Allt du behöver veta om Nils van der Poel – fruktansvärda tragedin

Nils van der Poel

Nils van der Poel har gjort storslagen succé i OS 2022.
Men vem är han privat?
Här är allt du behöver veta om Nils van der Poel.
0:37

Efter reklamen: Nils van der Poel om sitt testamente

(0:37)

Slå på ljud

Nils van der Poel, 25, isolerade sig i tyska orten Inzell två månader innan OS och låg i hårdträning. När planet landade i Kina var han hur redo som helst och gled fram på skridskobanan som aldrig förr.

Först säkrade han ett OS-guld i 5 000 meter när han tog sig över mållinjen på tiden 6:08.84. Sen säkrade han ytterligare ett guld när han slog sitt världsrekord i 10 000 meter på tiden 12.30,74.

Efter turneringen hintade Nils van der Poel om att karriären kan vara över, något som stärktes när han släppte sitt testamente på 62 sidor. I testamentet avslöjade han träningsrutiner, tankar och filosofier som legat till grund för den stora framgången. Bland annat att han ätit stora mängder glass för att höja sin prestation.

”Ibland för att få ihop fler timmar, behövde jag en glass och ibland flera glassar. De goda nyheterna är att glass är ganska billigt. Så även om andra skridskoåkare hade miljoner euros in i sina karriärer, så lyckades jag att åka snabbare än alla av dem för jag hade hittat en väg att lyfta min prestation med hjälp av glass”, står det i testamentet.

Nils van der Poel

Nils van der Poel, 25, visar upp sina dubbla OS-guld.

Stefan Jerrevång/TT

FÅ SVERIGES HETASTE NÖJESNYHETER FÖRST: Ladda ned nya Hänt-appen här!

Nils om mammans tragiska död: ”Aldrig bli densamma”

Sedan OS-gulden har Nils van der Poel blivit en person på i stort sett allas läppar. Men i det privata har han valt att hålla en betydligt lägre profil och det finns inga uppgifter om att han är i någon relation.

I Sommar i P1 gjorde han dock ett undantag och berättade om sin familj, pappa Göran och mamma Agneta.

Bara några dagar efter VM-guldet i Heerenveen den 14 februari 2021 fick Nils van der Poel veta att mamma Agnetas cancer kommit tillbaka. Hon dog två veckor senare.

– Jag kommer aldrig bli densamma igen. Jag måste ha något annat nu. Min mamma gav mig allt jag behövde för att kunna ta hand om mig själv. Men hon gav mig inte allt jag ville ha. Jag hade önskat mig 24 år till med henne, sa Nils van der Poel i Sommar i P1.

Jerry Olofsson, Bengt Olofsson och Göran van der Poel

Jerry Olofsson och Nils van der Poels före detta tränare Bengt Olofsson (i rutig skjorta) och pappa Göran van der Poel följer tävlingarna på 10 000 meter skridsko vid vinter-OS i Peking.

Adam Ihse/TT
Hemliga förklaringen bakom jättedramat med OS-hjälten

Gjorde värnplikten och tog långt uppehåll

Nils van der Poel är född och uppvuxen i Trollhättan, men har nederländska rötter. Hans farfar fick jobb på varvet i Uddevalla och kom till Sverige 1953, enligt DN.

Det mesta av träningen har skett i Slättbergshallen och Nils van der Poel har ägnat sig åt både bandy och skridskoåkning i sitt liv. På Instagram håller han också en relativt låg profil och har det senaste året endast lagt upp fem bilder. Alla på när han tränar.

Mellan 2018-2019 gjorde han värnplikten vid Arméns jägarbataljon i Arvidsjaur och tog ett tävlingsuppehåll på två år. I en krönika beskrev han tiden som ”det mest krävande jag gjort”.

”Jag var en duktig soldat, det står så i mina betyg från tjänstgöringen. Men tyvärr var jag inte alltid en stolt soldat. Efter att högkvarteret beordrat att vår avslutande skidmarsch skulle ställas in till följd av för kallt väder, var jag likgiltig inför ceremonin där vi tilldelades jägarbågen”, skrev han i Försvarsmaktens personaltidning Försvarets Forum.

Nils van der Poel

Skridskoåkaren Nils van der Poel när han arbetade som instruktör vid jägarbataljonen i Arvidsjaur.

Jens Ökvist/TT

LÄS OCKSÅ: OS-hjälten Anette försvann från rampljuset – svåra kampen

LÄS OCKSÅ: Frida Karlssons jätteilska – efter att ha stoppats från tävlingen

Foto: Stefan Jerrevång/TT, Adam Ihse/TT, Jens Ökvist/TT

SENASTE NYTT!