TRENDAR JUST NU!Hänt ExklusivtFarmen 2024Vilka gick till final i Melodifestivalen?Mästarnas Mästare 2024Kändisintervjuer du vill se

Mamman förlorade bägge döttrarna inom elva månader

10 aug, 2021 
AvMikael Einarsson

Jemma Watson, 34, förlorade båda sina döttrar inom loppet av elva månader.
Nu har mamman startat en insamling i förmån för den allmänna sjukvården.
– Jag hade aldrig haft råd med den vård vi fick, säger Jemma.

Annons
Kvinnan tvingades föda på motorvägen – hör det dramatiska larmsamtalet härBrand logo
Kvinnan tvingades föda på motorvägen – hör det dramatiska larmsamtalet här

Under 2020 väntade Jemma Watson, 34, från Nordirland sitt andra barn. Men under en undersökning i vecka 20 fick Jemma beskedet att barnet drabbats av Turners syndrom, som är en könskromosomavvikelse.

På grund av de komplikationer barnet drabbats av i magen skulle det inte överleva. Barnet, som Jemma döpte till Eve, föddes dödfödd.

Kort efter blev dock Jemma Watson gravid på nytt. Allting löpte på smidigt fram till vecka 38 innan nya problem uppdagades.

Lilla Madelyn föddes för tidigt och blev genast satt under behandling.

Somnade in i famnen

Men hon blev inte bättre. Till slut var man tvunget att ta ett beslut. ”Maddie” hade blivit så dålig att det var maskinerna som höll henne vid liv.

Tillsammans med pappan Andrew, barnmorskan och övriga i sjukteamet avled Madelyn Nita Watson till slut i mamma Jemmas armar – elva månader efter sin syster, Eve.

Mamma Jemma berättar att hon och maken fick en ovärderlig tid på sjukhuset tillsammans med Maddie och storebror Ozzie.

Båda flickorna vårdades på Ulster Hospital i Nordirland. På samma sjukhus är även deras storebror Ozzie född, 2018.
Båda flickorna vårdades på Ulster Hospital i Nordirland. På samma sjukhus är även deras storebror Ozzie född, 2018.

Som en hyllning till barnläkaren fick Madelyn mellannamnet Nita.

– Hela sjukhusteamet gjorde allt vad de kunde – och lite till. Konsulten som var med lämnade aldrig våra sidor. Hon stannade hela natten med Madelyn, även när hon slutat sitt pass. Jag har haft tur som fått ha barnmorskor omkring mig. Jag kan inte sätta ord på hur otroliga de är. De guidade oss bra genom det här, säger Jemma till The Belfast Live.

Annons

Startat en insamling

Som ett minne av sina döttrar, och som ett tack för all stöttning och medlidande, har familjen nu startat en insamling i förmån för den allmänna sjukvården.

– Jag är sjuksköterska själv, och jag vet hur det är med den allmänna sjukvården. Tänk om vi inte hade haft den, jag hade aldrig haft råd med den vård vi fick. De var helt otroliga och jag kan inte tacka dem tillräckligt, säger 34-åringen.

Jemma och dottern Madelyn.

I skrivande stund är insamlingen uppe i nästan 14 000 pund, alltså drygt 180 000 svenska kronor. Målet att nå 12 000 pund är passerat med råge.

– Jag kan inte tacka alla människor nog som donerar, jag uppskattar varje enskilt öre som har donerats. Människor är bara så otroligt snälla och jag finner inga ord att tacka alla, säger Jemma Watson.

Annons

FOTO: PRIVAT, I Stubacca, GAETAN BALLY / KEYSTONE / TT

Annons