invasionen av ukraina

Amerikanske generalen slår larm: ”Måste hitta Rysslands kärnvapen”

Ben Hodges är orolig för de ryska kärnvapnen. Det finns risk att de kommer på villovägar när Ryssland faller.

FOTO: Mindaugas Kulbis/TT, Gavriil Grigorov/Kremlin Pool/TT
Skulle Ukraina vinna kriget mot Ryssland måste resten av världen vara beredda på ett ryskt förfall.
Den amerikanske generalen Ben Hodges är rädd att landets kärnvapen annars hamnar i fel händer.
– Om vi misslyckas med att förbereda oss kan det stå världen dyrt, säger han till Svenska Dagbladet.
Reportern tvingas fly undan explosionen
0:27

Efter reklamen: Reportern tvingas fly undan explosionen

(0:27)

Slå på ljud

Så länge väst fortsätter att bidra med vapen så kommer Ukraina att vinna kriget mot Ryssland innan nästa sommar. Detta är enligt Ben Hodges, tidigare anställd vid försvarshögkvarteret Pentagon, ett troligt scenario.

Men allt blir inte frid och fröjd vid ukrainsk seger. Hodges menar att världen då står inför ett nytt problematiskt hot. En rysk kollaps påverkar oss mer än vad vi kanske tror.

– Jag menar att vi nu måste förbereda oss på att den ryska federationen faller samman. Jag säger inte att det kommer att ske, och det kan dröja flera år, men om vi misslyckas med att förbereda oss kan det stå världen dyrt, säger han till Svenska Dagbladet.

Pekar ut Iran som köpare

Oron över att ungefär 5 000 kärnvapen kan hamna i fel händer vid ett inbördeskrig eller en annan inhemsk kaossituation i Ryssland gör att Ben Hodges ber alla världsledare att planera inför detta redan nu.

– Den viktigaste frågan nu är om vi vet var de är. De strategiska (med en längre räckvidd reds. anm.) har vi troligen rätt bra koll på, men med de taktiska är jag inte lika säker, säger han och fortsätter:

– Iran skulle garanterat gladeligen köpa och det kommer finnas mängder av personer som skulle försöka säkra kontrollen över dem för att sälja. Dessutom har de olika regionerna i Ryssland sett hur det gick för Ukraina som gick med på att lämna ifrån sig sina stridsspetsar efter Sovjets fall.

FOTO: Mindaugas Kulbis/TT, Gavriil Grigorov/Kremlin Pool/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN