Åsas, 46, make steriliserade sig för hennes skull: ”En omtänksam gest”

Åsas, 46, make steriliserade sig för hennes skull: ”En omtänksam gest”

Ofta i relationer tar kvinnan ansvaret för preventivmedel.
Men för Åsa Dahlenborg, 46, tog hennes make ansvaret – han valde nämligen att sterilisera sig.
För Amelia berättar paret om beslutet.
– En del av mig ville ha många barn, men samtidigt kände vi oss redo för nästa fas i relationen, säger Åsa till magasinet.
7 vanligaste olyckorna vid sex
Slå på ljud

Åsa Dahlgren, 46, är kurator på Södersjukhuset i Stockholm. Hon är gift med kulturprofilen, journalisten och författaren Jens Liljestrand, 46. Efter en sjukdomstid och en sladdis tog paret beslutet – att maken skulle sterilisera sig.

Paret träffades 2003 på en konferens. Åsa arrangerade evenemanget och Jens rapporterade därifrån som journalist. Efteråt hamnade de på samma middag där gnistor slogs – och sedan dess har paret hållit ihop.

Tog ansvar i relation – likt många andra kvinnor

För magasinet Amelia berättar Åsa om hur paret har resonerat kring preventivmedel. Länge gjorde hon som många andra kvinnor – och tog ansvar själv. För magasinet berättar hon att började äta p-piller när hon gick i gymnasiet.

– Jag var väldigt ung när jag började, och hade ingen kritisk blick kring det. Det var först med åren som funderingarna började komma. Vad gör det med kroppen? Hur påverkar det mig och min lust? Men att förhindra graviditet och vara den som tar ansvar för det har alltid stått i första rummet, så det där andra har liksom inte fått ta plats, säger Åsa till Amelia.

Jens säger att han likt många andra män använt kondom i ungdomen. Men snart skulle beslutet om att genomgå en vasektomi komma på tal.

Allt fler väljer att sterilisera sig

Runt om i världen – men även i Sverige ökar mäns vilja att sterilisera sig. SVT Nyheter rapporterar förra året att manlig sterilisering har ökat rekordartat.

– Tidigare var sterilisering ett sporadiskt ingrepp. Nu gör vi flera i veckan, säger Karin Brunnström vid kirurgteamet i Växjö, till SVT Nyheter.

Socialstyrelsen siffror visar dessutom att allt fler män genomgår operation. 2018 gjorde 2 655 personer en vasektomi och mellan åren 2005 till 2010 har siffrorna legat stabilt mellan 1 500 och 2 000 operationer per år.

En vasektomi görs genom att skära av sädesledarna. Det innebär att spermierna inte längre kommer ut vid utlösning. Kroppen bryter sedan ner spermierna inuti kroppen, även om de fortsätts tillverkas.

Hade nog med barn – och genomgått en cancerbehandling

Efter att paret fått tre barn, Saga, Rut och den sena lillasystern Greta, bestämde sig Jens och Åsa för att det var dags för en vasektomi. Det var Åsa som förslog ingreppet för Jens.

– Då var vi 45 år, och kände att nu får det vara slut med barn. Men naturen har varit väldigt generös mot oss. Ja, vi har skämtat om att det är vinst varje gång. Så Åsa föreslog att jag skulle sterilisera mig, säger Jens till Amelia.

Åsa som genomgått en cancerbehandling fick inte längre äta hormoner, förklarar paret. Jens berättar att han ansåg att Åsas kropp genomgott oerhört mycket – inte enbart tre förlossningar – utan även kämpat mot en sjukdom. Det var helt enkelt dags för honom att ta ansvar.

Inte ett helt ångestfritt beslut – men skönt efteråt

För tidningen berättar han att beslutet inte var helt ångestfritt, utan att det fanns en känsla av bli kastrerad. Men efter beslutet och operationen mår paret mycket bättre. Jens anser att fler män borde ta sitt ansvar i frågan om preventivmedel.

– Om du vet med dig att du inte vill ha fler barn, så är det ett överlägset sätt att slippa fundera på preventivmedel. Det är också ganska skönt att som man känna att man har tagit ansvar för sin bit, och att man för en gångs skull har kontroll, säger Jens till Amelia.

LÄS OCKSÅ: Kate, 39, blev gravid tre gånger trots p-piller och makens vasektomi

PLÄS OCKSÅ: 62-åriga tvåbarnsmamman Jennys gravidchock: ”Min man är steriliserad”

Foto: INSTAGRAM, Duygu Getiren/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN