Alice Bah Kuhnke försvann plötsligt från rampluset – dolda karriären

Söker nu toppjobb internationellt.

Foto: TT
Den populära politikern Alice Bah Kuhnke (MP) försvann från rampljuset i Sverige.
Men nu siktar hon på ett nytt stjärnstatusjobb.
– Vi är inte beredda att kompromissa med våra barn och barnbarns framtid, säger hon till Ekot.
503 Service Unavailable

Alice Bah Kuhnke, 50, (MP) var länge en populär politiker i Sverige som mellan 2014 och 2019 satt på posten som kulturminister i Stefan Löfvens (S) regering. Men redan innan hon inledde sin politiska karriär blev hon känd som en medie-profil för svenska folket, till exempel genom tv-rutan som programledare för det folkkära programmet Disneyklubben.

Hon har tidigare varit gift med programledaren och TV-producenten Henrik Johansson innan paret bestämde sig för att gå skilda vägar. I dag är hon gift med skådespelaren Johannes Bah Kuhnke och tillsammans har paret tre döttrar.

Men 2019 beslutade sig Alice Bah Kuhnke plötsligt för att dra sig tillbaka från den svenska politikens rampljus och istället satsa på en internationell karriär inom politiken.

I dag sitter hon som ledamot i EU-parlamentet och bor med hela familjen i Bryssel. Men profilen verkar sakna stjärnglansen.

Lämnat Sverige – söker toppjobb internationellt

Nu siktar Alice Bah Kuhnke nämligen på ett nytt stjärnstatusjobb – som EU-parlamentets talman.

I början av 2022 avled EU-parlamentets talman, italienaren David Sassoli, 65, efter en tids sjukdom, något Hänt har rapporterat om.

Nu har jakten på parlamentets nya talman börjat – och Alice Bah Kuhnke har lagt sitt namn i hatten.

Vill ta över rollen som talman i EU-parlamentet – efter italienarens död.

Foto: Erik Simander/TT

Roberta Metsola är favorittippad

Alice Bah Kuhnke största motståndare Roberta Metsola, som tillhör den konservativa gruppen EPP, där även de svenska partierna Moderaterna och Kristdemokraterna ingår, är favorittippad till rollen. Hon tog även över rollen som president över parlamentet tillfälligt efter David Sassoli död.

Unika beslutet – nu ger staten dig pengar till elräkningen: ”Är för höga”

Men den gröna gruppen EU-parlamentet är inte nöjda med talmansförslaget. Enligt Alice Bah Kuhnke är favorittippade Roberta Metsola alldeles för dålig i klimatfrågan. Så partigruppen De gröna/EFA-gruppen har lagt fram svenska Alice Bah Kuhnke som talmanskandidat, rapporterar Ekot.

Å SVERIGES HETASTE NÖJESNYHETER FÖRST:
Ladda ned nya Hänt-appen här!

Alice Bah Kuhnke: ”Vi är inte beredda att kompromissa”

– Vi är inte beredda att kompromissa med våra barn och barnbarns framtid och därför blir det en viktig del av min kandidatur, säger Alice Bah Kuhnke till Ekot.

Traditionellt har talmannen i EU-parlamentet växlat mellan de två stora partigrupperna – den konservativa gruppen EPP och den socialdemokratiska gruppen S&D. Den tidigare talmannen som avled tillhörde vänsterblocket.

Alice Bah Kuhnkes chanser till att få den statusfyllda rollen som talman är alltså väldigt liten.

ALICE BAH KUHNKE

Ålder: 50 år

Familj: Mellan åren 1998 till 2002 var Alice Bah Kuhnke gift med programledaren och tv-producenten Henrik Johnsson, innan paret skilde sig. Sedan 2003 är Alice Bah Kuhnke gift med Johannes Bah Kuhnke. Tillsammans har paret tre döttrar, Bessie Bah Kuhnke, Billie Bah Kuhnke och Nina Bah Kuhnke.

Utbildning: Kandidatexamen i statsvetenskap, Stockholms Universitet. Hon har även en oavslutad magisterkurs från samma universitet.

Karriär: Alice Bah Kuhnke har haft en lång mediakarriär. Redan 1992 var hon programledare för Disneyklubben. Sedan har hon medverkat i flera tv-serier – och haft en egen serie under namnet Alice Bah.

Politiken: Hon har även haft flertalet styrelseuppdrag och varit politisk engagerad i Miljöparitet. Hon satt som kulturminister mellan åren 2014 till 2019. Hon efterträdes av dåvarande kulturminister Amanda Lind. Sedan 2019 har Alice Bah Kuhnke suttit som ledamot i EU-parlamentet, vilket hon kommer göra till 2024.

Lön: Drygt 92 000 kronor i månaden, före skatt. Dessutom tillkommer extrapengar på 4 400 euro (cirka 45 000 kronor) som ledamöterna får handhava över själv – och slipper redovisa för.


Men Alice Bah Kuhnkes chanser ser väldigt små ut.

Foto: Robert Henriksson / SvD / TT

LÄS OCKSÅ: Carl Bildt har tre barn – så ser de ut och så lever de idag

LÄS OCKSÅ: Annie Lööf blir mamma till hösten: "Det känns fantastiskt"

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT,

SENASTE NYTT!