tragiska livsöden

49-åriga pappan drabbad av ovanlig sjukdom – kan inte krama familjen

Dominic Alderson ligger på sidan med armen framför huvudet. Till höger står han tillsammans med sin familj.

FOTO: SWNS
Tvåbarnspappan Dominic trodde att hans ryckningar och plötsliga energiutbrott på kvällen berodde på att han hade slutat träna.
När han undersöktes av en läkare visade det sig vara någonting betydligt värre – och nu kan han inte ens krama sig familj.
– Då får jag spasmer, säger han.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

3-åringen framför Whitney Houstons "I have nothing"
0:35

Efter reklamen: 3-åringen framför Whitney Houstons "I have nothing"

(0:35)

Slå på ljud

Dominic Alderson, 49, levde ett aktivt liv och gymmade 5-6 gånger i veckan, spelade golf och var fotbollstränare. Nu kan han inte ens göra lätta hushållssysslor som att städa, laga mat och gå ut med hunden.

ANNONS: Passa på – ett riktigt schysst elavtal! 0 kronor i månadsavgift i 9 månader och en öresrabatt på det rörliga elpriset som motsvarar 7,5 öre/kWh inklusive moms. Ingen bindningstid, ingen uppsägningstid. Läs mer hos Skellefteå Kraft (Extern Länk)

”Jag kan inte krama min fru eller mina barn”

Det värsta av allt är att han inte ens kan krama sig egen familj som består av frun Leann, 45, Rebecah, 16, och Harry, 15.

– Jag kan inte krama min fru eller mina barn, bara om någon rör vid vid så får jag spasmer, säger Dominic.

Dominic tillsammans med sin familj.

Dominic tillsammans med sin familj som han nu inte ens kan krama.

Leann Anderson / SWNS

Det hela började när coronapandemin bröt ut och Dominic slutade gå till gymmet. När han drabbades av muskelryckningar och plötsliga energiutbrott på kvällen trodde han att det berodde på att hans kropp var van vid att röra på sig mer.

”Jag var en vältränad person”

Men när han kom hem fån jobbet en morgon efter ett nattpass och började krampa förstod han att någonting var fel. När han uppsökte en läkare visade det sig att han hade drabbats av Stiff Person Syndrome som bland annat orsakar stela muskler och muskelspasmer.

– Jag trodde att jag skulle in på sjukhus med något och de skulle bota mig. Jag var en vältränad person – jag gick ut med mina hundar, gick till gymmet, jag brukade spela golf. Jag var fotbollstränare. Jag var väldigt aktiv – det var en chock, säger Dominic.

Dominic Alderson ligger på sidan med armen framför huvudet.

Dominic berättar att han har både bra och dåliga dagar. Ibland har han ryckningar hela dagen och ibland kan han göra mycket.

FOTO: SWNS

”Bra att Celine Dion har öppnat konversationen”

Stiff Person Syndrome drabbar bara en till två personer på miljonen och har uppmärksammats en del på sista tiden eftersom världsstjärnan Celine Dion har gått ut med att hon har sjukdomen och därför tvingas skjuta fram sin Europaturné.

– Det är "bra" att ett känt namn som Celine Dion har öppnat upp konversationen kring SPS, säger Dominic som har genomgått flera olika behandlingar för att hindra sjukdomen. Han har bland annat gjorta plasmabyte och går i dag på flera starka mediciner såsom muskelavslappnande medel, steroider och immundämpande medel. Det gör att han inte kan göra alla de saker som han kunde tidigare.

Dominic tillsammans med sin fru Leann

Dominic tillsammans med sin fru Leann som nu måste göra alla hushållssysslor hemma.

Dominic Anderson / SWNS

– Jag löper en högre risk att ramla omkull och det finns en 40-procentig chans att jag hamnar i rullstol. Jag använder redan en käpp i huset. Jag har förlorat alla mina friheter. Det är min fru som får allt i nacken, hon gör mycket för mig och det gör mina barn också, säger Dominic.

FOTO: SWNS

FRÅN FÖRSTASIDAN