cancer

Ansiktet svullnade upp – mamman Jill fick värsta tänkbara beskedet

Jill trodde botoxen hade sipprat ut – visade sig vara hjärntumör

FOTO: SWNS
Hon trodde först att svullnaden berodde på botoxinjektionen som hon hade gjort några månader tidigare.
Det visade sig vara betydligt värre än så.
– Jag var livrädd att jag inte skulle överleva, säger mamman Jill.
Vaknar upp hög efter operation ”Sjukskötarna är så attraktiva”
0:36

Efter reklamen: Vaknar upp hög efter operation ”Sjukskötarna är så attraktiva”

(0:36)

Slå på ljud

Röstskådespelerskan Jill Kenton, 52, i Westoning, Bedfordshire, hade precis flyttat ut från London till ett lugnare liv på landet när hon fick det hemska beskedet.

– Jag började märka av en lätt svullnad vid sidan av ansiktet, vid vänstra ögat, och jag trodde först att det berodde på den botoxinjektion jag hade gjort några månader innan, säger hon till The Independent.

– Det visade sig att jag hade väldigt fel. Förra julen var en hemsk tid för mig, fortsätter hon.

Jill var rädd att hon inte skulle överleva operationen, så hon skrev till sin dotter Rachel att hon älskade henne.

Jill var rädd att hon inte skulle överleva operationen, så hon skrev till sin dotter Rachel att hon älskade henne.

FOTO: SWNS

Fick julen på sig att bestämma sig

Hon började märka av ett klickljud inne i huvudet och ena ögat blev samtidigt väldigt torrt. Hon fick diagnosen meningeom, en intrakraniell tumör som utgår från hjärnhinnorna och växer oftast väldigt långsamt. Hennes hade exempelvis funnits i hela 10(!) år. I november 2021 sa läkarna att hon behövde göra en stor operation. Hon fick julen på sig att tänka över sitt beslut.

– Jag hade en tumör som sex gånger fem centimeter stor och som växte bakom mitt öga. Jag skulle snittas från öra till öra och en del av min skalle skulle behöva tas bort för att nå tumören. Jag var livrädd att jag inte skulle överleva, alternativt bli helt personlighetsförändrad av operationen, säger Jill och fortsätter:

– Med detta i tanke tog jag ner granen och plockade bort juldekorationerna. Jag skrev till min Rachel och min partner Paul och berättade att jag älskar dem.

Riskerar att bli blind

I slutändan valde Jill att inte fortskrida med planerna på en operation. I stället gör hon regelbundna återbesök för att skanna hjärnan och se om tumören växer. För tillfället ser läget stabilt ut.

Förra julen var den sämsta i Jills liv. Nu har hon en annan livsgnista igen.

Förra julen var den sämsta i Jills liv. Nu har hon en annan livsgnista igen.

FOTO: SWNS

Operationen skulle på sikt kunna ha räddat Jills syn, då en liten platta var tänkt att skydda ögongloben från att bli klämd av kraniet. Men Jill hoppas att det går att lösa på något annat sätt framöver.

– Det är viktigt att vi belyser problematiken med hjärntumörer. Den enkla sanningen är att om det inte investeras mer pengar i forskningen kring behandlingar och botemedel så ser det inte ljust ut för mig och andra drabbade, säger hon.

FOTO: SWNS

FRÅN FÖRSTASIDAN