Alec Baldwin bröt mot ”vapenregeln” – kan åtalas för dödsskjutningen

Halyna Hutchins och Alec Baldwin

Alec Baldwin sköt ihjäl filmfotografen Halyna Hutchins av misstag under filminspelningen av ”Rust”.
Säkerheten på inspelningen utreds nu av polis – och enligt flera experter kan skådespelaren åtalas.
– Någon kanske inte hade för avsikt att orsaka stor skada, men gjorde det ändå, säger advokaten Joseph Costa.
Alec Baldwin sköt ihjäl kvinna av misstag under en filminspelning
Slå på ljud

Turerna kring vad som har hänt på inspelningsplatsen i Santa Fe, New Mexico, har varit många och röriga. I fredags förra veckan dog filmfotografen Halyna Hutchins, 42, efter ett vådaskott från en vapenattrapp.

Skottet träffade även regissören Joel Souza, 48, som klarade sig med lindriga skador. Mannen som avfyrat vapnet var skådespelaren Alec Baldwin, 63. Olyckan inträffade när han repeterade inför en scen i filmen ”Rust” och siktade vapenattrappen mot kameran.

Kameramannen Reid Russell har i polisförhör berättat hur det lät som en snärtande piska. Han såg hur Halyna Hutchins tog sig för magen och tog ett par stapplande steg bakåt. Efter olyckan ska Alec Baldwin varit hysterisk.

– Jag kommer ihåg att Joel hade blodstänk på sig och Ms. Hucthins sa att hon inte kunde känna sina ben, sa han i förhöret enligt New York Times.

Sista bilden på Halyna Hutchins

Alec Baldwin och filmteamet repeterade i en liten kyrka när olyckan inträffade. Chefsteknikern Serge Svetnoy har lagt upp en bild från repetionen och skriver på Facebook att det är den sista bilden som togs på Halyna Hutchins. Hon står längst bak med vit mössa och ryggen vänd mot kameran.

Facebook
Halyna Hutchins

Halyna Hutchins, till vänster i gul tröja, träffades av en kula under inspelningen av filmen ”Rust”. Hon flögs till sjukhus men avled av sina skador. Polisen utreder nu vad som gått fel.

Jack Caswell

Alec Baldwin i chock: ”Finns inte ord”

Kalabalik bröt ut. I ett larmsamtal, som publicerats i Albuquerque Journal, kan man höra en kvinna säga till larmoperatören att två personer blivit ”skjutna med ett rekvisitavapen”.

– Vi repeterade och skottet gick av och jag sprang ut, vi sprang ut, säger kvinnan.

Juan Rios, talesperson för polisen i Santa Fe, sa förra veckan att Alec Baldwin självmant tog sig till polisstationen och var väldigt samarbetsvillig under förhöret. Skådespelarens scenkläder uppges ha haft blodfläckar när de lämnades över till kriminaltekniker.

”Det finns inte ord för att uttrycka min chock och sorg gällande den tragiska olyckan som tog Halyna Hutchins liv. Hon var en fru, mamma och en väldigt uppskattad kollega. Jag kommer samarbeta fullt ut under polisutredningen för att den ska kunna komma fram till hur den här tragedin kunde ske”, skrev Alec Baldwin på Twitter dagen efter dödsskjutningen.

Alec Baldwin

Alec Baldwin utanför polisstationen i Santa Fe. Enligt polisen tog skådespelaren sig självmant till polisstationen och var väldigt samarbetsvillig.

Jim Weber

Tidigare kollegor om vapenspecialisten: ”Lite slarvig”

Efter dödsskjutningen har det framkommit uppgifter att filminspelningen av ”Rust” kantats av problem, storbråk och förseningar. Några i filmteamet ska ha varit missnöjda med arbetsförhållandena och gått ut i strejk. De ersattes då av andra personer.

Enligt The Wrap sköts Halyna Hutchins ihjäl av ett riktigt vapen. Några i filmteamet ska ha skjutit på ölburkar med skarp ammunition bara några timmar innan de skulle använda vapnet i filminspelningen.

