Anna tvingas betala 150 000 kronor till mannen efter våldtäkten

Anna våldtogs av mannen. Nu frias han eftersom han skyller på sexsomni, en sömnstörning där man ägnar sig åt sexuell aktivitet när man sover.

Adam Wrafter / SvD / TT

För fyra år sedan blev Anna våldtagen av en man, som dömdes för brottet.
Men i dag hävdar mannen att han sov och domen revs upp.
Nu måste Anna betala tillbaka 150 000 kronor till till honom.
– De säger att det inte finns någon gärningsman. Men de glömmer att det fortfarande finns ett offer, säger Anna till GP.

För fyra år sedan blev Anna våldtagen av en man. Efter en jobbig rättsprocess dömdes mannen för brottet och tvingades betala skadestånd till Anna. Pengar som gick till psykologer och kristerapi.

Annas planer om utbildning och karriär fick stå tillbaka. Traumat efter övergreppet var så omfattande att hon inte orkade med studierna. I dag säger hon att hon förändrades mycket efter övergreppet och att hennes drömmar ser annorlunda ut.

SORG Försökte rädda tvillingarna – då sköljdes de ur pappans famn

Skyllde på att han sov

Men så kom nästa kalldusch. Mannen hävdade plötsligt att han begått övergreppet i sömnen. Han menar att han lider av sömnstörningen sexsomni. Diagnosen är omstridd men går ut på att den drabbade ägnar sig åt sexuell aktivitet under sömn.

Domen revs upp och hela rättegången behövde tas om – och nu, fyra år efter övergreppet, friades mannen.

Det betyder också att skadeståndet han dömdes till ska betalas tillbaka – plus ränta, skriver GP som granskat fallet och träffat Anna.

– Jag fick veta allt via telefon. Mitt målsägarbiträde fick ringa och berätta. Inte nog med att han var ute. 150 000 kronor skulle jag betala. Jag blev helt förstörd. Att veta att jag skulle behöva betala honom, det kändes värst. Som ett hån, säger Anna.

ANNONS: Gör vardagen lite enklare och mycket godare med upp till 925 kr rabatt på fyra kassar från HelloFresh! Använd koden HANT925

Var fjärde frias

GP har granskat flera domar där de misstänkta skyller sina övergrepp av kvinnor och barn på sexsomni. Tidningens granskning visar att åtminstone 30 misstänkta sexbrottslingar hävdat sexsomni eller sömngång sedan år 2017.

I fyra av fjärde fall har männen friats trots att bevisen ofta tydligt säger att övergreppen skett. Det spelar ingen roll, för sov den misstänkte saknas uppsåt.

Anna säger att det känns som mannen fått ett frikort, bara för att han hävdar att han sov. Hon frågar sig om det vore likadant om man mördar eller begår terrorbrott, kan man skylla på att man sov då också.

– De säger att det inte finns någon gärningsman, eller rättare sagt, gärningsman med uppsåt. Men de glömmer att det fortfarande finns ett offer, säger Anna.

Mannen skyllde på att han sov under övergreppet och lider av diagnosen sexsomni.

Nu måste Anna betala tillbaka skadeståndet till mannen som våldtog henne.

Staffan Löwstedt/SvD/TT

”Vem ska våga anmäla?”

Att behöva betala mannen 150 000 kronor för skadeståndet känns som ett hån. Hon tycker staten borde gå in och ta kostnaden för att undvika en situation där tjejer inte vågar anmäla sexualbrott.

– Jag förstår att tjejer är jätterädda. Vem ska våga anmäla en våldtäkt och begära skadestånd, när det kan sluta med att man i efterhand får betala 150 000 kronor? Om inte mannen tar ansvar, kan inte samhället göra det?

LÄS OCKSÅ: Kritik mot avklädda kalendern – görs om

LÄS OCKSÅ: Nirvana-bebisen stämmer bandet för ”sexuellt utnyttjande”

FOTO: PONTUS Adam Wrafter / SvD / TT, Staffan Löwstedt / SvD / TT, Helikopterfoto/TT

SENASTE NYTT!