livet med barn

8-åriga Fridas plötsliga agerande räddade mammans liv

Familjen Kovac tillsammans och Jessica på sjukhuset.

FOTO: Privat
Mamma Jessica, 49, fick en hjärtinfarkt hemma i tv-soffan.
Med hjälp av hjärt- och lungräddning kunde dottern Frida, 8, och pappa Zdenko rädda hennes liv.
– Jag satte ihop mina händer och pumpade på mammas bröst, berättar Frida.
Nils van der Poel tackade nej till kungen
0:25

Efter reklamen: Nils van der Poel tackade nej till kungen

(0:25)

Slå på ljud

Det var en torsdag i mitten av januari som familjen Kovac befann sig framför tvn i hemmet i Kristianstad. På tv skulle Sverige möta Bosnien i handboll så pappa Zdenko Kovac, 49, satt bänkad i soffan och mamma Jessica Kovac, 49, i fåtöljen intill, skriver Aftonbladet.

Dottern Frida, 8, var mindre intresserad och satt i köket där Jessica serverat henne skorpor och varm choklad.

Från tvn hördes Sveriges nationalsång spelas när handbollsspelarna ställt upp sig på rad inför mötet. Det var då som Zdenko märkte att något inte stod rätt till.

– Hennes huvud föll ner och det lät som att hon snarkade. Vi hade pratat 20 sekunder tidigare så jag förstod att någonting var fel, säger Zdenko.

”Mamma får inte dö!”

Snabbt förstod pappan att något var fel och agerade. Jessica var medvetslös och när han lyfte på hennes ögonlock syntes bara ögonvita.

– Jag kände efter hennes puls men hittade ingen, säger Zdenko.

Från platsen i köket där Frida satt och smaskade på sitt kvällsmål såg hon vad som hände. Samtidigt som Zdenko insåg att mamma Jessica hade hjärtstillestånd förstod Frida att hon behövde hjälpa till.

Skärmdump från Aftonbladets intervju med familjen.

Fridas insats har nominerats till Aftonbladets Svenska hjältar.

FOTO: Aftonbladet

Zdenko fick ned Jessica på golvet och kunde börja utföra hjärt- och lungräddning. Dottern som såg vad som hände ropade: ”Mamma får inte dö!” Och sprang dit för att ingripa. Precis som sin pappa började hon utföra HLR.

– Jag satte ihop mina händer och pumpade på mammas bröst. Det kändes konstigt. Jag var inte beredd på att det skulle hända så jag hade inte förberett mig, säger Frida till Aftonbladet.

”Utan dem hade jag inte suttit här idag”

Medan Frida fortsatte med sin livräddande insats kunde pappa Zdenko ringa efter ambulansen.

– Jag sade åt Frida att gå till fönstret i sitt rum och hålla utkik efter ambulansen. När hon såg att den var här skulle hon gå ner till porten och släppa in dem, säger Zdenko.

Efter cirka tio minuter kom ambulansen och Frida gjorde precis som sin pappa sagt. Jessica kunde bäras ned till ambulansen och köras iväg mot sjukhuset. I ambulansen försökte personalen väcka henne till liv igen.

– De gjorde tre försök till att återuppliva mig med hjärtstartaren i ambulansen. På det tredje försöket återfick jag medvetandet, berättar mamma Jessica som idag mår relativt bra tack vare familjens insats.

Jessica på sjukhuset efter sin hjärtinfarkt.

Idag lever Jessica med en pacemaker som ser till att hennes hjärta fungerar som det ska.

FOTO: Privat

På sjukhuset konstaterades att Jessica fått en inflammation inne i hjärtat som orsakade hjärtstilleståndet. Hon fick en pacemaker inopererad och efter tre veckor kunde hon återförenas hemma med familjen.

Idag är Jessica fortfarande sjukskriven på 50 procent och lever med hjärntrötthet, men hon är evigt tacksam för att hennes man och dotter räddade livet på henne.

– Utan dem hade jag inte suttit här idag. De är mina hjältar för evigt, säger hon till tidningen.

FOTO: Johan Bjurer / TT

FRÅN FÖRSTASIDAN