årets julklapp

Vad blir årets julklapp 2022? Här är svaret

Årets julklapp 2022

Svensk Handel har utsett ”Årets julklapp 2022”.
Redan tidigare har flera saker varit favorittippade: Tofflor, ved och en donation till en välgörenhetsorganisation.
Här är svaret som alla väntat på!
Flickans starka reaktion
 – får en hundvalp i julklapp
0:33

Efter reklamen: Flickans starka reaktion
 – får en hundvalp i julklapp

(0:33)

Slå på ljud

Sedan 1988 har traditionen att Svensk Handel utser en julklapp utifrån köpmönster och trender pågått. I dag, torsdag, avslöjade organisationens eget analysinstitut HUI vad de utser till årets julklapp 2022.

Precis som tidigare år så ska årets julklapp vara något som väckt intresse under året och representerar tiden vi lever i. Pandemin har de senaste åren satt sin prägel på vad som blivit årets julklapp, inte minst förra året då lättade restriktioner bidrog till att evenemangsbiljetten blev årets julklapp.

Redan innan 2022 års julklapp utsågs så hade olika spelbolag beräknat oddsen för vad det skulle kunna bli, vilket även det har kommit att bli en tradition i sig.

Odden visade: Det beräknades bli årets julklapp 2022

Enligt spelbolaget ATG så var det en donation till välgörenhet som hade lägst odds. Därefter följer solcellsladdaren, ved, tofflor samt LED-lampa för hemmastudio.

Såg man till spelbolaget Betssons oddslista så låg istället tofflor så första plats, tätt följt av ved, massagepistol, en influencerskapad kollektion samt en stickling.

– Favoriterna att utses till årets julklapp speglar i år en orolig tid. Man längtar efter att sticka in fötterna i ett par mysiga tofflor framför brasan, och samtidigt bidra till att göra livet bättre för någon annan. Själv tror jag att sällskapsspel och en skön filt blir populärt, sa Martina Olsson PR-ansvarig på ATG i ett pressmeddelande inför avslöjandet.

Avslöjandet: ”Årets julklapp 2022 är...”

Men det blev ingen av förhandsfavoriterna.

Årets julklapp 2022 är i stället det hemstickade plagget. Läs motiveringen under bilden.

Vem skulle tacka nej till en skön stickad tröja eller en fin mössa i jul?

Vem skulle tacka nej till en skön stickad tröja eller en fin mössa i jul?

FOTO: Paulina Westerlind /Bildhuset/TT

I en orolig tid, där ett krig i vårt närområde har lett till en ekonomiskt svår situation för många hushåll och stigande elpriser har bidragit till att många sänkt värmen i sina hem, på arbetsplatser och i skolor. Samtidigt har intresset för hantverk och DIY återuppväckts. Årets Julklapp 2022 är det hemstickade plagget – en värmande gest att ge bort till sina nära och kära”, skriver HUI i ett pressmeddelande.

– Det hemstickade plagget är ett sätt att visa omtanke för sina nära och kära, både genom att fysiskt värma upp mottagaren, men även med all omtanke som ligger bakom kreationen. Årets julklapp kommer i alla typer av former, storlekar och kostnadsnivåer vilket fångar det skiftande världsläget som 2022 präglats av, säger Emma Hernell, vd på HUI.

De senaste 10 årens utnämnda julklappar har präglats av en tanke på hållbarhet eller fokus på att varva ner och koppla ifrån, så även detta år alltså. Vi tar en titt i backspegeln och blickar tillbaka på gamla julklappar som fått stor uppmärksamhet:

2021: Biljett till evenemang

2021 var året då flera restriktioner efter coronapandemin försvann. När sociala och kulturella aktiviteter återigen blivit möjliga så visade svenskarna snabbt visat vad som saknats dem mest under pandemin – att roa sig,

2020: Stormköket

Coronapandemin fick världens gränser att stängas och resglada svenskar fick stanna hemma. Då ökade intresset för friluftsliv och rekordmånga gav sig ut i skog och mark, därför utsågs stormköket utsågs till årets julklapp.

2019: Mobillådan

Många vill minska sin skärmtid och koppla bort sig från alla meddelanden och distraktioner som mobilen innebär. Det var trendigt att välja bort telefonen och en låda för mobiltelefonen blev årets julklapp 2019.

2018: Det återvunna plagget

Fler och fler började fundera över sina konsumtionsmönster. Att odla bomull är som bekant en otroligt vattenkrävande process och modeintresserade svenskar letade efter mer hållbara alternativ. HUI utsåg det återvunna plagget som årets julklapp.

2017: Elcykeln

Många stadsbor vill ställa bilen för klimatet men fortfarande komma fram fort. Då är en elcykel ett kvickt alternativ. Det året var var tionde cykel som såldes eldriven. Men det är en exklusiv pryl, vilket gör den till den dyraste julklappen genom listans historia.

2016: VR-glasögon

VR-glasögonen blev årets julklapp 2016. Den står för svenskarnas intresse för teknik och nyfikenhet på fördjupade upplevelser.

2015: Robotdammsugaren

Slipp städa och spara tid. Robotdammsugaren står både för tidsvinst och digitalisering och utsågs till årets julklapp 2015.

2014: Aktivitetsarmbandet

Hälsotrenden har fortsatt växa och prägla julens klappar. Aktivitetsarmbandet räknar kalorier, steg, sovmönster och puls för alla som vill ha stenkoll på kroppen och blev därför utsedd till årets julklapp 2014.

2013: Råsaftcentrifugen

Hälsa och mat är viktigt för svenskarna, dessutom ville fler ”göra själv” och veta exakt vad de stoppar i sig. Råsaftcentrifugen blev en allt mer populär pryl att ha hemma för att skapa egna nyttiga juicer och HUI utsåg den till årets julklapp.

2012: Hörlurarna

Konsumtionen av poddar och ljudböcker ökade stort och fler ville lyssna på annat än musik när de pendlar, tränar och fixar hemma. Nu kom hörlurar för alla stilar och behov och HUI ansåg att hörlurarna var den nya livstilsprylen.

Årets julklapp åren 1988 - 2011

2011: Den färdigpackade matkassen

2010: Surfplattan

2009: Spikmattan

2008: En upplevelse

2007: GPS-mottagaren

2006: Ljudboken

2005: Ett pokerset

2004: Den platta tv:n

2003: Mössan

2002: Kokboken

2001: Verktyget

2000: DVD-spelaren

1999: Boken

1998: Dataspelet

1997: Det elektroniska husdjuret

1996: Internetpaketet

1995: CD-skivan

1994: Mobiltelefonen

1993: En doft (parfym)

1992: TV-spelet

1991: CD-spelaren

1990: Woken

1989: Videokameran

1988: Bakmaskin

FOTO: Fredrik Sandberg/TT, Paulina Westerlind /Bildhuset/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN