annie lööf

Annie Lööfs framtidsbesked – efter gravidbråket: ”Privata hemlighet”

Annie Lööfs framtidsbesked avhoppet – efter gravidbråket: ”Min privata hemlighet”

Foto: Henrik Montgomery
Annie Lööf meddelade sin avgång med buller och bång som partiledare för C. Nu berättar hon öppenhjärtligt om vad framtiden bär – och om valrörelsens tyngsta stunder.
– Det var verkligen min privata hemlighet, säger C-ledaren till Dagens Industri.
Annie Lööf (C) avgår efter 11 år som partiledare
0:51

Efter reklamen: Annie Lööf (C) avgår efter 11 år som partiledare

(0:51)

Slå på ljud

I valet i september, 2022, gick Annie Lööf, 39, Centerparti back med nästan 2 procentenheter. C-ledaren, som hade gått till val med en vilja att se Magdalena Andersson, 55, (S) som statsminister för Sverige, fick se sina drömmar grusas när högersidan, med Ulf Kristersson, 58, tog hem valvinsten.

Efter valet den 11 september meddelade Annie Lööf sin avgång, något Hänt rapporterade om då. Anledningen? Att C-ledaren suttit på posten i 11 år och hon kände att det var dags att lämna över stafettpinnen.

– Det är natuligt att man bedöms efter sitt senaste valresultat, sa Annie Lööf under pressträffen när hon avgick.

Var måltavla för mördare: ”Hatfulla”

Men Annie Lööf räknade upp fler anledningar. Som att hon känt att hatet i samhället har ökat. Dessutom var Annie Lööf en påtänkt måltavla under mordet i Almedalen på Ing-Marie Wieselgren, som var Sveriges Kommuner och Regioners psykiatrisamordnare.

Annie Lööf i Almedalen, 2022.

Foto: Henrik Montgomery

En annan anledning var att få mer tid med hennes två döttrar:

– Det är klart att den hatfulla retorik som jag haft med mig i så lång tid, särskilt nu på slutet, har påverkat det här beslutet, säger Annie Lööf och fortsätter:

– Men det fanns också en lättnad. En lättnad över att inte kommit till skada. En tacksamhet av att senare på dagen kunna hämta min äldsta dotter på fritids, låta henne visa mig sin nya skola, och jag fick se var gympadojorna och jackan hänger, eftersom jag inte varit där på hela hösten. Eller min yngsta dotter, som fick visa vart hennes krok är.

– Det här beskedet innebär också att mina barn kommer får mer tid med sin mamma, säger Annie Lööf, under pressträffen när hon avgick.

Vad gör Annie Lööf idag?

En efterträdare för Annie Lööf ska väljas den 2:e februari, 2023.

Så vad sysslar Annie Lööf med tills dess? Hon är fortfarande partiledare för Centerpartiet. Men att döma av hennes Instagram-flöde är det mysiga höstpromenader som gäller. Betydligt lugnare än under valrörelsen.

Dagens Industri har intervjuat den avgående partiledaren – och frågat vad framtiden har att bjuda på för Annie Lööf.

– Jag har blivit vuxen i politiken. Hela mitt vuxna liv har jag levt i offentligheten. Nu måste jag fundera på vad jag vill framåt. Det jag har tyckt har varit roligt är samhällsförändring, hållbarhet, företagsamhet och jämställdhet, svarar Annie Lööf Dagens Industri.

Ett annat allvarsamt ämne under valrörelsen var att Annie Lööf tvungen att öppna upp sig om sin svåra förlossning, efter att ett gravidryckte uppstått.

”Verkligen min privata hemlighet”

– Under en partiledardebatt ringde en journalist till min pressekreterare och frågade om jag var gravid. För det första tycker jag inte att man ska ställa en sådan fråga. För det andra var det så privat och personligt. Jag hade inte berättat för någon tidigare att jag inte kan bli gravid mer. Det var verkligen min privata hemlighet, berättar Annie Lööf och fortsätter:

– Jag tyckte att det var så jobbigt om de här ryktena skulle fortsätta så dagen efter berättade jag. I samband med min stora operation fick jag ta bort min livmoder. Jag har själv landat i att jag inte kan bli mamma någon mer gång. Men jag vill inte få det upprepat för mig. Jag ville helt enkelt slippa de här frågorna en gång för alla.

Foto: TT

FRÅN FÖRSTASIDAN