brott

Advokatens uppmaning: ”Undvik one night stands om du är berusad”

Advokat Kristina Bandrup och ett par som har sex till höger.

FOTO: SVT/Linda Forsell SvD / TT
Undvik one night stands på fyllan.
Det är advokaten Kristina Bandrups råd för att inte råka göra någonting utan samtycke och sedan riskera att bli anklagad för våldtäkt – enligt den nya samtyckeslagen.
– Det är ganska orättvist, för verbalt svaga män döms, säger advokaten Kristina Bandrup i programmet Sverige möts i SVT.
Advokaten Kristina Bandrup: ”Undvik one night stands om du är berusad”
0:48

Efter reklamen: Advokaten Kristina Bandrup: ”Undvik one night stands om du är berusad”

(0:48)

Slå på ljud

Det är nog många som har haft ett engångsligg efter en utekväll och varje helg händer det runtom i vårt avlånga land. Men nu uppmanar advokaten Kristina Bandrup unga män att inte ha one night stands. Detta för att undvika att göra någonting utan samtycke och som senare kan leda till att de anklagas för våldtäkt.

Sedan 2018 gäller samtyckeslagen i Sverige som innebär att det är brottsligt att utföra en sexuell handling mot någon som inte har gett sitt samtycke. Enligt den tidigare lagstiftningen krävdes det våld, hot eller en utsatt situation för att det skulle räknas som våldtäkt.

Advokaten: ”Undvik one night stands om du är berusad som man”

Samtyckeslagen har både hyllats och kritiserats och nu ger advokaten Kristina Bandrup sin syn på den under en debatt i SVT-programmet Sverige möts.

– Unga män ska kanske inte ha sex på fyllan med någon första gången. Alltså undvik one night stands om du är berusad som man, säger hon och förklarar sedan vidare:

– Därför att du kommer i slutändan, om du blir misstänkt för våldtäkt, ha en förklaringsbörda som man och du måste kunna uppfylla den. Och har du då varit berusad har du en nedsatt omdömesförmåga och sedan kanske du har svårt att minnas varje liten detalj, säger hon och tillägger att hon tycker att samtyckeslagen är orättvis.

– Det är ganska orättvist för män som inte kan tala för sig, de som inte kan snacka. Verbalt svaga män de döms, det är min uppfattning, säger hon.

Sveriges jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L).

Sveriges jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L).

FOTO: SVT

Jämställdhetsministern håller inte med: ”Ska inte behöva...”

Nytillträdda jämställdhetsministern Paulina Brandberg (L) som har ett förflutet som åklagare medger att hon var skeptisk till samtyckeslagen i början, kring hur det skulle utformas, men nu tycker hon att den är viktig.

– Jag tycker det är något väldigt viktigt i det här att som kvinna ska man inte behöva göra fysiskt motstånd för att det ska bli en våldtäkt. Det ska liksom inte vara en presumtion att kvinnors kroppar är tillgängliga om det inte blir ett fysiskt motstånd, säger hon.

FOTO: SVT/Linda Forsell SvD / TT

FRÅN FÖRSTASIDAN