runar sögaard

Avslöjar: Så firar Runar Sögaard och Lasermannen jul på anstalten

Hänt Nyheter avslöjar hur Runar Sögaard och John ”Lasermannen” Ausonius firar jul inne på anstalten Storboda.

FOTO: Robin Lorentz-Allard/Aftonbladet/TT, Janerik Henriksson/TT, Alexander Larsson Vierth/TT, Jeppe Gustafsson/TT, Markus Schreiber/AP/TT
I början av december bytte Runar Sögaard anstalt för femte gången.
Numera huserar ekobrottslingen på Storboda utanför Sigtuna – där han har sällskap av bland andra Lasermannen och Allra-grundaren Alexander Ernstberger.
Hänt Nyheter har pratat med anstaltschefen Gabriel Wessman för att ta reda på hur Runar och de övriga intagna firar jul i år.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Trailer: Johanna Möller - Sveriges mest hatade kvinna
0:30

Efter reklamen: Trailer: Johanna Möller - Sveriges mest hatade kvinna

(0:30)

Slå på ljud

Anstalten Storboda i Rosersberg, Sigtuna kommun, har plats för ett 130-tal intagna, varav ett 40-tal inhyses på häktesavdelningen. Eftersom det klassificeras som en sluten anstalt med säkerhetsklass 2 på en 3-gradig skala videoövervakas alla intagna, och personaltätheten är hög. De intagna är dömda för alla möjliga typer av brott och representerar alla ålderskategorier.

Här sitter sedan 2018 den ökände Lasermannen, eller John Ausonius, 69, som han egentligen heter. Mellan 1991 och 1992 sköt han elva personer i Stockholm och Uppsala med sitt gevär med lasersikte. En person dog och flera fick men för livet – samtliga offer hade mörkt hår eller var svarta. 1995 dömdes han till livstids fängelse för mord, flera mordförsök och flera grova rån.

John Ausonius greps på bar gärning under ett bankrån på Hornsgatan i Stockholm i juni 1992. Han satt häktad i 3,5 år på grund av att han bytte advokat så ofta.

John Ausonius greps på bar gärning under ett bankrån på Hornsgatan i Stockholm i juni 1992. Han satt häktad i 3,5 år på grund av att han bytte advokat så ofta.

FOTO: Expressen/TT

Även Allra-grundaren och den före detta vd:n Alexander Ernstberger, 36, sitter bakom lås och bom på Storboda. Tillsammans med tre andra toppar på pensionsbolaget Allra åtalades han 2018 för ekonomiska brott, men friades först i tingsrätten. I hovrätten fälldes däremot alla fyra och Ernstberger fick sex års fängelse och tio års näringsförbud för grov trolöshet mot huvudman, grovt tagande av muta samt grovt mutbrott. Efter ett halvår på Kumla flyttades han till Storboda i somras.

Alexander Ernstberger är dömd för flera grova ekobrott. Han satt först på Kumla, men flyttades efter sex månader eftersom rymningsrisken ansågs låg.

Alexander Ernstberger är dömd för flera grova ekobrott. Han satt först på Kumla, men flyttades efter sex månader eftersom rymningsrisken ansågs låg.

FOTO: Alex Ljungdahl/Expressen/TT

ANNONS: Passa på – ett riktigt schysst elavtal! 0 kronor i månadsavgift i 9 månader och en öresrabatt på det rörliga elpriset som motsvarar 7,5 öre/kWh inklusive moms. Ingen bindningstid, ingen uppsägningstid. Läs mer hos Skellefteå Kraft (Extern Länk)

Runar Sögaard bytte anstalt för femte gången

Så sent som den 5 december anslöt ytterligare ett känt ansikte till de övriga intagna på anstalten. Efter att ha suttit sin sista tid i isoleringscell på Beateberg flyttades den norske ledarskapskonsulten och före detta predikanten Runar Sögaard, 55, till Rosersberg och Storboda.

Det skedde en känd rymning från Storboda 2014. Den intagne mannen hade grävt sig ner genom betonggolvet i cellen och sedan klippt upp stängslet.

Det skedde en känd rymning från Storboda 2014. Den intagne mannen hade grävt sig ner genom betonggolvet i cellen och sedan klippt upp stängslet.

