Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!
Allvarliga varningen för vanliga livsmedlet: ”Förvånansvärt dödligt”

FOTO: Richard Stonehouse/Camera Press/TT, Maskot/TT
– Kan man verkligen dö av för mycket sojasås? Ja, och det är förvånansvärt enkelt, säger professorn Katie Spalding.
Många älskar att doppa sina sushibitar i soja, andra vräker ner den salta såsen över sina nudlar eller sitt ris. Men får du i dig för mycket soja kan det i värsta fall påverka din hälsa negativt.
Professor Katie Spalding på IFL Science berättar att den fermenterade smaksättaren kan vara dödlig – till och med i ganska små mängder.

Maken Konrad mördade mamman – två barn utan föräldrar: ”Förtvivlade”
– Soja är förvånansvärt dödlig för att vara något man definitivt har i sitt kylskåp just nu, skriver hon i ett inlägg på vetenskapssajten.

Ett litet sojastänk på maten är oskyldigt, men det är inte så nyttigt.
FOTO: Fredrik Sandberg/TTBör förtäras i måttlig mängd
Professor Spalding hänvisar till en studierapport som handlar om personer som dött till följd av överdoser av sojasås. Den främsta anledningen till att den folkkära sojan är så farlig är den höga salthalten.
Högt saltintag ökar risken för högt blodtryck, vilket i sin tur ökar risken för stroke och hjärtinfarkt.
Facktidningen Advances in Nutrition som specialiserar sig på näringsfrågor skriver att det kan räcka med 0,5 till 1 gram salt per kilo kroppsvikt för att en överdos ska kunna bli dödlig. Kikkoman, som är en av världens mest populära sojasåser, innehåller exempelvis 16,9 gram salt per 100 ml.

Klassiska plastförpackningar med soja som man får när man köper hem sushi.
FOTO: Eising Studio - Food Photo & Video/Stockfood/TTSamtidigt innehåller en tesked soja mer än en tredjedel av Världshälsoorganisationens (WHO) rekommenderade dagliga saltintag.
– Soja kan vara ett gott tillskott till måltiden, och faktiskt även i efterrätten, men det är nog inte värt en resa till akuten, säger Katie Spalding.

Jessica, 32, dog dagar innan sin första bröllopsdag – maken Kevin förkrossad
19-årig amerikan till akuten efter överdos
2013 hamnade en 19-årig amerikan i koma efter att ha druckit en liter soja. Han blev utmanad av sina kompisar att bälga i sig den svarta såsen.
– Han kom till akuten i koma, skrev en läkare i medicinska tidskriften Journal of Emergency Medicine.
På sjukhuset sög läkarna ut en blandning av ”brun vätska och blod” från 19-åringens näsa. Han var helt livlös efter överdosen och svarade inte på någonting. Förmodligen hade han drabbats av hypernatremi, när man har för mycket salt i blodet. Det leder ofta till uttorkning, trötthet, kramper och förvirring. I värsta fall kan man drabbas av hjärnblödning eller hamna i koma.

Flera olika kända sojasorter. Bland annan klassiska Kikkoman.
FOTO: Martin Lee/REX/Shutterstock Editorial/TTHan vaknade ur sin koma efter tre dagar tack vare att läkarna lyckades ge honom sex liter intravenös vätska för att sänka den sjukliga saltnivån i kroppen.
Norska Dagbladet skriver att den norska livsmedelsmyndigheten år 2000 förbjöd vissa typer av sojasåser som innehöll höga halter av 3-MCPD – ett ämne som kan orsaka testikelskador, minska reproduktionsförmågan och som kan vara cancerframkallande.

Chocken efter upptäckten – hittade 10 000 okända virus i blöjorna
FOTO: Fredrik Sandberg/TT, Jean-François Mallet/Stockfood/TT, Eising Studio - Food Photo & Video/Stockfood/TT, Martin Lee/REX/Shutterstock Editorial/TT, Maskot/TT, Richard Stonehouse/Camera Press/TT