Vad blir årets julklapp 2021? Här är svaret

Julklappshandel och julklappar under en gran.

FOTO: Patrik C Österberg, Fredrik Sandberg / TT
På onsdagen utser Svensk Handel ”Årets julklapp 2021”.
Redan tidigare var flera saker favorittippade:
Biljetten, ryggsäcken och pusslet.
Här är svaret.
Minns ni julvärdarna? 2011-2021
Slå på ljud

Traditionen att handeln utser en julklapp utifrån köpmönster och trender har pågått sedan 1988. På onsdag den 17 november är det dags för Svensk Handels analysinstitut HUI att avslöja vad de utser till årets julklapp 2021.

Redan tidigare beräknade spelbolaget ATG oddsen för en rad pryttlar som kunde bli utsedd till årets julkapp. Listan präglade av upplevelser och härliga prisvärda saker snarare än lyxiga prylar.

Lägst odds hade en biljett till evenemang, ryggsäck, pussel och tofflor. Även en vattenflaska låg på plats fem.

Det är årets julklapp 2021

Och på onsdagen kom svaret – ATG hade haft rätt. Biljett till evenemang blev årets julkapp 2021 med följande motivering från HUI:

”Pandemin har kännetecknats av social distansering, frenetisk handtvätt och nöjen som antingen åtnjutits inom hemmets fyra väggar eller ute i naturen. När sociala och kulturella aktiviteter återigen blivit möjliga har svenskarna snabbt visat vad som saknats dem mest under pandemin – att roa sig, inspireras av kultur och få uppleva saker tillsammans. Därför är Årets julklapp 2021 evenemangsbiljetten.”

Kritik mot beslutet om årets julklapp

Men utnämningen har väckt kritik eftersom smittspridningen ökar på många håll i Europa. Pandemin är inte över.

– Vi har ju kontroll på pandemin i varje fall ganska bra i Sverige, men det är ett tryck utifrån som hotar att försämra situationen. Så det var inte riktigt rätt tajmning, även om jag förstår att folk har saknat det, professor i epidemiologi, till Expressen.

Även Johan Styrud, överläkare på Danderyd sjukhus är ”paff” över nyheten. Däremot kan den som är vaccinerad och i övrigt frisk gå på konsert och bio utan oro, säger han.

Då bör du stanna hemma

Men ovaccinerade och krassliga ska fortfarande stanna hemma från köpcentrum, konserthallar och andra platser med trängsel, enligt överläkaren.

– Man ska vara förståndig. Är man inte vaccinerad eller sjuk ska man inte ge sig ut i julhandeln överhuvudtaget.

Familjen med 22 barn är landets största – avslöjandet om ekonomin

De senaste 10 årens utnämnda julklappar har präglats av en tanke om hållbarhet eller fokus på att varva ner och koppla ifrån.

2020: Stormköket

Coronapandemin fick världens gränser att stängas och resglada svenskar fick stanna hemma. Då ökade intresset för friluftsliv och rekordmånga gav sig ut i skog och mark, därför utsågs stormköket utsågs till årets julklapp.

2019: Mobillådan

Många vill minska sin skärmtid och koppla bort sig från alla meddelanden och distraktioner som mobilen innebär. Det var trendigt att välja bort telefonen och en låda för mobiltelefonen blev årets julklapp 2019.

2018: Det återvunna plagget

Fler och fler började fundera över sina konsumtionsmönster. Att odla bomull är som bekant en otroligt vattenkrävande process och modeintresserade svenskar letade efter mer hållbara alternativ. HUI utsåg det återvunna plagget som årets julklapp.

2017: Elcykeln

Många stadsbor vill ställa bilen för klimatet men fortfarande komma fram fort. Då är en elcykel ett kvickt alternativ. Det året var var tionde cykel som såldes eldriven. Men det är en exklusiv pryl, vilket gör den till den dyraste julklappen genom listans historia.

2016: VR-glasögon

VR-glasögonen blev årets julklapp 2016. Den står för svenskarnas intresse för teknik och nyfikenhet på fördjupade upplevelser.

2015: Robotdammsugaren

Slipp städa och spara tid. Robotdammsugaren står både för tidsvinst och digitalisering och utsågs till årets julklapp 2015.

2014: Aktivitetsarmbandet

Hälsotrenden har fortsatt växa och prägla julens klappar. Aktivitetsarmbandet räknar kalorier, steg, sovmönster och puls för alla som vill ha stenkoll på kroppen och blev därför utsedd till årets julklapp 2014.

2013: Råsaftcentrifugen

Hälsa och mat är viktigt för svenskarna, dessutom ville fler ”göra själv” och veta exakt vad de stoppar i sig. Råsaftcentrifugen blev en allt mer populär pryl att ha hemma för att skapa egna nyttiga juicer och HUI utsåg den till årets julklapp.

2012: Hörlurarna

Konsumtionen av poddar och ljudböcker ökade stort och fler ville lyssna på annat än musik när de pendlar, tränar och fixar hemma. Nu kom hörlurar för alla stilar och behov och HUI ansåg att hörlurarna var den nya livstilsprylen.

2011: Den färdigpackade matkassen

Ökad stress, tidsbrist och matintresse sammanföll och livsmedelskedjorna såg ett behov för den färdigpackade matkassen. 2011 utsågs den till årets julklapp.

Årets julklapp åren 1988 - 2010

2010: Surfplattan

2009: Spikmattan

2008: En upplevelse

2007: GPS-mottagaren

2006: Ljudboken

2005: Ett pokerset

2004: Den platta tv:n

2003: Mössan

2002: Kokboken

2001: Verktyget

2000: DVD-spelaren

1999: Boken

1998: Dataspelet

1997: Det elektroniska husdjuret

1996: Internetpaketet

1995: CD-skivan

1994: Mobiltelefonen

1993: En doft (parfym)

1992: TV-spelet

1991: CD-spelaren

1990: Woken

1989: Videokameran

1988: Bakmaskin

LÄS OCKSÅ: 20-åriga Maddies mamma betalade alla skönhetsoperationer

LÄS OCKSÅ: 4-åriga flickan åt populära godiset – brände hål på tungan

FOTO: Patrik C Österberg / TT, Fredrik Sandberg / TT

FRÅN FÖRSTASIDAN