sjukvård

Ambulansstation akutstängs efter hälsofara – försenar utryckningar

Ambulansstation akutstängs efter hälsofara – försenar utryckningar

Ambulansstationen i Lycksele har stängts akut efter att avgaser från garaget har letat sig in i personalutrymmen och anses hälsofarliga.
Flera anställda har fått huvudvärk och illamående och utgår nu hemifrån – vilket försenar utryckningarna med upp emot fem minuter, rapporterar SVT Nyheter Västerbotten.
Trettonbarnsmamman Mirka om dotterns akuta insjuknande
0:48

Efter reklamen: Trettonbarnsmamman Mirka om dotterns akuta insjuknande

(0:48)

Slå på ljud

Det var förra veckan som problemen uppdagades under en skyddsrond i lokalerna. Bland annat upptäcktes att avgaser från garaget har letat sig in i personalutrymmen på ambulansstationen och anses vara hälsofarliga.

Chefen: "Personalen mår inte alls bra"

Flera anställda har upplevt problem som huvudvärk och illamående av att vara på jobbet.

– Lokalerna är under all kritik, personalen mår inte alls bra, säger Stian Kvalvik, verksamhetschef ambulanssjukvården på Region Västerbotten till SVT.

Kan innebära fördröjning på upp till fem minuter

Vid lunchtid på tisdagen infördes ett skyddstopp på ambulansstationen vilket innebär att de anställda inte får vistas där. Det kan innebära en fördröjning i utryckningstid på upp till fem minuter, skriver SVT.

– Personalen har fått gå över till beredskapspass. Det är samma som på nätterna. Då kan personalen vara hemma eller på annan plats och vara där inom fem minuter, säger Stian Kvalvik.

Ansvariga för verksamheten letar nu efter akuta lokallösningar för att kunna minska utryckningstiden till vanliga 90 sekunder igen.

Christinas varning – bebisen höll på att kvävas
0:33

Efter reklamen: Christinas varning – bebisen höll på att kvävas

(0:33)

Slå på ljud

FOTO: TT

FRÅN FÖRSTASIDAN