Annie Lööfs starka ord efter Anders Pihlblads fråga: ”Det är värt det”

Annie Lööf

TV4
Centerpartiets ledare Annie Lööf var måltavla för knivattacken i Almedalen.
Under måndagen gästade hon Nyhetsmorgon för att tala ut om mordförsöket.
Lööf och Åkesson i storbråk ”Ren och skär rasism”
0:41

Efter reklamen: Lööf och Åkesson i storbråk ”Ren och skär rasism”

(0:41)

Slå på ljud

Under förra veckan nåddes Sverige av informationen att Centerpartiets ledare Annie Lööf var ett av målen för knivattacken i Visby. Det var under Almedalsveckan i somras som en 33-årig man högg ihjäl psykiatrisamordnaren Ing-Marie Wieselgren, 64. Rubriceringen av det misstänkta brottet mot Annie Lööf som offentliggjordes i torsdags är förberedelse till terroristbrott genom förberedelse till mord.

Under måndagsmorgonen besökte Lööf Soraya Lavasani och Anders Pihlblad i TV4:s Nyhetsmorgon för att prata om attacken som var planerad att döda henne. Lööf, iklädd grön kavaj, sitter mittemot de två programledarna och det dröjer inte länge innan hon får frågan om hur hon känner kring nyheten.

– Jag . Jag har hunnit bearbeta lite och hantera informationen. Det är klart att när det blir offentligt som det blev i torsdags när jag förordnades ett målsägandebiträde så rivs ju dom där känslorna upp igen. Det är klart att det är omskakande. Det har påverkat mig på djupet. Det gör det fortfarande, säger Annie Lööf i Nyhetsmorgon.

"Känner du någonsin att det inte är värt det?"

Centerledaren menar att det självklart påverkat henne, men främst som privatperson. Programledaren Anders Pihlblad ställer då frågan om hon någonsin känner att jobbet som politiker inte är värt det.

– Jag är ju också bara människa. Och det är klart att jag har funderat på om det är värt det jag också - genom åren ska jag säga. Det är ju inte första gången jag blir utsatt för något sånt här. Men jag har varje gång landat i att det är värt det, förklarar Lööf i Nyhetsmorgon.

Hon fortsätter med att säga att hon kan förstå att det låter "konstigt och omänskligt", men menar på att hon har ett så pass stort säkerhetsarrangemang kring sig att det får henne att känna sig trygg.

Även kriminolog Leif GW Persson, som besökte Nyhetsmorgon under helgen, påpekade Annie Lööfs enorma personskydd. Han tror inte att gärningsmannen skulle ha lyckats döda henne.

"Mycket hat som riktas mot dig"

Centerns partiledare Annie Lööf får även frågan om vad hon tror att allt hat mot henne beror på. Lööf svarar att hon är fel person att fråga, men tror att anledningen är att hon väcker mycket känslor och att hon är tydlig i sina värderingar. Hon menar att det faktum att hon står upp för medmänsklighet, feminism och jämställdhet upplevs som kontroversiellt på den yttersta högerkanten.

Annie Lööf i pridetåget.

Annie Lööf tror att hatet som riktas mot henne beror på hennes värderingar.

FOTO: NILSSON NILS PETTER/Aftonbladet

Annie Lööfs systrar Amanda och Caroline har också fått kommentera det hat som riktas mot deras syster, vilket de gjorde under sin medverkan i TV4s Malou möter. De tycker att det är svårt när människor inte kan skilja på person och politk.

– Man blir arg och ledsen, särskilt när det kommer påhopp som inte stämmer. De beskriver Annie som häxa, en hemsk och självupptagen människa. Men hon är den av oss som tar det största sociala ansvaret, säger syster Caroline.

Den misstänkta gärningsmannen har erkänt mordet på Ing-Marie Wieselgren, men misstänks alltså för ytterligare brott.

FOTO: NILSSON NILS PETTER/Aftonbladet/TV4

FRÅN FÖRSTASIDAN