FOTO: P-O Sännås/Aftonbladet/TT

Han är dömd för skattebrott och grovt bokföringsbrott och har bytt anstalt fem gånger under det senaste året. Han har gjort sig omöjlig på alla ställen han varit på och har fått 20 varningar och 30 rapporter sedan han låstes in i slutet av 2021. Tanken var att han skulle bli villkorligt frigiven i början av januari 2023, men så blir det inte. Kriminalvården har skjutit upp det med en månad (till som tidigast 3 februari) eftersom han bland annat hotat en tjänsteman i fängelset.

Anstalten Storboda öppnade i februari 1988.

Anstalten Storboda öppnade i februari 1988.

FOTO: Janerik Henriksson/TT

Risken för misskötsamhet bedöms vara förhöjd och Runar Sögaard ska därför vara placerad i anstalt av säkerhetsklass 2”, skriver Kriminalvården i sitt beslut.

– Det är helt sjukt. Det är fem veckor till min frigivning, säger han över telefon till Aftonbladet, som besökte honom på Beateberg i början av december.

Storboda tillåter besökare på julafton – finnas chans för Amadeus Sögaard

Beslutet kvarstår hur som helst och Runar Sögaard får förbereda sig på att fira jul och nyår inne på anstalten tillsammans med Lasermannen, Ernstberger och många fler. Han kan i alla fall glädja sig lite åt att han kommit närmare ex-frun Carola Häggkvist, 56, som bor i ett stort hus i Sigtuna. Hennes hem i Steninge Slottsby ligger bara ett stenkast från Storboda.

Carola Häggkvist och Runar Sögaard med sonen Amadeus. Bilden är tagen 2003.

Carola Häggkvist och Runar Sögaard med sonen Amadeus. Bilden är tagen 2003.

FOTO: Karin Törnblom/TT

Frågan är om parets gemensamma son Amadeus Sögaard, 24, firar jul med både sin mamma och pappa den 24 december? Han är nämligen hjärtligt välkommen att hälsa på sin far inne på fängelset. Det finns stora möjligheter för de intagna att få besök av nära och kära under julafton berättar Storbodas anstaltschef Gabriel Wessman, 43, för Hänt Nyheter. Det är bara en av många detaljer om julfirandet på anstalten som han delar med sig av.

– Att tillbringa julen på en anstalt är en tuff känsla kan jag tänka mig. Det är många tankar som kommer när jul, nyår eller midsommar vankas. De intagna börjar känna att familjehögtiden kommer och att de är här och inte hos sina anhöriga, men vi erbjuder faktiskt möjligheten att få besök även på julafton, säger han.

Amadeus Sögaard, 24, är fotbollsspelare i det Brommapojkarna som gick upp till allsvenskan efter säsongen som var. Han har även ärvt sin mammas musikaliska talang.

Amadeus Sögaard, 24, är fotbollsspelare i det Brommapojkarna som gått upp till allsvenskan inför den kommande säsongen. Han har även ärvt sin mammas musikaliska talang.

FOTO: Jessica Gow/TT

Det hör nämligen inte till vanligheterna att alla anstalter gör det. Vissa ställen väljer att lägga besökstiden på dagarna innan eller efter själva aftonen för att få det lite lugnare. Men på Storboda är det fritt fram för nära och kära att planera in en visit.

– Vi prioriterar givetvis de intagna som har barn, om det går. Vi vet att beläggningsläget inom Kriminalvården är tufft och att de behöver stänga besöksrum på vissa ställen. Vi försöker få möjligheten på högtiderna så barnen kan vara med och fira jul och nyår. Vi försöker så gott det går att normalisera vistelsen hos oss och jag hoppas att de är nöjda, säger Gabriel Wessman.

Här är julmenyn – det äter Runar och Lasermannen på julafton

När Hänt Nyheter ber honom redogöra för hur själva julfirandet kommer att se ut är Wessman ”bjussig” med detaljer. Bland annat avslöjar han vad Runar Sögaard kan förvänta sig i matväg.

– Vi julpyntar till viss del. Plastgranar med julpynt bland annat. Och så serveras julmat såklart. Vi har tre mål mat om dagen: frukost, lunch och middag. Men frukosten är inte julanpassad. De bestämmer själva vad de vill ha till frukost, säger han och fortsätter:

– Sedan blir det en kall jullunch med allt det kallskurna. Potatissallad, sill, lax, skinka, julknäckebröd.

