Anders Tegnell varnar – så länge måste vi leva med corona

Anders Tegnell

Flera länder stänger ned när nya coronavarianten omikron lamslår världen.
Då kommer statsepidemiolog Anders Tegnell med ett tråkigt besked.
– Jag tror att vi måste räkna med att det blir så här åtminstone under nästa år också, säger han till Aftonbladet.

Många hade gått tillbaka till ett liv som närmade sig det ”normala”. Men nya coronavarianten omikron fick regeringen att komma med nya åtgärder på tisdagen, med rekommendationer att bland annat undvika större samlingar och bära munskydd.

Statsepidemiolog Anders Tegnell, 65, säger till Aftonbladet att vi får räkna med att sjukdomen och viruset kommer finnas kvar, men att det förhoppningsvis blir mildare med tiden.

– Jag tror att man ska hålla det i olika delar. Det är ett virus och en sjukdom som kommer att finnas med oss, förmodligen för all framtid skulle jag kunna tänka mig, säger Anders Tegnell.

Anders Tegnell

Statsepidemiolog Anders Tegnell tror att coronaviruset kommer mildras med tiden, men att den kommer finnas kvar för alltid.

Jonas Ekströmer/TT

Anders Tegnells besked: ”Nästa år också”

När det är läge för coronastiltje är svårt att svara på. Anders Tegnell hade hoppats att vaccinationerna skulle ha gjort att det normala levernet var här för att stanna, men nya varianten omikron vittnar om att corona fortfarande ställer till ett problem.

– Jag tror att vi måste räkna med att det blir så här åtminstone under nästa år också. Sedan får vi se, säger Anders Tegnell och betonar att en stor del av bekämpningen ligger i att förse andra länder med vaccin.

Samtidigt tvingas flera länder stänga ner igen. Englands premiärminister Boris Johnson, 57, vill helst undvika en julskandal med tusentals smittade britter och har därför åberopat ”plan B”.

Boris Johnson

Englands premiärminister Boris Johnson har aktiverat ”plan B” och uttrycker oro för att coronasituationen i landet kan urarta.

MI News/NurPhoto/Shutterstock
Tegnells skarpa varning till svenskarna inför julen: ”Då stannar du hemma”

Englands varning för nya omikron

Det innebär att folk som kan ska jobba hemifrån, bära munskydd och förse sig med covidpass vid större evenemang.

– Vi står nu inför en variant som sprider sig snabbt över hela världen och vi behöver ta till åtgärder för att bromsa detta, säger Sir Patrick Vallance, Storbritanniens medicinska rådgivare, till The Guardian.

I Sverige har restaurang- och nöjesbranschen drabbats hårt av coronapandemin. Efter regeringens besked kommer en ny tuff smäll, när flera avbokar sina företagsfester och julbord.

Coronaläget i Europa

Coronaläget i Europa just nu.

John Hopkins University
Nya restriktioner införs i Sverige efter nya smittan – detta gäller nu

Musikern Johans mardröm – förlorat en halv miljon

Musikern Johan Mörk, 35, säger att han förlorat jobb till ett värde av en halv miljon kronor bara den senaste veckan. Största delen av hans inkomst kommer under julsäsongen.

– Sommaren 2020 försvann ju helt. Sommaren 2021 var körd för att ingen vågade planera något för den. Vi såg en antydan till ljusning i höst, men allt det som bokades då ser vi avbokas nu, säger han till Aftonbladet.

Han tycker att både regeringen och Folkhälsomyndigheten lämnar diffus besked och att de inte verkar förstå vilka konsekvenser det får på människor aktiva inom branschen.

Finansminister Mikael Damberg, 50, säger till tidningen att man inte avråder från restaurangbesök eller julbord.

– Jag tror många restauranger andades ut när Folkhälsomyndigheten var tydliga med att det som händer nu är att man ska vidta åtgärder för att undvika trängsel. Det är fullt möjligt att gå ut med vänner och familj på restaurang om man är vaccinerad.

Mikael Damberg

Finansminister Mikael Damberg säger att det är fullt möjligt för vänner och familj att gå på restaurang om man är vaccinerad.

Jonas Ekströmer/TT

LÄS OCKSÅ: Vinterkräksjukan tillbaka – det ska du tänka på

LÄS OCKSÅ: Omikron mer smittsam men verkar inte ge svår sjukdom

Foto: Jonas Ekströmer/TT, MI News/NurPhoto/Shutterstock, John Hopkins University

SENASTE NYTT!