TRENDAR JUST NU!Hänt ExklusivtFarmen 2024Vilka gick till final i Melodifestivalen?Mästarnas Mästare 2024Kändisintervjuer du vill se

Allt du behöver veta om Volodymyr Zelenskyj och frun Olena Zelenska

03 mar, 2022 
https://image.hant.se/image-7524194?imageId=7524194&width=1320&height=1320&cropw=100&croph=56.22&x=0&y=19.28
Alex Hartelius
Olena Zelenska och Volodymyr Zelenskyj
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj vägrar att lämna landet.
Vid hans sida finns frun Olena Zelenska och barnen Oleksandra, 17, och Kyrylo, 9.
”Mina barn tittar på mig. Jag kommer att vara bredvid dem. Och bredvid min man. Och med er”, skriver Olena Zelenska på Instagram.
Annons
Magdalena Andersson (S) om UkrainakrisenBrand logo
Magdalena Andersson (S) om Ukrainakrisen

Sedan Rysslands invasion av Ukraina har president Volodymyr Zelenskyj, 44, varit tydlig med att han kommer stanna kvar och strida med sitt folk. När USA erbjöd att evakuera honom från huvudstaden Kiev var svaret glasklart.

– Jag behöver ammunition, inte skjuts.

Samtidigt tvingas tusentals personer ta avsked av sina familjer på tågstationer i Ukraina och i nuläget har nästan en miljon människor flytt kriget.

Volodymyr Zelenskyj
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, 44, vägrar att lämna landet: ”Jag behöver ammunition, inte skjuts”, sa han efter att USA erbjudit honom eskort ut ur landet.

Möttes av stående ovationer: ”Vi är ukrainare”

Världen följer det som händer i Ukraina och flera länder har visat sitt stöd. Sverige har bland annat skickat 135 000 fältransoner, 5 000 hjälmar, 5 000 kroppsskydd och 5 000 pansarskott till Ukrainas försvar.

Annons

I tisdags höll Volodymyr Zelenskyj ett tal till EU-parlamentet som möttes av stående ovationer.

– Ingen kommer att knäcka oss. Vi är starka. Vi är ukrainare, sa han.

Känslosamma uttalanden och slagfärdiga ord har varit Zelenskyjs melodi sedan attackerna inleddes 24 februari. Med en bakgrund som skådespelare och komiker har han med sin retorik blivit något av en politisk Rambo.

Ursula von der Leyen
EU-parlamentet med Ursula von der Leyen i spetsen applåderar efter Volodymyr Zelenskyjs tal.

Slog igenom med satirisk presidentserie

Att Volodymyr Zelenskyj politiska approach bär spår av filmiska undertoner är därför inte så konstigt. Han har förvisso en juristexamen i bagaget, men det har tidigare varit teaterscenen som fått mest fokus.

Han har medverkat i flera tv-serier och filmer, många med satiriska inslag, och 2003 grundade han produktionsbolaget Kvartal 95 Studio.

Annons

Produktionsbolaget producerade även den satiriska tv-serien ”Servant of the People” som blev oerhört populär i Ukraina. I serien, som rullade mellan 2015 och 2019, spelar Volodymyr Zelenskyj läraren Vasyl Holoborodko som sedan väljs till president.

Frun Olena Zelenska visste inte om makens plan

Hans fru Olena Zelenska, 44, som han gifte sig med 2003, har också varit manusförfattare på Kvartal 95 studio. De är båda födda 1978 och kommer från samma stad, Kryvyi Rih.

Trots att de som barn gick i samma skola, var det först på universitetet deras vägar korsades. Efter åtta års dejtande gifte de sig och i dag har de två barn: dottern Oleksandra, 17, och sonen Kyrylo, 9.

Volodymyr Zelenkyjs karriärbyte uppskattades till en början inte av Olena Zelenska, som själv fick reda på att maken tänkte ställa upp i presidentvalet på sociala medier.

– Jag förstod att allt skulle förändras och vilka svårigheter vi skulle behöva tackla, sa hon i en intervju med Vogue, enligt Washington Post.

Olena Zelenska och Volodymyr Zelenskyj
Olena Zelenska och Volodymyr Zelenskyj firar presidentsegern 2019.

Så lever Olena och barnen i dag

Medan Volodymyr Zelenskyj är van att stå i rampljuset, håller sig Olena gärna bakom scenen. Det är där hon trivs bäst, även om hon alltid ser till att stötta maken. Under sina tre år som landets första dam har hon också hittat sin roll.

Annons

– Jag är inte festens höjdpunkt, jag gillar inte att dra skämt. Det är inte den jag är. Men jag hittade en mening för egen del i offentligheten. Som möjligheten att fästa människors uppmärksamhet på viktiga sociala frågor.

Både Olena och barnen ska enligt Washington Post befinna sig i Volodymyr Zelenskyjs närhet medan kriget pågår. I ett inlägg på Instagram skriver hon att hon är stolt över att bo i Ukraina och att inget barn borde födas eller växa upp i krig:

”Och i dag kommer jag inte ha panik och tårar. Jag kommer att vara lugn och självsäker. Mina barn tittar på mig. Jag kommer att vara bredvid dem. Och bredvid min man. Och med er”.

Olena Zelenska
Olena Zelenska och barnen är kvar vid makens sida under kriget i Ukraina. ”Mina barn tittar på mig. Jag kommer att vara bredvid dem. Och bredvid min man. Och med er”, skriver hon på Instagram.

Foto: Instagram, TT, Ukrainian Presidential Press Office, TATYANA ZENKOVICH, EyePress News/Shutterstock, Twitter

Annons