brott

44 procent kommer inte fram till polisen – ger upp eller kopplas bort

Person pratar i telefon. Polisens byggnad i Linköping.

FOTO: TT
Fyra av tio som ringer till polisens nummer 114 14 kommer inte fram.
I snitt tar det 40–50 minuter att få svar och många ger upp eller kopplas bort i väntan på att få prata med en telefonist.
200 sekunders granskning avslöjar polisens misslyckande.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Ulf Kristersson: ”Ett steg mot Lex Luna”
0:38

Efter reklamen: Ulf Kristersson: ”Ett steg mot Lex Luna”

(0:38)

Slå på ljud

Vill man anmäla ett brott som inte är akut kan man vända sig till polisens telefontjänst 114 14, men sanningen är att 44 procent av de som ringer numret inte får hjälp. 200 sekunder har med hjälp av siffror från polisen kunnat kartlägga vad som pågår hos 114 14 och konstaterat att tjänsten inte lever upp till förväntningarna.

Under 2022 ringdes 137 440 samtal till 114 14 – 76 983 gånger nådde samtalen fram hela vägen, men 44 procent av samtalen gjorde inte det. Uppringarna gav antingen upp i väntan på svar eller blev automatiskt bortkopplade för att de stått i kö för länge.

Lotta Daniels som är tillförordnad processledare för polisens kontaktcenter säger till 200 sekunder att samtalen oftast kopplas bort efter fyra timmar, ibland redan efter två eller tre.

Manne Gerell, kriminolog och forskare vid Malmö universitet, beskriver polisens arbete som ett misslyckande.

– Det är en katastrof, just för att det är något som kan få flera negativa konsekvenser men som inte borde vara svårt. De borde bara ha löst det, säger han till 200 sekunder.

Kriminologen: Skapar en känsla av övergivenhet

En person som ringer till 114 14 kan räkna med att sitta i telefonkö i 40-50 minuter. Kötiden varierar dock – i Stockholm är kötiden i snitt två timmar och i Bergslagen, med kortast tid, svarar en telefonist efter ungefär 20 minuter.

Manne Gerell menar att telefonköerna är ett stort problem som sabbar förtroendet för polisen.

– Dels för att de som inte får hjälp kan komma att känna ett lägre förtroende för polisen och inte uppleva polisen som effektiv. Det blir en känsla av övergivenhet. Samhället, polisen som ska skydda mig, som ska hjälpa mig, som ska göra åt något åt det här problemet, de svarar inte ens i telefon, säger han.

Manne Gerell.
FOTO: Johan Nilsson/TT

Han påpekar också att de missade samtalen bidrar till en försämrad kunskap om samhället och brotten som begås.

– Det kan hända att det finns många personer som har utsatts för brott som har tänkt anmäla det men som har gett upp. Då får vi fel bild av hur brottsligheten har utvecklats på grund av det här, förklarar han.

Så anmäler du brott på nätet

Vid pågående brott eller akuta situationer ska du alltid ringa 112. Vill du anmäla ett brott som inte är akut och vill slippa telefonkön kan du anmäla brott på nätet. Men det är inte alla brott som kan anmälas, och inte heller alla människor som kan anmäla online.

För att kunna anmäla ett brott på polisens hemsida måste du ha ett svenskt personnummer. Du kan också bara anmäla följande brott:

  • Inbrott som inte är bostadsinbrott.

  • Kontokortsbedrägerier.

  • Parkeringsskador.

  • Skadegörelse.

  • Stölder, men inte om de rör fordon eller pass. Du ska heller inte ha utsatts för hot eller våld i samband med stölden.

Så anmäler du brott på polisstation

Vill du helst skippa all teknik kan du lämna in en anmälan på en polisstation, men inte på alla. De finns bara 268 stationer i hela Sverige och många har krångliga öppettider eller tar inte emot anmälningar alls.

Endast 107 av de 268 polisstationerna är öppna och tar emot anmälningar varje vardag.

FOTO: Johan Nilsson/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN