Anna Lundberg, 48, opererades för sin mens – hamnade i respirator

Anna Lundberg, 48, opererades för sina mensbesvär – hamnade i respirator.

FOTO: PRIVAT
Anna Lundberg, 48, har alltid haft stora problem med mensen.
Därför sökte hon vård.
Men läkarens operation kastade in henne i en mardröm.
– Jag låg i respirator och svävade mellan liv och död, säger Anna Lundberg.

Anna Lundberg är 48 år och bor i Piteå. Ända sedan hon fick sin mens när hon gick i högstadiet har den orsakat svåra smärtor.

I vuxen ålder fick Anna Lundberg veta att hon led av kvinnosjukdomen endometrios. Sjukdomen innebär att vävnad som liknar livmoderslemhinnan växer utanför livmodern. Ungefär var tionde som har mens lider av sjukdomen, enligt 1177.

– Jag har alltid haft väldig besvär med mens, den har varit regelbunden men jag har blött otroligt mycket och legat sängliggande en vecka. Den har gett mig PMS och ett elakt humör, som varit jobbigt för mig och familj, berättar Anna Lundberg för Hänt.

STOP Isabell blev gravid som 16-åring – fick inte göra abort

Fick värre och värre mens

Problemen blev värre med åldern och Anna Lundberg bestämde sig för att söka vård. Hon ville ta bort äggstockarna och få slut på mensen.

– Det går ju inte att vara hemma en vecka en gång i månaden, säger Anna.

Men läkaren höll inte med.

– Eftersom jag haft regelbunden mens tyckte de inte jag hade det så besvärligt, i stället ville läkaren att jag skulle opereras för att bränna bort slemhinnor som vuxit utanför livmodern.

Anna Lundberg.

Ända sedan tonåren har Anna kämpat med sjukdomen endometrios.

FOTO: PRIVAT

Operationen gick helt snett

För ett år sedan gjordes den första operationen men då lyckades läkaren inte få bort all vävnad som vuxit utanför livmodern.

– Jag fick en ny tid i november där de skulle bränna bort slemhinnorna de inte fick bort under den första operationen.

Operationen görs under narkos, men patienten går hem samma dag.

Men läkaren opererade fel. Nyligen berättade Anna Lundberg i SVT om operationen som nästan kostade henne livet. Under operationen använde läkaren fel utrustning, förstörde äggstockarna och råkade göra ett hål i tarmen.

– Redan på uppvaket borde det förstått att något var fel. Jag lyckades knappt vakna och kände att något var fel, men till sist skickade de hem mig eftersom kliniken behövde stänga för dagen.

– Läkaren som opererat mig sa bara till mamma att ge mig alvedon.

Anna och hunden Lizzy. Anna på sjukhuset.

Anna blev svårt sjuk efter operationen.

FOTO: PRIVAT

”Började kräkas”

Anna och hennes mamma hade inte setts på länge på grund av pandemin, men eftersom Anna just blivit opererad hade de planerat en mysig helg tillsammans.

– Jag tog med min hund och vi såg fram emot att ta igen all tid. Men så blev det inte. Redan på morgonen dagen därpå mådde jag illa, men vi trodde det kunde bero på narkosen. Sedan kräktes jag. Det var alldeles svart och jag tänkte att jag fått vinterkräkssjukan.

Men till sist ringde Anna Lundbergs mamma efter ambulans. Hon hade hittat Anna halvt medvetslös efter att hon kommit in från en promenad med pudeln Lizzy.

– Jag hade hjärtrusningar och åkte in med ambulans, det var dramatiskt. Det var blåljus och allt.

”Visste inte om jag skulle överleva”

På sjukhuset opererades Anna akut.

– Läkaren som lagade ihop mig opererade mot klockan. Jag hade ett fyra centimeter långt hål i tarmen, hon hade förstört båda äggstockar och livmodern. Kirurgen tog bort allting och lagade tarmen.

Men trots den akuta operationen blev Anna sämre. Hon hamnade i respirator.

– Jag hade fått både blodförgiftning och lunginflammation. Andra dagen ringde de min mamma och syster för de visste inte om jag skulle överleva.

Anna var på sjukhus i tre månader.

Anna Lundberg svävade mellan liv och död och var inlagd på sjukhuset i tre månader.

FOTO: PRIVAT

Anna svävade mellan liv och död

Under november och december svävade Anna mellan liv och död. Hennes kropp svarade inte på antibiotikan och hon blev tvungen att gå på dialys för att rena blodet.

– De första två veckorna låg jag i respirator och det har jag inget minne av alls. Till sist blev jag bättre och fick ligga på kirurgavdelningen. Där fick jag en enorm eftervård av fantastisk personal. Jag kom hem från sjukhuset i januari i år, då hade jag nästan varit inlagd tre månader. På grund av corona hade jag inte fått ta emot några besök alls.

Nu har Anna en stomipåse på magen. Hon har hon vant sig vid påsen, även om hon längtar tills den försvinner.

– Jag tänkte att sexlivet skulle bli lidande, men det har gått bra. Men påsen har begränsat mig på andra sätt, jag älskar att bada men har inte varit på någon offentlig badstrand i sommar och när jag ser mig i spegeln ser jag tyvärr bara den och ärret.

IVO kritiserar läkaren.

Ivo kritiserar läkaren

Annas anhöriga har anmält läkaren till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, som kritiserar läkaren.

Operationen var för avancerad för att utföras på kliniken och Anna borde inte ha skickats hem. Dessutom saknas det många viktiga uppgifter i Anna Lundbergs journal.

– Läkaren säger i Ivo-beslutet att hon visste vilka skador hon gjort under operationen men hon valde ändå att inte säga det till personalen på uppvaket eller mig. Två dagar senare höll jag på att dö.

Hunden Lizzy har varit ett stort stöd för Anna.

Hunden Lizzy har varit ett stort stöd för Anna.

FOTO: PRIVAT

Det har varit en tuff väg tillbaka för Anna Lundberg. Pudeln Lizzy har varit ett stor stöd. Fortfarande är hon påverkad av den misslyckade operationen och de svåra följderna.

– Jag älskar ju att dansa bugg och foxtrot, men min balans är ganska dålig. Ett av mina första mål var att kunna cykla igen.

Hur har det gått?

– Det går bra. Det är bara lite spännande i uppförsbackarna och när jag ska på och av, skrattar Anna.

LÄS OCKSÅ: Mamman ringde efter hjälp – dog i sin sons armar

LÄS OCKSÅ: Tvillingarna har lagt 1,7 miljoner på skönhetsoperationer

FOTO: Privat

Senaste nytt