invasionen av ukraina

Anmäler ex-männen till Putins armé: ”Är bra om han dör”

Ryska kvinnor anmäler ex-makarna till armén för att få ut barnbidrag

FOTO: TASS, TT
När Ryssland mobiliserar ser många kvinnor sin chans att anmäla sina ex-makar.
Förhoppningen är att männen, som får soldatlön, ska betala ut barnbidrag.
Något de inte gjort på flera år.
Ryska publiken skanderar ”F**K THE WAR!”
0:25

Efter reklamen: Ryska publiken skanderar ”F**K THE WAR!”

(0:25)

Slå på ljud

Sedan Vladimir Putin, 69, beordrade delvis mobilisering i Ryssland har flera reservister kallats in till kriget i Ukraina. Drygt 300 000 ryska män ska mobiliseras enligt planen.

Samtidigt har det genomförts en massflykt från landet och hundratusentals ryssar har lämnat sina hem då de är rädda att deras makar, pappor och bröder ska kallas in till vad som kallats för ”Putins krigsmaskin”.

Nu rapporterar den oberoende ryska nyhetssajten Vjorstka att en oväntad vändning har skett när det kommer just till inkallelsen av ryska reservistmän. Även norska Dagbladet skriver om detta. Det handlar om att flera ryska kvinnor har anmält sina ex-makar till landets militära myndigheter. Anledningen är häpnadsväckande.

Blir svårare att komma undan

Alla som mobiliseras för Putins krig i Ukraina får samma lönevillkor som Rysslands yrkessoldater. Denna inkomst förs automatiskt in på soldaternas skattekonton, eftersom utbetalningen kommer från staten, och det är en avgörande detalj för kvinnorna.

Kvinnorna hävdar att deras ex-makar inte har betalat ut barnbidraget på flera år. Om soldaterna sedan får in en offentligt noterad inkomst blir det i teorin mycket svårare att smita undan denna ekonomiska skyldighet.

– Jag har såklart funderat på hur jag skulle reagera om han dör i Ukraina. Men varken jag eller min son har sett honom eller hört från honom på tolv år, trots att vi bor i samma stad. Så om han blir dödad är det också bra. Då får vår son ersättningen, säger en av kvinnorna som Vjorstka har pratat med.

En rysk soldat som blir skadad i krig får drygt 540 000 kronor (tre miljoner rubel) i ersättning, det beror på skadans omfattning. Dör han så blir ersättningen kraftigt ökad och går till soldatens familj. Det är vanligt att pengarna går till soldatens barn.

”Tre flugor i en smäll”

En framstående rysk politiker, Sergej Mironov, har visat sitt stöd för dessa kvinnor. Han är för förslaget att mobilisera män som systematiskt har undvikit att betala ut barnbidraget.

Omkring två miljoner människor i Ryssland är skyldiga att betala barnbidrag, och den totala skulden överstiger 27 miljarder kronor (150 miljarder rubel)”, skriver Mironov på ryska sociala medier.

Han fortsätter:

De här männen kommer att försvara sitt hemland och slutligen få ett jobb, och en del av pengarna kommer att tas från honom och ges till hans barn. Det är inte bara två, utan tre flugor i en smäll”.

Kallades in en vecka senare

Flera kvinnor har redan lyckats anmäla sina ex-makar till armén. På sociala medier är det många som samlats för att diskutera vilken metod som är den bästa.

– Nyligen gick en vän till mig som inte heller får barnbidrag till värvningskontoret och gav dem min ex-makes personuppgifter och kontaktuppgifter. Veckan efter fick han en kallelse, säger en av kvinnorna till Vjorstka.

FOTO: TASS, TT

FRÅN FÖRSTASIDAN