snackas om i sverige

Alida filmade sin tåghytt – har fått sparken från jobbet: ”Arg”

Alida filmade sin tåghytt – har fått sparken från jobbet: ”Arg”.

FOTO: Tiktok/@alidanorman, Jens Lindström/Scandinav/TT
Tågvärden Alida Norman visade upp sin arbetsplats på Tiktok.
Det gillades inte av arbetsgivaren – hon har nu sagts upp av MTR.
– De har behandlat mig väldigt dåligt, säger hon till Aftonbladet.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

3-årige Lyla bryter ihop under filmen "Lilo och Stitch"
0:34

Efter reklamen: 3-årige Lyla bryter ihop under filmen "Lilo och Stitch"

(0:34)

Slå på ljud

28-åriga Alida Norman har jobbat för tågbolaget MTR i Stockholm i fem år. På sociala medier-plattformen Tiktok har hon under det senaste året visat upp vad hon som tågvärd egentligen gör på dagarna. Hennes 37 000 följare har uppskattat öppenheten.

Men arbetsgivaren MTR har inte varit lika förtjust. I måndags fick hon beskedet från fackförbundet Seko Pendelklubb att hon varslas om uppsägning – utan någon förvarning.

– Jag har lagt ut filmer i ett år, ingen har nämnt någonting. Det enda jag fått nu är ett papper på att de kommer säga upp mig och det var via facket. Jag känner mig mig arg, de har behandlat mig väldig dåligt, säger Alida Norman i en intervju med Aftonbladet.

Alida Norman, 28, på sin arbetsplats.

Alida Norman, 28, på sin arbetsplats.

FOTO: Tiktok/@alidanorman

Känsligt ur säkerhetssynpunkt

Regeringen gav i måndags flera myndigheter i uppdrag att stärka trafikanters skydd mot terrordåd, eftersom hotnivån i Sverige har förhöjts. Trafikverket och Transportstyrelsen ser över hur de ska höja säkerheten inom tåg- och kollektivtrafiken.

Alida Norman har under det gångna året filmat inne i tåghytterna på de tåg som hon åkt med under arbetstid. Det kan ligga till grund för uppsägningen, eftersom just tåghytter är känsliga ur säkerhetssynpunkt.

– Som jag förstår det vill de säga upp mig för att jag lagt upp en film där jag visar hur man aktiverar tåghytten genom att vrida om en nyckel. Men det är alltså bara en nyckel i ett nyckelhål, det kan man ju se utifrån genom fönstret och är inte samma sak som att visa hur man startar ett tåg, säger hon till kvällstidningen.

Alida visar upp nyckeln som hon använt i videon, där hon visar hur tågdörrarna aktiveras.

Alida visar upp nyckeln som hon använt i videon, där hon visar hur tågdörrarna aktiveras.

FOTO: Tiktok
Hon betonar att man bara aktiverar dörrarna med nyckeln, det startar inte på något sätt tåget.

Hon betonar att man bara aktiverar dörrarna med nyckeln, det startar inte på något sätt tåget.

FOTO: Tiktok

”Ifrågasätter å det allvarligaste”

Alida Norman har på Tiktok även öppet kritiserat beslutet att ta bort tågvärdar från MTR:s tåg. Hon är en av få som fortfarande är i tjänst i väntan på att bli omplacerad. Det kan också ligga till grund för uppsägningen.

Seko Pendelklubben ifrågasätter å det allvarligaste MTR:s uppsägningsvarsel. Om företaget hade värnat om resenärernas trygghet och säkerhet hade tågvärdarna ännu varit kvar ombord. Alida borde givetvis i första hand ha blivit kallad till möte ifall MTR haft synpunkter på hennes filmer som är upplagda på Tiktok”, skriver Rainer Andersson och Susanne Högye, vice ordförande respektive ordförande för Seko Pendelklubb enligt Aftonbladet.

MTR säger till tidningen att de inte vill kommentera specifika personalärenden, men hänvisar till de anställdas avtal där det går att läsa om rättigheter och skyldigheter gentemot arbetsgivaren. Där ingår bland annat riktlinjer för vad anställda får dela med sig av på sociala medier.

Alicia Norman är just nu arbetsbefriad men säger att hon planerar att ta in jurister och gå till domstol om det kommer att krävas.

FOTO: Tiktok/@alidanorman, Jens Lindström/Scandinav/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN