Adelene, 8, dog efter åkturen i karusellen – mammans stora sorg

Adelene Leong

Adelene dog tragiskt efter åkturen i karusellen.
Mammans liv kommer aldrig mer bli sig likt.
– Det har gjort livet närmast outhärdligt att leva, säger hon.
0:50

Efter reklamen: 5-åringen i berg- och dalbanan ”JAG GILLAR DET INTE”

(0:50)

Slå på ljud

Adelene Leong, 8, var på semester med sin familj. De hade tagit sig hela vägen från Filippinerna till Australien för att koppla av. Tillsammans med sin mamma tog hon sig till The Royal Adelaide Show, en årlig karneval som anordnas i södra Australien.

Dagen skulle fyllas med roliga åk på det uppsatta tivolit. Den nya åkturen Airmaxx 360 hade verkat särskilt spännande och Adelene Leong satte sig i attraktionen utan att veta om de allvarliga säkerhetsproblemen.

Hon hängde upp och ner när hon plötsligt föll ut och landade på huvudet. Karusellens hastighet var då uppe i 100 kilometer i timmen. Mamman och flera vittnen bevittnade den fruktansvärda olyckan.

Airmaxx 360

Attraktionen Airmaxx 360 hade en minimumlängd på 120 centimeter – men den borde ha varit 140 centimeter.

Youtube

Stora säkerhetsproblem med åkturen

Adelene fördes akut till sjukhus med allvarliga skador. Dessvärre gick hennes liv inte att rädda. Efter händelsen, som inträffade 2014, har mamman försökt få svar på vad som gick så snett.

Och svaret finns förmodligen i ägarnas oansvariga säkerhetstänk. Airmaxx 360 borde haft en minimumlängd på 140 centimeter, men ägarna av nöjesfältet hade satt 120 centimeter. Adelene var 137 centimeter lång när hon dog.

Efter dotterns död ville ägarna att åkturen skulle fortsätta rulla och ha kvar minimumlängden på 120 centimeter. Ägarna ansåg inte att de hade gjort något fel, rapporterar Daily Mail.

Airmaxx 360

Olyckan inträffade under den årliga karnevalen The Royal Adelaide Show 2014.

Youtube

FÅ SVERIGES HETASTE NÖJESNYHETER FÖRST: Ladda ned nya Hänt-appen här!

Rättsläkarens krav efter fruktansvärda olyckan

Företaget dömdes 2017 för att brutit mot arbetsplatsens hälso- och säkerhetslagar. Ägaren hade dock inte råd att betala den ekonomiska bestraffningen.

Rättsläkaren Ian White säger att Adelenes död hade kunnat undvikas och att åkattraktionen aldrig borde ha varit igång. Han hoppas nu att det leder till nya lagar och regler gällande åkattraktioner i Australien.

– Det måste till en kännbar förändring för att hedra Adelenes korta liv. Hennes död måste leda till grundläggande förändringar i driften och hanteringen av snabba åkattraktioner i Australien, säger han.

SORGEN Gunnar, 17, förlorade sin mamma efter åktur i berg-och-dalbana

Mammans stora sorg: ”Outhärdligt att leva”

I dag har det gått åtta år sedan olyckan. Adelenes mammas liv kommer aldrig förbli sig likt och hon sörjer fortfarande dotterns tragiska död.

– Det har gjort livet närmast outhärdligt att leva. Det känns som att jag lever i en parallell värld där jag fortfarande hoppas att det aldrig inträffat, säger hon via sin advokat.

Adelene Leong

Adelene Leong blev bara 8 år gammal.

SA Police

Foto: SA Police, Youtube

SENASTE NYTT!