Angelique Coetzee gjorde omikron känt för världen – nu straffas hon

Angelique Coetzee gjorde omikron känt för världen – nu straffas hon

Läkaren gjorde världen uppmärksam på virusmutationen. Nu straffas hennes hemland Sydafrika.

Hon uppmärksammade världen på att virusmutationen omikron började spridas.
Men nu tycker läkaren Angelique Coetzee att hennes hemland har fått betala ett för högt pris.
– Sanningen är att vi helt enkelt inte vet tillräckligt om omikron, säger läkaren i Daily Mail.
Knivman i Norge blir påkörd och skjuten av polis
Slå på ljud

Angelique Coetzee är den sydafrikanska läkaren som uppmärksammade världen på den nya coronavarianten omikron. Trots sin stora insats – är hon chockad över hur världen har reagerat.

Storbritannien var ett av de första länderna som stängde sina gränsen och ställde in flyg till Sydafrika. Nu skriver läkaren Angelique Coetzee en allvarsam debattartikel till det brittiska folket – och världen – att det är farligt att överreagera.

Presidenten: ”Vi är djupt besvikna”

Efter att Storbritannien införde restriktioner mot landet, följde EU och Sverige efter. Något som fick den sydafrikanska presidenten Cyril Ramaphosa att reagera starkt.

– Vi är djupt besvikna över beslutet från flera länder att förbjuda resor från ett antal afrikanska länder, inklusive vårt eget, sa presidenten i ett uttalande enligt Africa News.

Läkaren Angelique Coetzee skriver i brittisk press att Sydafrika straffas för sin goda forskning. Hon hävdar eftersom Sydafrika var på tårna och upptäckte omkrion-varianten, så straffas nu landet.

Foto: TWITTER

Angelique Coetzee: Sydafrika straffas för god forskning

Även den läkare som uppmärksammade att att virusmutationen från corona, omikron, visade sin ilska mot länders beslut att stänga av regionen från resten av världen. I sin debattartikel skriver läkaren att trots att det var Sydafrikanska forskare som upptäckt smittan, så straffas landet.

”Trots att när våra forskare försökte påpeka de enorma luckorna i världens kunskap om varianten – förbjöd europeiska nationer omedelbart och ensidigt resor från vår del av världen. Vår regering blev förståeligt arga över reaktionerna och påpekade att god forskning bör hyllas, inte straffas”, skriver Angelique Coetzee i sin debattartikel.

Läkaren – som är en av de högst uppsatta i Sydafrika påpekar att inte heller mycket är känt om mutationen omikron.

”Ingen här i Sydafrika har blivit inlagd på sjukhus med omikron-varianten. Inte heller är det känt att någon blivit allvarligt sjuk av varianten”, skriver läkaren.

I sin artikel hävdar läkaren att symtomen skulle kunna vara milda och inte alls behövde så hårda restriktioner som införts världen över.

Många länder ställde in sina flyg till Sydafrika.

Foto: Robin Utrecht/Shutterstock

Omikron har hittats i Skåne och Stockholm

I Sverige upptäcktes första bekräftade fallet av omikron-varianten i Skåne, något Hänt tidigare har rapporterat om. I går rapporterade bland annat Dagens Medicin att ytterligare två bekräftade fall hade hittats i Stockholm. Tidigare i veckan fanns det även misstanke om två fall i Jönköping, men dessa har i skrivande stund inte ännu bekräftats av Folkhälsomyndigheten.

FÅ SVERIGES HETASTE NÖJESNYHETER FÖRST:
Ladda ned nya Hänt-appen här!

I nuläget avråder inte Utrikesdepartementet på sin hemsida resor till Sydafrika, även om de ber alla resenärer att noggrant följa utvecklingen. De skriver även att flera flygbolag har ställt in sina resor till landet.

Tidigare partiledare för Socialdemokraterna och numera ambassadör för Sverige i Sydafrika, Håkan Juholt, att alla svenska medborgare i landet bör ”åka hem”.

– Det finns ingen anledning att stanna kvar för att se vad som kommer att hända, säger ambassadören i ett uttalande till TT.

LÄS OCKSÅ: Smittan skenar i Europa – 1,2 miljoner är utan vaccin: ”En hemsk jul”

LÄS OCKSÅ: Tablett mot corona snart verklighet – kan vara effektiv mot Omikron

Foto: TT, Shutterstock, TWITTER

FRÅN FÖRSTASIDAN