Styr upp firandet – åtta LÄTTA lekar att göra på midsommarafton

Här kommer 8 lekar inför midsomamrafton.

Foto: TT
Äntligen midsommar!
Mellan sillen och dans runt stången finns det plats för lekar.
Men trött på att alltid förlora ett parti kubb?
Här kommer lösningen – 8 roliga lekar inför midsommar.

Precis lika viktigt som jordgubbar, blomsterkransar, köttbullarna och sillen – är lekar på midsommar. Varje god fest behöver åtminstone ett tävlingsmoment. Inte minst på midsommarafton. Glada tillrop, barnskratt och någon som halkar barfota i gräset hör till traditionerna. Men visst blir det det tradigt att varje år spela kubb? Här kommer en lista på åtta lekar som är garanterat fria från en kung i mitten.

10 lekar på midsommarafton – som inte kräver överdrivet mycket redskap

1. Äggstafett

Först ut en riktig klassiker. Äggstafett låter som kanske som en av de lättare midsommarlekarna, men många tappra kämpar har stupat – och ägget har fallit i kras.

Vad du behöver:

 • Ägg. Lika många som antal lag.
 • Skedar. Lika många som antal lag.
 • Två mål. Här duger en sko, eller en ölburk lika bra som oranga koner.

Hur du leker:

Dela upp er i lag. Ställ lagen i rad vid ett mål. Sätt ut en linje mittemot raden med lag, 15 till 20 meter ifrån startlinjen. Varje lag får ett ägg, samt en sked. Skeden ska hållas i munnen, där ägget ska balanserar i skeden. Varje lagmedlem ska i stafett springa fram och tillbaka. Tappar en lagmedlem ägget så måste denna börja om. Laget som först får hem alla sina lagmedlemmar vinner.

2. Norsk fylla.

Finns många lekar att göra under midsommarafton.

Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Leken kallas även för Irländsk Julafton i vissa kretsar. Leken är lika simpel som rolig. Allt du dessutom behöver är ett par meterlånga pinnar.

Vad du behöver:

 • Pinnar, 1, till 1,5 meter långa. Lika många som antal lag.

Hur du leker:

Alla ställer sig på en linje. Dela in er i lag. Varje deltagaren springer fram till pinnen och håller ena ändan mot pannan medan den andra ändan är nere i marken. Snurra tio varv så snabbt som möjligt. Springa tillbaka till laget så rakt som möjligt.

3. Norsk karaoke

Ännu en lek döpt efter norrmännen. Denna gång för deras fantastiska stämma. En lek som skapar lika mycket skratt, som sätter festdeltagarnas musikaliska sinne på prov. Om den nu existerar.

Vad du behöver:

 • Hörlurar.
 • En spotifylista
 • En mobil, eller dator.

Hur du leker:

En deltagare tar på sig hörlurar. Sätt på musik. Börja sjung. Nu ska resterande sällskap gissa vilken låt som spelas. OBS: Förbjudet att nynna – alla måste sjunga. Den med flest rätt vinner.

4. Bakvänd kurragömma

En rolig tvist på en riktig barnklassiker. Denna lek utlovar både skratt – och jakt för de med tävlingssinnet på topp.

Vad du behöver:

 • Ingeting. Enbart ett bra gömställe.

Hur du leker:

Alla på festen räknar förutom en person. Denna får springa och gömma sig. När väl en deltagare har hittat den gömda personen gömmer sig den letande på samma plats. Tillslut kommer det enbart vara en stackare kvar som letar efter alla andra.

Foto: Marcus Lundstedt/Scandinav

FÅ FLER FASCINERANDE OCH SPÄNNANDE NYHETER OM AKTUELLA HÄNDELSER: In och följ Hänt Nyheter på Facebook här!

5. Dunkgömme

Den ultimata kurragömmaleken. De som tar sitt kurragömma-lekande till nästa nivå ska köra dunkgömme. Här sätts alla festdeltagares gömställe-letande på prov.

Vad du behöver:

 • En dunk. Kan vara en upp- och nedvänd hink. Även en stolpe, en flaggstång – eller varför inte midsommarkransen fungerar.

Hur du leker:

En person räknar till 100. Alla andra gömmer sig. Sedan ger sig letaren ut. När denna väl har hittat någon får båda rusa tillbaka till dunken. Om letaren hinner först säger denna "Dunk för namn på den gömde 1, 2, 3!". Om den som har gömt sig hinner först till dunken säger denna "Dunk för mig 1, 2, 3!". Då har den gömde klarat sig. Fortsätt tills alla har hittats. Första personen som blev "dunkad" letar. Men lyckas den sista gömda personen springa fram och säga "Dunk för hela rasket 1, 2, 3!" , så får den som räknade förra ronden räkna igen.

6. Visseltävling.

Någonsin försökt vissla med munnen med kex? Inte det lättaste, även för den som är musikaliskt begåvad. En enkel – men väldigt lurig lek.

Vad du behöver:

 • Torra kex. Digestivekex fungerar utmärkt.

Hur du leker:

Varje deltagare stoppar in 3 till 4 kex i munnen. Samtidigt. Sen försöker alla vissla. Första som lyckas med bedriften att vissla vinner.

7. Skottkärrerace

Foto: Bjrn Larsson Ask/SvD/TT

Ännu en klassiker. Denna lek skapar stora skratt – men se upp. Många tar den på största allvar. Det är nämligen en ärorik midsommaraftons-sport. Låt skottkärreracet börja!

Vad du behöver:

 • En rejäl skottkärra.
 • Ögonbindel.
 • Hörselkåpor.
 • Konor

  Hur du leker:

Bygg en bana med konor att köra runt. Två personer i varje lag. En kör skottkärran. Denna person bär ögonbindel. En person ligger i skottkärran. Denna har på sig hörselkåpor. Den med hörselkåpor säger hur personen med ögonbindel kör. Snabbast lag genom banan vinner.

8. Dragkamp

Lika enkel som underhållande. Men det behövs mycket styrka – och viljestyrka att vinna. Dela upp i två lag – se vem som är starkast!

Vad du behöver:

 • Ett rejält rep

Hur du leker:

Dela upp er i två lag. Lika många i varje. Lägg ut en markering. Första laget som lyckas dra det andra över markeringen vinner.

LÄS OCKSÅ: Personalen avslöjar: Här är hotellens smutsiga hemligheter

LÄS OCKSÅ: Personalens HEMLIGA signaler bakom bardisken – om dig

Foto: Maskot, Birger Lallo/Scandinav, Henrik Holmberg / TT