sjukdomar

Amanda hade huvudvärk i fem dagar – fick stroke som 32-åring

Amanda hade huvudvärk i fem dagar – fick stroke som 32-åring.

FOTO: Facebook
Amanda, 32, hade huvudvärk i fem dagar i rad.
Plötsligt fick hon domningar i ansiktet, förlorade balansen och tappade talförmågan – hon drabbades av en stroke i tv-soffan.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Polisen överlever mirakulöst – föraren tappar kontrollen
0:28

Efter reklamen: Polisen överlever mirakulöst – föraren tappar kontrollen

(0:28)

Slå på ljud

I januari råkade Amanda Lenza, 32, ut för den värsta huvudvärken som hon någonsin upplevt. Värken vandrade från bakhuvudet och nacken mot pannan och hennes framsida och varade i hela fem dagar.

När hon sedan satt och kollade på barnprogram med sin dotter kände hon plötsligt att någonting var ordentligt fel. Hon såg nämligen dubbelt och tappade sin balans. Hon messade sin man och berättade att hennes mående kraftigt försämrats.

I samma veva upptäckte hon att hon hade problem att sitta upp, hennes vänstra hand strejkade. Hennes tal blev sluddrigt i takt med att ansiktet domnade.

Amanda hade haft ont i skallen i fem dagar – plötsligt låg hon orörlig i soffan.

Amanda hade haft ont i skallen i fem dagar – plötsligt låg hon orörlig i soffan.

FOTO: Facebook

”Kommer jag kunna ta hand om mitt barn?”

När maken kom hem ringde han direkt efter en ambulans. Amanda kördes till akuten där hon fick blodförtunnande medicin. Sedan flögs hon i helikopter till Cleveland Clinic – hon var vid medvetande men kunde inte röra sig.

– Jag låg bara och tänkte: ”Om jag överlever det här, hur kommer min kropp att fungera framöver? Kommer jag någonsin kunna prata eller gå igen? Kommer jag kunna ta hand om mitt barn?. Jag var rädd”, säger hon enligt New York Post.

Mirakulöst nog överlevde Amanda stroken. Hon behövde till en början hjälp med andningen, men slapp respiratorn efter några dagar. Rehabiliteringen inleddes – och gick bra. Läkarna konstaterade fibromuskulär dysplasi, en sjukdom som försvagar artärväggarnas muskler. Det är ovanligt, men kan leda till stroke eller högt blodtryck. Det förklarar varför hon fick ett slaganfall i så ung ålder.

Amanda med sin dotter.

Amanda med sin dotter.

FOTO: Facebook

– De flesta lever med det utan att veta någonting. I mitt fall var mina artärer för svaga, säger hon.

Överlevde tack vare sin snabbhet

Troligtvis triggades stroken av att hon var sjuk i tre veckor i januari. Hon minns tillbaka på hur hon en gång hostade så hårt att det kändes som att en muskel i nacken hade gått av.

– Jag trodde inte att det skadade mina artärer. Jag trodde bara det var något som sträcktes i min nacke, säger hon.

Amanda säger att hon återfått cirka 90 procent av funktionaliteten i kroppen. Det är tack vare att hon själv, och maken, agerade snabbt.

– Om jag inte hade varit så snabb som jag var skulle jag nog inte överlevt. Tiden är avgörande när det kommer till stroke, säger hon.

FOTO: Facebook

FRÅN FÖRSTASIDAN