Vapenspecialisten Hannah Gutierrez Reed, 24, var ansvarig för vapensäkerheten och bossade för de tre revolvrar som filmteamet hade till sitt förfogande. Regiassistenten Dave Halls ska ha räckt över vapnet till Alec Baldwin och sagt ”cold gun”, en indikation att vapnet inte är skarpladdat och säkert att använda.

Dave Halls har fått kritik för att han inte kollade vapnet innan. Hannah Gutierrez Reed, som gjorde sin andra filmproduktion som vapenspecialist, anklagas av tidigare kollegor för att vara oansvarig. Under sin första filmproduktion uppges hon ha gett ett vapen till en 11-årig skådespelare.

– Hon var lite slarvig med vapnen och viftade runt med dem titt som tätt. Det var ett par gånger då hon laddade dem med lösa skott på ett sätt som vi tyckte var osäkert, säger en källa till The Daily Beast.

Halyna Hutchins

Halyna Hutchins sköts ihjäl med en riktig revolver som användes under inspelningen av filmen ”Rust”.

GRHO, SANC / BACKGRID US / TT

Alec Baldwin kan åtalas för dödsskjutningen: ”Måste bevisa”

Åklagaren Mary Carmack-Altwies säger till New York Times att man hittade ett ”enormt antal kulor” på inspelningsplatsen och att man inte utesluter åtal. Hon bekräftade även att Halyna Hutchins skjutits ihjäl med en riktig revolver.

Även Alec Baldwin riskerar att åtalas för dödsskjutningen. Advokaten Joseph Costa säger till New York Post att Baldwin, som även är exekutiv producent för filmen, är ansvarig för säkerheten på inspelningen.

– Man kan likna det vid att dricka och köra bil. Någon kanske inte hade för avsikt att orsaka stor skada, men gjorde det ändå, säger Joseph Costa.

Advokaten och tidigare åklagaren Erlinda Johnson håller med och säger att Baldwin kan anklagas för oaktsamt dråp. Går det att bevisa att han varit oförsiktig i en laglig men farlig situation så kan han fällas.

Det är vad staten måste bevisa för oaktsamt dråp, vilket är ett brott med ett maxstraff på upp till 18 månaders fängelse, säger hon.

Alec Baldwin

Alec Baldwin är också exekutiv producent för filmen. Enligt advokater och experter kan han åtalas för oaktsamt dråp om det går att bevisa att han varit oförsiktig när Halyna Hutchins sköts ihjäl.

Jim Weber

Bröt mot vapenregeln: ”Du riktar aldrig mynningen mot något”

Alec Baldwin anklagas även av flera filmexperter för att ha brutit mot den viktigaste vapenregeln: att aldrig rikta ett vapen mot någon person.

– Laddad eller oladdad så riktar du aldrig vapnet mot en annan människa. Det spelar ingen roll om det är en film- eller tv-inspelning, du riktar aldrig mynningen mot något som du inte tänkt förstöra, säger Bryan Carpenter till TMZ, enligt 7News Australia.

I torsdags meddelade skådespelaren att han tillsätter en egen utredning efter Halyna Hutchins död. Polisen uppger att det är för tidigt att säga om åtal kommer väckas.

Man uppgav även att man hittat en blandning av lösa skott, skarp ammunition och klickpatroner vid inspelningsplatsen. Totalt ska 500 kulor hittats. Pistolen som Alec Baldwin använde var laddad med både lösa skott och skarp ammunition.

Inspelningsplatsen av ”Rust”

Olyckan inträffade när man repeterade i träkyrkan inför en scen. Runt omkring inspelningsplatsen har polisen hittat 500 kulor.

Roberto E. Rosales

LÄS OCKSÅ: Skådespelerskan Lisa Banes, 65, död i olycka med moped

LÄS OCKSÅ: Skådespelaren Justin död i otäck olycka

Foto: Facebook, Jack Caswell, Roberto E. Rosales, Jim Weber, GRHO, SANC / BACKGRID US / TT

FRÅN FÖRSTASIDAN