Amanda, 37, fejkade sin cancer i 7 år – familjen helt förkrossad

Amanda Riley

Alla trodde att Amanda var svårt sjuk i cancer.
Genom lögner och förfalskningar lurade hon till och med sin familj.
”Det var kämpigt för hela familjen”, skriver pappan Thomas.
0:32

Efter reklamen: Tog bort tungan efter cancern – gjorde en ny av sitt ben

(0:32)

Slå på ljud

Amanda Riley, 37, från San Jose, USA, sa att hon svårt sjuk i cancer och bad om donationer. Under en sjuårsperiod fick hon över en miljon kronor och på sociala medier kunde man följa hennes resa.

Men allt var han en stor bluff. Det rakade håret berodde inte på någon cellgiftsbehandling, utan Amanda hade rakat av sig det för att göra lögnen mer trovärdig.

2012 startade hon en blogg där hon skrev att ”lymfom kan fara åt helvete” och berättade om hur jobbigt det var med alla behandlingar och mediciner. Folk köpte det rakt av.

Amanda Riley

Amanda Riley, 37, hittade på att hon hade cancer och lurade till sig över en miljon kronor.

Twitter

Så gjorde hon lögnen trovärdig

Amanda gick till och med så långt att hon förfalskade medicinska dokument, anteckningar från läkare och intyg som kunde bekräfta att hon hade cancer. Till och med hennes föräldrar trodde att hon var sjuk.

På en donationssida stod det att hon diagnosticerades med lymfom i juni 2012. På sidan kunde man läsa att cancern försvunnit under en kortare period, men sedan kommit tillbaka med ”ursinnig kraft" och spridit sig.

Folk uppmanades att donera så hon kunde betala för cellgifts- och strålningsbehandling. Pengarna gick raka vägen in på Amandas bankkonto och användes till vanliga levnadskostnader.

Martin gick tragiskt bort – 1 månad efter väntar änkan deras barn

Greps efter sju år av bedrägerier

Först sju år senare, 2019, började man ifrågasätta Amandas cancerberättelse. Ett år senare dömdes hon till fem års fängelse för bedrägeri och krav på att betala tillbaka pengarna.

– Hon är extremt ångerfull och är fast beslutsam att göra allt i sin makt för att ersätta och förlåta alla människor som hon har sårat, sa försvarsadvokaten Jodi Linker, enligt New York Post.

FÅ SVERIGES HETASTE NÖJESNYHETER FÖRST: Ladda ned nya Hänt-appen här!

Familjen förkrossad efter lögnen

Amandas bror, Tom Maneri, tror att det började som ett rop på hjälp, men att det eskalerade och Amanda till slut blev sin egen lögn.

”Jag tror hon var för djupt nere i det och inte visste hur hon skulle klättra tillbaka ur det hål som hon hade grävt under en så lång tid”, skrev han i ett uttalande.

Hennes far, Thomas Maneri, säger att dottern alltid sökt hans bekräftelse och hatat att göra honom besviken. Han tror att den påhittade cancern var ett sätt att få hans uppmärksamhet.

”Det var kämpigt för hela familjen när Amanda äntligen berättade sanningen för oss. Men genom all vår ilska så ser vi fortfarande det goda i henne och kan se vilket helvete hon befunnit sig i”, skrev han.

Amanda Riley

Amanda Riley rakade av sig håret och förfalskade läkaranteckningar för att göra den påhittade cancern mer trovärdig.

Twitter

LÄS OCKSÅ: Kirsty Harrower, 20, besegrade cancern två gånger om

LÄS OCKSÅ: Marie förlorade sönerna och deras pappa i samma sjukdom

Foto: Twitter

SENASTE NYTT!