ekonomi

Allt fler svenskar söker sig till hjälporganisationer – köar för donerad mat

Kön utanför matbutiken Hela människan och verksamhetschefen som intervjuas i butiken.

FOTO: TV4
På grund av höga matpriser söker sig allt fler ekonomiskt utsatta till hjälporganisationer.
Under hösten har matbutiken Hela människan i Jönköping nästan sett en fördubbling av kunder som vill köpa matvaror till lägre priser.
– Det är en drastisk ökning nu på de senaste tre-fyra månaderna, säger verksamhetschefen Gunnar Dahlqvist.
Elisabeth Svantesson (M) om kritiken mot bensinskatten
0:31

Efter reklamen: Elisabeth Svantesson (M) om kritiken mot bensinskatten

(0:31)

Slå på ljud

Under hösten och vintern har priserna på livsmedel ökat, och i samma takt har allt fler svenskar valt att söka hjälp hos hjälporganisationer. En av organisationerna som märkt en markant skillnad är matbutiken Hela människan i Jönköping, rapporterar TV4.

Till Hela människan kommer personer som söker billigare matvaror och verksamhetschef Gunnar Dahlqvist vittnar om en nästan fördubbling av antalet kunder. Matbutiken har öppet tre dagar i veckan, två timmar per dag och just innan öppning ringlar sig kön lång utanför entrén.

Hela människan säljer mat med nedsatt pris

Hos matbutiken Hela människan kan ekonomiskt utsatta personer handla matvaror som donerats av andra livsmedelsbutiker. Det handlar om mat som närmar sig eller passerat bäst-före-datum och därför säljs till ett lägre pris.

Bland hyllorna kan kunderna hitta kött, grönsaker, mjölk och bröd precis som i en vanlig mataffär, men prislapparna visar betydligt lägre siffror. De låga priserna har kunderna att strömma till butiken under hösten.

– Det är en drastisk ökning nu på de senaste tre-fyra månaderna, säger verksamhetschefen Gunnar Dahlqvist.

Två timmar, tre dagar i veckan håller butiken öppet och tidigare har drygt 50-60 kunder besökt butiken varje dag. Nu ser läget annorlunda ut.

Gunnar Dahlqvist delar ut nummerlappar till kunder som står i kö utanför.

Innan kunderna får komma in i butiken delar Gunnar Dahlqvist ut nummerlappar till de som står i kö utanför.

FOTO: TV4

– Nu är vi uppe i 100 kunder på de här två timmarna, säger verksamhetschefen till TV4.

Trycket har varit så stort att butiken nu väljer att bygga ut. Gunnar Dahlqvist är övertygad om att behovet för billigare mat kommer att fortsätta vara stort.

Hjälper ekonomiskt utsatta

Hela människan är öppen för alla, men människor som har det extra tufft ekonomiskt kan ansöka om medlemskap i butiken. Då kan matbutiken erbjuda halverade priser på de redan prissänkta varorna.

TV4 pratar med en kund som besöker butiken flera gånger i veckan, Ayad Werdina Said. Han berättar att matbutiken gör stor skillnad för honom.

– Det betyder jättemycket för mig och min ekonomi. När folk får sämre ekonomi – och hela samhället – då kan vi handla här, säger Ayad.

Ayad betalar för sina varor i kassan.

För Ayad är de billigare matvarorna nödvändiga för att han ska ha råd att leva.

FOTO: TV4

Minskar arbetslöshet och matsvinn

Butiken är inte bara en stor hjälp för de som söker billigare mat, utan även för människor utan jobb. Hjälporganisationen sysselsätter nämligen flera personer som annars hade varit arbetslösa – samtidigt som butiken bidrar till att minska samhällets matsvinn.

I Boden och i Göteborg ska liknande organisationer med samma koncept startas upp för att möta behovet bland ekonomiskt utsatta grupper.

FOTO: TV4

FRÅN FÖRSTASIDAN