krimfall

33-åringen sjuksköterskan försökte mörda två timmar gammal bebis

33-åriga Lucy Letby misstänks ha mördat sju spädbarn – försökte mörda två timmar gammal bebis

FOTO: SWNS, REX/Shutterstock Editorial/TT
Sjuksköterskan Lucy Letby misstänks ha mördat sju spädbarn och planerat att ta livet av tio till.
Nu har det framkommit att 33-åringen även försökte döda en nyfödd flicka – mindre än två timmar efter att hon såg dagens ljus.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Vaknar upp hög efter operation ”Sjukskötarna är så attraktiva”
0:36

Efter reklamen: Vaknar upp hög efter operation ”Sjukskötarna är så attraktiva”

(0:36)

Slå på ljud

Det utdragna krimfallet inleddes 2016 då man upptäckte att antalet dödsfall ökade rejält på neonatalavdelningen på sjukhuset Countess of Chester, i närheten av Liverpool. En utredning inleddes 2017 och man började efter ett tag ana att sjuksköterskan Lucy Letby låg bakom flera av dödsfallen.

Hon greps vid två tillfällen, men både 2018 och 2019 frigavs hon mot borgen. Året efter greps hon igen. Sedan dess har hon suttit häktad.

Lucy Letby hade jobbat på avdelningen sedan 2011. Hon började när hon bara var 21 år gammal.

Lucy Letby hade jobbat på avdelningen sedan 2011. Hon började när hon bara var 21 år gammal.

FOTO: SWNS

Om utredningen i sig var utdragen så är det ingenting mot rättegången mot mordmisstänkta Letby. Redan i oktober 2021 inleddes förhandlingarna – men det skulle dröja till oktober 2022 innan den officiella rättegången mot henne skulle inledas. Den är ännu inte klar.

Ett nytt fall kom upp till ytan

Lucy Letby, 33, står åtalad för att ha mördat sju stycken spädbarn (fem pojkar och två flickor) på neonatalavdelningen mellan juni 2015 och juni 2016. På avdelningen vårdas barn som är för tidigt födda. Hon misstänks även ha planerat att ta livet av ytterligare tio barn. Letby nekar själv till alla anklagelser.

Bild från rättegången i oktober 2022. Lucy Letby i sin mörka kostym syns i mitten.

Bild från rättegången i oktober 2022. Lucy Letby i sin mörka kostym syns i mitten.

FOTO: Elizabeth Cook/Pa Photos/TT

Under måndagen var det dags för ytterligare en dag i rätten i Manchester Crown Court. Åklagaren Nick Johnson lyfte då ett tidigare mordförsök utfört av Lucy Letby i februari 2016. Det har tidigare inte skrivits om just det här mordförsöket i pressen.

Letby ska ha jobbat nattskift under den natt då barnet, som kallas ”Child K” i brittisk press, föddes – ungefär 15 veckor för tidigt. Den lilla flickan flyttades till neonatalavdelningen och redan inom två timmar hade sjuksköterskan Lucy Letby försökt ta livet av den nyfödda bebisen. Lyckligtvis kom en läkare in i rummet kort därefter.

– Hon drog ut barnets andningsslang, men Dr Ravi Jayaram gick in i rummet precis efteråt, säger Nick Johnson till Metro.

Lucy Letbys föräldrar har varit med på rättegången.

Lucy Letbys föräldrar har varit med på rättegången.

FOTO: Steve Allen/Pa Photos/TT

”Child K” föddes klockan 02.12 – men 03.50 var hennes tillstånd kraftigt försämrat, då syrenivåerna i blodet sjönk med 40 procent. Då hade Letby precis utfört sitt mordförsök. Läkaren Jayaram och de andra sköterskorna kunde stabilisera bebisens värden. Men efter att andningsslangen åkt ut ytterligare en gång valde personalen att skicka familjen till ett specialistsjukhus i Wirral i centrala Liverpool.

”Ville inte att hon skulle lida mer”

Tre dagar senare dog spädbarnet. Det konstaterades att hon dog på grund av allvarlig luftvägssjukdom som ett resultat av att hon föddes på tok för tidigt. Åklagarsidan anser inte att Letby ska dömas för mord i detta fall, utan snarare mordförsök.

– Vi påstår inte att Lucy Letby orsakade hennes död, säger Nick Johnson.

”Child K”:s föräldrar hördes i rätten under måndagen. Mamman berättade att hon, pappan och läkarna gemensamt kom fram till att man skulle stänga av maskinerna som höll dottern vid liv.

– Jag minns att jag sa till doktorn att hon hade råkat ut för både det ena och det andra ända sedan hon föddes. Hennes lilla, sköra kropp hade svullnat upp så mycket. Vi ville inte att hon skulle lida mer, säger mamman.

FOTO: SWNS, Elizabeth Cook/Pa Photos/TT, Steve Allen/Pa Photos/TT, REX/Shutterstock Editorial/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN