svenska politiker

Annie Lööf avslöjar hemliga meddelandet från Jimmie Åkesson

Annie Lööf avslöjar hemliga meddelandet från Jimmie Åkesson.

FOTO: SVT
Annie Lööf avslöjar det oväntade stödet från Jimmie Åkesson – efter det fruktansvärda dådet i Almedalen.
– Det var så oerhört obehagligt, säger partiledaren i SVT-programmet Carina Bergfeldt.
Annie Lööf (C) berättar om sms:et från Åkesson efter Almedalsmordet
0:28

Efter reklamen: Annie Lööf (C) berättar om sms:et från Åkesson efter Almedalsmordet

(0:28)

Slå på ljud

Annie Lööf, 39, meddelade i september sin avgång som partiledare för Centerpartiet. En chockvåg gick genom det politiska Sverige. Annie Lööf hade då suttit 11 år som partiledare.

Anledningarna var många – men en av de mest hjärtskärande var den ökande hotbilden mot partiledaren. En livssituation som hon inte ville dela med sig till sina barn. I sitt avgångstal berättade hon mer om beslutet.

– Det är klart att den hatfulla retorik som jag haft med mig i så lång tid, särskilt nu på slutet, har påverkat det här beslutet, säger Annie Lööf och fortsätter:

– Men det fanns också en lättnad. En lättnad över att inte kommit till skada. En tacksamhet av att senare på dagen kunna hämta min äldsta dotter på fritids, låta henne visa mig sin nya skola, och jag fick se var gympadojorna och jackan hänger, eftersom jag inte varit där på hela hösten. Eller min yngsta dotter, som fick visa vart hennes krok är.

– Det här beskedet innebär också att mina barn kommer får mer tid med sin mamma, sa Annie Lööf, något Hänt skrivit om tidigare.

Carina Bergfelt, 42.

Theodor Engström tittade Annie Lööf i ögonen

Tidigare i höst möttes Sverige av återigen omskakande nyheter. Partiledaren Annie Lööf var en påtänkt måltavla – när den misstänkte terroristen Theodor Engström mördade Ing-Marie Wieselgren, överläkare och psykiatrisamordnare på Sveriges Kommuner och Regioner, under Almedalsveckan.

I dag är Annie Lööf målsägande i rättegången mot den misstänkte terroristen. I journalisten Carina Bergfeldt, 42, talkshow som går på SVT utvecklar C-ledaren hur det är att sitta under rättegången med Theodor Engström efter Carina Bergfeldts fråga:

Du satt mitt emot Theodor Engström under den här rättegången. Vad såg du i hans ögon?

– Han var nöjd. Han var stolt. Det var därför det var så obehagligt. Han tittade ner i bordet. Men under vissa sekvenser, som när åklagaren la fram bevisningen. Då tittade han i mina ögon och log, berättar Annie Lööf och fortsätter:

– Det isade i kroppen. Sedan såg jag att när åklagaren berättade om hur kartläggningen gått till, hur han kopplas till andra kända terrorister, så sträckte han på sig och var nöjd. Det var en väldigt obehaglig stämning, säger Annie Lööf men tillägger att hon är glad att hon satt på plats under rättegången, eftersom det är en viktig del i hennes bearbetning.

Annie Lööf berättar om rättegången.

Foto: SVT

Fick stöd från alla partiledare – hemligt sms från Jimmie Åkesson

När nyheten kom ut att Annie Lööf var en påtänkt måltavla – så fick partiledaren stöd av sina kollegor i riksdagen, berättar C-ledaren. I intervjun med Carina Bergfeldt avslöjar Annie Lööf att hon fick stöttande meddelanden av alla andra partiledare.

– Det var intensiv valrörelse när detta läckte ut i media att jag var en målsägande. Då fick jag sms från alla partiledare inom loppet av någon timme. Alla skrev jättefina saker. Vissa skrev ett hjärta och att de tänkte på mig. Andra skrev längre, hur de också blivit utsatta.

– Ta till exempel Jimmie Åkesson, som också varit utsatt för hot och hat, berättar Annie Lööf.

– Han skrev ett ganska långt sms. Han tyckte det var förfärligt och skrev att han stöttade mig, att han tänkte på mig, och att han vet hur det känns. Som oron för familjen. Den där krypande känslan i kroppen, säger Annie Lööf.

Foto: TT, SVT

FRÅN FÖRSTASIDAN