livet med barn

Annas 6-årige son Noah är sjukskriven – slåss mot skolan: “Ett smärre helvete!”

Annas 6-årige son Noah är sjukskriven – slåss mot skolan: “Ett smärre helvete!”

Foto: PRIVAT
Sonen Noah är 6 år och sjukskriven på halvtid.
Nu krigar medieprofilen Anna Hegestrand för sonens rätt till lämplig skola.
– Jag som mamma ska inte behöva känna mig som en barnmisshandlare när jag kramar min son hejdå på skolgården, säger Anna till Hänt.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Tvättbjörnen räddas: ”Frusit fast med sina pungkulor i rälsen”
0:27

Efter reklamen: Tvättbjörnen räddas: ”Frusit fast med sina pungkulor i rälsen”

(0:27)

Slå på ljud

Anna Hegestrand, 40, har rönt stora framgångar med “Livshjulet” – podcasten där hon krupit under skinnet på flera hundra kändisar, alltifrån Linus Wahlgren, 46, och Sanna Nielsen, 38, till Mark Levengood, 58, och Laila Bagge, 50.

Den 40-åriga journalisten är sambo med VD:n David, 42. De lever som en bonusfamilj i Midsommarkransen söder om Stockholm.

David har en son från ett tidigare förhållande och Anna har dottern Sally, 4, och sonen Noah, 6, med ex-sambon.

Anna Hagestrand, 40.

Foto: PRIVAT

Anna Hegestrand: ”Han var lite annorlunda …”

I ett gripande inlägg på Instagram berättar Anna om hennes kamp mot skolväsendet och Noahs diagnoser: ADHD, autism och tourettes syndrom.

“När Noah var drygt ett år gammal förstod jag och hans pappa att det var något speciellt med vår son. Att han var lite annorlunda och fungerade på ett annat sätt jämfört med våra vänners barn och barnen på dagis. Vi försökte lyfta detta med både bekanta, våra nära och kära och BUP, men fick inte mycket gehör”, skriver Anna.

I ett tidigt skede vände hon sig till Barn- och ungdomspsykiatrin för att fortast möjligt få igång en barnutredning, men BUP gav avslag med motiveringen att Noah var alltför liten.

Som skäl angavs även det faktum att Anna och Noahs pappa hade separerat – något som enligt BUP skulle kunna förklara Noahs svårigheter. En helt felaktig slutsats, men som ändå presenterades som en sanning.

“Noah förtjänar att få umgås med barn som han kan relatera till, få blomma i sina styrkor och slippa misslyckas om och om igen varje dag”, säger Anna.

Foto: PRIVAT

Behövde extra stöd – tidigare nekats

Inte förrän i våras, då Noah skulle fylla sex år och snart börja i årskurs ett, fick familjen tid hos en privat vårdaktör – som snart kom fram till det som Anna sedan länge misstänkt, nämligen att Noah led av diagnoser och behövde extra stöd och hjälp för att kunna utvecklas på bäst tänkbara sätt.

“Vi hade alltså tidigare nekats utredning på grund av att Noah var för liten. Ändå vet man att det är avgörande för barn med autism att få en diagnos så tidigt som möjligt i livet, helst före tre års ålder, för att kunna sätta in rätt åtgärder och ge bäst stöd”, konstaterar Anna i sitt Instagram-inlägg.

I höstas började Noah i årskurs ett. Han fick en resursperson som helhjärtat gick in för sitt uppdrag. Stödinsatsen var dock inte tillräcklig. Som så många andra barn med diagnoser har nämligen Noah svårigheter med att hantera stora folksamlingar och starka känslointryck.

“Vissa dagar vägrar han att gå in i det stimmiga klassrummet”, fortsätter Anna som från dag ett stridit som en soldat för Noahs rätt till anpassad skolform. Hon har gått på mängder av möten hos alltifrån Försäkringskassan till barnhabiliteringen och berättar att att alltsammans inneburit ett smärre helvete för henne och hennes familj.

Anna har två barn, dottern Sally är 4 år.

Foto: PRIVAT

”Noah förtjänar att få umgås med barn …”

Målet är nu att få in sonen på en kommunal CSI-grupp, alternativt en privat resursskola. “Noah förtjänar att få umgås med barn som han kan relatera till, få blomma i sina styrkor och slippa misslyckas om och om igen varje dag”, konstaterar Anna som inte tänker ge upp förrän hon kommit i mål.

Ambitionen är också att starta en podcast på temat funktionsvariationer.

– Noha är världens härligaste kille. Han är väldigt känslostark, precis som jag är. Det finns nästan aldrig några mellanlägen. För det mesta är han väldigt glad, men när han blir ledsen så blir han väldigt ledsen. Han är ett väldigt karismatiskt barn, sammanfattar Anna för Hänt.

Foto: PRIVAT

FRÅN FÖRSTASIDAN