Jullunchen innehåller det mesta man kan önska sig från det kallskurna. Lax, sill, skinka och potatissallad. Sedan blir det varmt till middagen.

Jullunchen innehåller det mesta man kan önska sig från det kallskurna. Lax, sill, skinka och potatissallad. Sedan blir det varmt till middagen.

FOTO: Henrik Holmberg / TT

Efter lunchen är det fri aktivitet på varje avdelning. Anstalten är uppdelad på tre större avdelning med två-tre mindre avdelningar i varje hus. Fem till åtta intagna bor i varje bostadskorridor, så i varje hus är det upp till 24 personer som kan fira tillsammans. Åtminstone äter de måltiderna ihop.

Dessutom har varje intagen en egen tv inne på sitt rum, så den som vill spana in Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul på SVT1 klockan 15.05 har definitivt chansen att göra det. Inga gemensamma aktiviteter med dans runt granen eller liknande är däremot planerade. Det är upp till varje enskild avdelning att avgöra vad de vill göra.

Runar släppte sin självbiografi Gud gav oss tio bud – jag har brutit mot nio av dem 2020. Han har även sålt filmrättigheterna.

2020 släppte Runar sin självbiografi Gud gav oss tio bud – jag har brutit mot nio av dem. Han har även sålt filmrättigheterna.

FOTO: Robin Lorentz-Allard/Aftonbladet/TT

– Sedan är det middag med allt det varma. Köttbullar, prinskorv, Janssons frestelse. Vi erbjuder vegetariska och fläskfria alternativ om någon behöver det. Jag har ingen exakt koll på vad kockarna har beställt i år, säger Gabriel Wessman.

Blir det någon dessert? Ris à la Malta eller någon annan julklassiker?

– Nej, det blir ingen efterrätt under julmiddagen. Däremot har vi risgrynsgröt med alla tillbehör till juldagslunchen i stället.

Får de intagna vara med och själva laga maten under julen?

– Några intagna är med och jobbar i köket till vardags, men mest är det de anställda kockarna i storköket som lagar all mat. Delvis kan de intagna hjälpa till, men vi har inte hel självförvaltning som vissa andra anstalter har.

Vem vann pepparkakstävlingen?

Gabriel Wessman delar också med sig av en rolig anekdot som på ett sätt kan kopplas till att vissa intagna jobbar till och från i köket ibland. Alla intagna har vad som kallas sysselsättningsplikt när de sitter inne. Det betyder att man måste arbeta inom industrin, studera eller gå behandlingsprogram. All sorts sysselsättning ger en ersättning på 13 kronor i timmen.

Så vida ingen intagen har arkitektbakgrund lär inte skapelserna sett ut på det här sättet. Men eftersom det inte finns bildbevis låter vi det vara osagt.

Så vida ingen intagen har arkitektbakgrund lär inte skapelserna sett ut på det här sättet. Men eftersom det inte finns bildbevis låter vi det vara osagt.

FOTO: Jonas Ekströmer/TT

Men alla får inte plats i industrin (verkstaden där de intagna jobbar) eller i skolan, så vissa har erbjudits annan strukturerad verksamhet (ASV). Nu under december månad har de exempelvis fixat julpyssel men också bakat och byggt pepparkakshus. Det anordnades sedan en tävling där det finaste bygget skulle utses.

– Det var personalen som fick rösta fram en vinnare, berättar han.

Visst är man nyfiken på att få reda på vem eller vilka som vann tävlingen? Eftersom det är sekretessbelagt vilka intagna som sitter på anstalten får inte anstaltschefen Gabriel Wessman besvara frågan. Vi får helt enkelt bara anta att Runar Sögaard bad till högre makter om att få lämna Storboda som regerande pepparkaksmästare.

FOTO: Robin Lorentz-Allard/Aftonbladet/TT, Janerik Henriksson/TT, Alexander Larsson Vierth/TT, Jeppe Gustafsson/TT, Markus Schreiber/AP/TT, Henrik Holmberg/TT, Jonas Ekströmer/TT, Jessica Gow/TT, Karin Törnblom/TT, P-O Sännås/Aftonbladet/TT, Expressen/TT, Alex Ljungdahl/Expressen/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN