Annas och Davids tuffa gravidkamp – efter oväntade kärleken

07 jun, 2022 
https://image.hant.se/alexprofilbild.jpeg.jpg?imageId=7524194&x=0&y=19.277108433735&cropw=100&croph=56.224899598394&width=1318&height=1318
Alex Hartelius
David Batra och Anna Kinberg Batra
Anna Kinberg Batra och David Batra träffades av en slump för över 20 år sedan.
I flera år försökte de få barn – och under graviditeten låg hon inlagd på sjukhus i flera månader.
Annons
Magdalena Andersson (S) "Då avgår jag"
Magdalena Andersson (S) "Då avgår jag"

Hon är tidigare partiledare för Moderaterna, han är en av Sveriges folkkäraste komiker. I en lägenhetsfest på Södermalm i slutet av 90-talet korsades deras vägar för första gången – och sedan dess har de aldrig blickat tillbaka.

David Batra, 49, hade nyss avslutat ett gig och träffade Anna Kinberg Batra, 52, som då var distriktsordförande i MUF, i köket. Det blev ett samtal som varade hela natten och det gick så långt att värden kastade ut dem.

I en intervju med Svenska Dagbladet sa David Batra att han uppskattade den lite allvarligare Anna, som blev en skön kontrast i en värld som annars var fylld av humor och vice versa.

David Batra och Anna Kinberg Batra
David Batra och Anna Kinberg Batra träffades på en lägenhetsfest för över 20 år sedan.

Tuffa barnkampen: ”Väntade alldeles för länge”

Sedan den dagen har den dåvarande politikern och den nuvarande komikern varit ett par. De gifte sig 2002 och firar i år tjugo år som gifta. De har även dottern Elvira Batra, 16, ihop.

Annons

Men vägen till ett liv med barn var inte lätt. I början av relationen satsade båda på karriären och när det väl var dags att försöka så trodde paret att det kunde vara för sent.

– Vi väntade alldeles för länge med att försöka bli med barn. Ville göra allt det roliga först, känna oss fria, tågluffa. Jag var också lite rädd att bli vuxen. Inte kunde jag bli någon bra pappa? Men till slut tog längtan över – och då blev det svårt. Åren gick, vi försökte allt – till slut började jag undra om jag aldrig skulle få ge kärlek till mitt eget lilla barn, har David Batra sagt till Allas.

Anna Kinberg Batra, David Batra och Elvira Batra
Anna Kinberg Batra och David Batra med dottern Elvira Batra.

Blev allvarligt sjuk under graviditeten

Anna Kinberg Batra blev till slut gravid via provrörsbefruktning. Då hade de försökt skaffa barn i fyra år. Under graviditeten blev hon dessutom allvarligt sjuk och låg inlagd på sjukhus i totalt tre månader.

Annons

Den tuffa tiden fick henne att värdesätta livet och det som är viktigast: David Batra och dottern Elvira.

– Allt blir så fånigt, det blir töntigt att undra över jobb när man ligger på sjukhus och undrar om man ska förlora sitt barn, sa hon i Framgångspodden.

Anna Kinberg Batra
Anna Kinberg Batra.

Foto: Johan Jeppsson/TT, Karin Törnblom/TT, Elvira Pihl/Aftonbladet/TT

Annons