Expertens tips om pollenallergi – funkar egna huskurer?

Pollenallergi är en plåga – men funkar huskurerna?

Pollenallergi är en plåga – men funkar huskurerna?

Malin Arnesson, Janerik Henriksson/TT, Sara Johannessen Meek/NTB

Rinner näsan ovanligt mycket den här våren?
Inte så konstigt – i år är det ovanligt kraftig björkblomning och det får många att söka sig till nätet för att hitta bot på plågan.
– De tänker att det är en form av pollenvaccination, men det är bättre att man pratar med en läkare, säger forskaren Åslög Dahl.Ungefär en femtedel av alla svenskar lider av pollenallergi. I år är det en kraftig björkblomning och många som normalt inte har besvär går runt och nyser och klagar på kliande ögon.

– Det är inte så konstigt att fler känner sig allergiska. Det väldigt kraftig björkblomning i år, nästa år blir det inte alls lika mycket. Det beror på att björken har en inneboende tvåårs rytm där pollenet för nästa år börjar bildas nu, säger Åslög Dahl, forskare vid institutionen för biologi och miljövetenskap vid Göteborgs universitet.

Åslög Dahl är forskare vid Göteborgs universitet. Hon tycker man ska pollenallergi på allvar.

Åslög Dahl är forskare vid Göteborgs universitet och gör bland annat pollenprognoser.

Malin Arnesson

Vissa får rinnig näsa och kliande ögon, andra drabbade har svårare problem med stor trötthet och humörsvängningar. Man kan också få problem med andningen när man anstränger sig.

Skippa huskurerna

I desperation över plågan är det många som ber om råd och söker tips på nätet och på sociala medier. Det finns en del idéer och myter om pollen. Det är bland annat huskurer som sägs lindra besvären eller till och med bota den som är allergisk.

Tanken är att få i sig pollen och på så vis vänja kroppen vid ämnet.

En huskur går ut på att dricka vatten med tallbar – det smakar inte särskilt gott eller är verksamt mot själva pollenallergin.

– Ja, det kan ju vara trevligt om det är det man vill få i sig, men det finns ingen evidens för att det hjälper mot pollenallergi, säger Kristina Ljungros, generalsekreterare i Astma- och allergiforbundet till SVT.

SNIFF Så kan hundar lukta sig till corona – okända hundtricket

”Prata med läkare”

En annan liknande idé kretsar kring honung, berättar Åslög Dalh. Hon tycker det är bättre att vända sig till vården och apoteket för att få hjälp med besvären.

– De tänker att det är en form av pollenvaccination, för att det är pollen i honung, men det är också lite vanskligt. Det är bättre att man pratar med en läkare än att börja testa själv.

Jag hör ofta att den som växer upp på landet klarar sig bättre från allergier, stämmer det?

– Statistiskt sett har vi sett att de som under de fyra första levnadsåren bor på lantgård, alltså nära djur, säd och hö har mindre risk att drabbas av allergier. Då exponeras man för fler bakterier och pollen vilket är ett skydd som håller hela livet.

Åslög Dahl, forskare vid Göteborgs universitet.

Åslög Dahl, forskare vid Göteborgs universitet.

Malin Arnesson

Det räcker alltså inte bara med att bo ute på landet. Men alla kan såklart inte bli lantbrukare bara för att skydda sina barn mot risken för allergier. Men Åslög Dahl menar ändå att frisk luft och utelek kan ge en liknande effekt.

– Det är svårt att säga något om enskilda personer, men det är nog väldigt bra för barnen att vara ute och leka i naturen. Att gå på ur och skur-förskola är nog inte så dumt.

”Tendens till depression”

Det kan också vara bra att säga till lärare och skolpersonal om barnet är allergiskt. Allergin kan påverka koncentrationen och hur man mår psykiskt.

– Det finns en stor okunskap och många tror att det är en löjlig liten åkomma som man bara nyser av. Men det kan kännas ungefär som en influensa, är man redan psykiskt svag kan man ha en tendens till depression. Man kan ha svårt att koncentrera sig och det är många skolbarn som diskrimineras i skolan för att man uppfattar att de inte riktigt lyssnar.

Det kan du göra själv

Pollen sprids med vinden och kan därför vara svårt att undvika helt. Här är några tips att tänka på för att minimera exponeringen:

 • Vädra sovrummet på natten eller tidigt på morgonen då pollenhalterna är låga.
 • Häng inte ut kläder eller sängkläder på vädring eller tork utomhus.
 • Vill du vara fysiskt aktiv utomhus, välj gärna på morgonen när daggen fortfarande binder pollen.
 • Undvik att vara på en nyklippt gräsmatta eller klipp gräset när det är daggvått.
 • Skölj bort pollen ur håret innan du går och lägger dig.
 • Ta inte in växter med pollen inomhus.
 • Undvik kontakt med husdjur som varit ute och fått pollen i pälsen.
 • Ha fönstren stängda under dagen.
 • Byt kläder när du har varit utomhus.
 • Följ pollenprognoserna för att vara förberedd när det är höga pollenhalter i luften.
 • Pollenallergi förvärras av tobaksrök. Därför är det bra att inte röka och undvika rökiga miljöer.

Källa: Vårdguiden 1177

LÄS OCKSÅ: Fyra ovanor som gör att du får låg självkänsla

LÄS OCKSÅ: Grönt ljus för ätbara insekter: ”En vanesak”

FOTO: Malin Arnesson, Janerik Henriksson/TT, Sara Johannessen Meek/NTB

Senaste nytt