Barbro, 82, fick höjd pension på 1000 kronor – får behålla 21 kronor

Monica Ferm håller om sin mamma Barbro Kjellberg och håller handen på sidan av hennes huvud.

Foto: TV4

Barbro Kjellberg, 82, i Östersund såg fram emot den nya pensionshöjningen men fick i slutändan bara 21 kronor mer i plånboken.
– Det känns lite grann som en käftsmäll mot alla de äldre, säger Barbros dotter Monica Ferm till TV4.

Det var i juni som riksdagen beslutade att höja garantipensionen på upp till tusen kronor i månaden för omkring en miljon pensionärer i Sverige. Samtidigt höjdes även bostadstillägget med antingen 150 eller 300 kronor i månaden beroende på om man är gift eller ogift. Höjningen trädde i kraft i augusti och en av alla svenska pensionärer som såg fram emot den var Barbro Kjellberg, 82, från Östersund.

Höjning på över 1000 – får behålla 21 kronor

För hennes del landade höjningen på 1 025 kronor i månaden – men i själva verket får hon bara behålla 21 kronor av dem, rapporterar TV4.

Anledningen är att Barbro på grund av pensionshöjningen kommer över Östersund kommuns så kallade förbehållsbelopp och därmed får börja betala för sin plats på äldreboendet i kommunen. Tidigare behövde hon inte göra det eftersom hon låg under inkomstgränsen.

– Det här som sas så fint att nu skulle alla ålderspensionärer får lite extra i plånboken som inte skulle ätas upp av någonting annat och så blev det inte så. Det hade varit bättre om de inte hade ändrat nånting överhuvudtaget för det här känns lite grann som en käftsmäll mot alla de äldre, säger Barbros dotter Monica Ferm.

Börje Hoflin står framför en bil och träd med orangegula löv.

Börje Hoflin, uppdragschef på Östersunds kommun tycker att det är tråkigt att Barbro har förlorat nästan hela sin pensionshöjning.

Foto: TV4

Kommunen: "Inte roligt förstås"

Börje Hoflin som är uppdragschef på Östersunds kommun säger att det kan bli såhär i fler fall som ligger på marginalen.

– Det känns ju inte roligt förstås. Men man får ju tänka på att hon har ju haft noll avgift förut när hon hade lägre inkomst då så hon kommer över den här lilla ribban för att få betala, säger Börje Hoflin, uppdragschef på Östersunds kommun.

Foto: Fredric Jämthag/TV4

FRÅN FÖRSTASIDAN