mat

Allvarliga varningen för vanliga livsmedlet: ”Förvånansvärt dödligt”

Allvarliga varningen för sojasåsen: ”Förvånansvärt dödligt”.

FOTO: Richard Stonehouse/Camera Press/TT, Maskot/TT
En läkare på vetenskapshemsidan IFL Science går ut med en minst sagt seriös varning för ett vanligt livsmedel som ALLA har hemma.
– Kan man verkligen dö av för mycket sojasås? Ja, och det är förvånansvärt enkelt, säger professorn Katie Spalding.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Ska ha sushi trots extremvädret
0:31

Efter reklamen: Ska ha sushi trots extremvädret

(0:31)

Slå på ljud

Många älskar att doppa sina sushibitar i soja, andra vräker ner den salta såsen över sina nudlar eller sitt ris. Men får du i dig för mycket soja kan det i värsta fall påverka din hälsa negativt.

Professor Katie Spalding på IFL Science berättar att den fermenterade smaksättaren kan vara dödlig – till och med i ganska små mängder.

– Soja är förvånansvärt dödlig för att vara något man definitivt har i sitt kylskåp just nu, skriver hon i ett inlägg på vetenskapssajten.

Ett litet sojastänk på maten är oskyldigt, men det är inte så nyttigt.

Ett litet sojastänk på maten är oskyldigt, men det är inte så nyttigt.

FOTO: Fredrik Sandberg/TT

Bör förtäras i måttlig mängd

Professor Spalding hänvisar till en studierapport som handlar om personer som dött till följd av överdoser av sojasås. Den främsta anledningen till att den folkkära sojan är så farlig är den höga salthalten.

Högt saltintag ökar risken för högt blodtryck, vilket i sin tur ökar risken för stroke och hjärtinfarkt.

Facktidningen Advances in Nutrition som specialiserar sig på näringsfrågor skriver att det kan räcka med 0,5 till 1 gram salt per kilo kroppsvikt för att en överdos ska kunna bli dödlig. Kikkoman, som är en av världens mest populära sojasåser, innehåller exempelvis 16,9 gram salt per 100 ml.

Klassiska plastförpackningar med soja som man får när man köper hem sushi.

Klassiska plastförpackningar med soja som man får när man köper hem sushi.

FOTO: Eising Studio - Food Photo & Video/Stockfood/TT

Samtidigt innehåller en tesked soja mer än en tredjedel av Världshälsoorganisationens (WHO) rekommenderade dagliga saltintag.

– Soja kan vara ett gott tillskott till måltiden, och faktiskt även i efterrätten, men det är nog inte värt en resa till akuten, säger Katie Spalding.

19-årig amerikan till akuten efter överdos

2013 hamnade en 19-årig amerikan i koma efter att ha druckit en liter soja. Han blev utmanad av sina kompisar att bälga i sig den svarta såsen.

– Han kom till akuten i koma, skrev en läkare i medicinska tidskriften Journal of Emergency Medicine.

På sjukhuset sög läkarna ut en blandning av ”brun vätska och blod” från 19-åringens näsa. Han var helt livlös efter överdosen och svarade inte på någonting. Förmodligen hade han drabbats av hypernatremi, när man har för mycket salt i blodet. Det leder ofta till uttorkning, trötthet, kramper och förvirring. I värsta fall kan man drabbas av hjärnblödning eller hamna i koma.

Flera olika kända sojasorter. Bland annan klassiska Kikkoman.

Flera olika kända sojasorter. Bland annan klassiska Kikkoman.

FOTO: Martin Lee/REX/Shutterstock Editorial/TT

Han vaknade ur sin koma efter tre dagar tack vare att läkarna lyckades ge honom sex liter intravenös vätska för att sänka den sjukliga saltnivån i kroppen.

Norska Dagbladet skriver att den norska livsmedelsmyndigheten år 2000 förbjöd vissa typer av sojasåser som innehöll höga halter av 3-MCPD – ett ämne som kan orsaka testikelskador, minska reproduktionsförmågan och som kan vara cancerframkallande.

FOTO: Fredrik Sandberg/TT, Jean-François Mallet/Stockfood/TT, Eising Studio - Food Photo & Video/Stockfood/TT, Martin Lee/REX/Shutterstock Editorial/TT, Maskot/TT, Richard Stonehouse/Camera Press/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN