33-åringen nära att dö – efter hon ätit sin favoritglass sedan 20 år

Julianne med ett svullet öga och hållandes adrenalinsprutor till höger.

FOTO: Instagram
Julianne Ponan, 33, var nära att dö när hon åt sin favoritglass sedan 20 år tillbaka.
Hennes många allergier har gett henne flera nära-döden-upplevelser och nu vill hon sprida kunskap om det livsviktiga ämnet.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Förarens nära döden-upplevelse – störtar ut över kanten
0:34

Efter reklamen: Förarens nära döden-upplevelse – störtar ut över kanten

(0:34)

Slå på ljud

En härlig stund i solen med sin favoritglass höll på att bli slutet för brittiska Julianne Ponan, 33. Hon hade ätit samma glass utan problem i 20 år så hon kollade inte så noga på förpackningen. Det borde hon ha gjort för nu hade en liten text som löd ”Kan innehålla spår av” tillkommit där.

Hela hennes Juliannes ansikte svullnade då upp och hon kunde inte andas.

–Efter två bett svullnade hela ansiktet upp och jag kunde inte andas - det var ganska illa, säger hon.

Hon drabbades av anafylaxi, det vill säga en akut överkänslighetsreaktion som kan vara livshotande. Hade det inte varit för att hon tog en adrenalinspruta hade hon troligtvis inte levt idag.

Otaliga allergier – vissa luftburna

Julianne lever med flera allvarliga allergier mot bland annat kikärter, linser, sesam, mejeriprodukter och alla nötter. Vissa av allergierna är dessutom luftburna och det räcker att hon är i samma rum som de finns för att få en allergisk reaktion.

Julianne håller upp två adrenalinsprutor.

Julianne med två adrenalinsprutor som har räddat hennes liv mer än en gång.

FOTO: Instagram

Det är oklart vilken av hennes många allergier som orsakade överkänslighetsreaktionen på glassen – men nu kan Julianne inte längre äta sin favoritglass.

33-åringens allergi mot jordnötter upptäcktes redan när hon var två år och hon åt en kaka på förskolan. Genom åren har fler och fler allergier upptäcks vilket har påverkat Juliannes liv enormt.

Fick sitta i eget rum och fick inte gå på kalas

I skolan fick hon sitta i ett eget rum och äta och hon fick inte gå på sina kompisars födelsedagskalas eftersom alla var så oroliga över att hon skulle få i sig något hon inte borde.

Nu har Julianne startat en workshop för att öka medvetenheten om allergier i skolor.

– Det här kan rädda liv. Det kan stoppa mobbning, det kan verkligen bidra till mer inkludering. Så om vi bara kunde introducera en liten endagsworkshop om året skulle det göra stor skillnad, säger hon.

FOTO: Instagram

FRÅN FÖRSTASIDAN