TRENDAR JUST NU!Hänt ExklusivtFarmen 2024Mästarnas Mästare 2024Kändisintervjuer du vill seMasked singerRobinson

32-åriga mamman diagnostiserad med extremt ovanliga dödliga sjukdomen

20 maj, 2022 
https://image.hant.se/image-7524194?imageId=7524194&width=1320&height=1320&cropw=100&croph=56.22&x=0&y=19.28
Alex Hartelius
Darlene Lynch och sonen Cillian
Darlene Lynchs graviditet gjorde henne dödligt sjuk.
Sjukdomen var så ovanlig att läkarna fick googla.
– Min pojkvän var förmodligen mest ledsen, säger Darlene Lynch.
Annons
Svårt sjuka Laurie får musikterapi på sjukhusetBrand logo
Svårt sjuka Laurie får musikterapi på sjukhuset

I december 2021 gick drömmen i uppfyllelse. Darlene Lynch, 32, och Nigel Bermingham, 34, välkomnade sonen Cillian till världen och svävade som på moln.

Men tio veckor senare blev Darlene Lynch dålig och fick föras akut till sjukhus. Strax efter fick hon veta att hon drabbats av koriokarcinom, en elakartad tumör som vanligtvis uppkommer ur befruktningsframkallade fosterhinneprodukter efter en graviditet, skriver Karolinska Institutet.

– När cancerläkaren sa att det var cancer så blev vi väldigt ledsna. Min pojkvän var förmodligen mest ledsen, jag hade redan förberett mig på det värsta, säger Darlene Lynch till The Mirror.

Darlene Lynch och sonen Cillian
Darlene Lynch diagnosticerades med cancer strax efter sonen Cillians födsel.

”Vi var tvungna att googla”

Drygt en vecka efter beskedet påbörjade Darlene Lynch sin cellgiftsbehandling. Att som nybliven mamma behöva tackla en extremt ovanlig sjukdom var inget hon hade tagit med i beräkningen.

Annons

– När jag var på canceravdelningen sa sjuksköterskorna: ”Vi har aldrig hört talas om det här förut, vi har inte haft något liknande fall förut. Vi var tvungna att googla”, säger Darlene.

Darlene kände sig ensam med sjukdomen

Darlene försökte själv få mer kunskap om diagnosen, men upptäckte att den var så ovanlig att hon inte hittade något liknande fall.

Cancerformen har även en tendens att sprida sig snabbt, vanligtvis till hjärnan, men i Darlenes fall upptäcktes den i tid och tumören har nu minskat i storlek.

Darlene Lynch
Darlene Lynch säger att läkarna fick googla för att förstå sjukdomen.

Fina orden om familjen: ”Sån tur”

Hon har skapat ett konto på Instagram där hon delar med sig av sin resa. Förhoppningen är att sprida kunskap om sjukdomen och få andra som upplever samma sak att känna sig mindre ensamma.

– Kontot är inte bara till för mig, det är till för att ge korrekt information om koriokarcinom och stöd genom mina berättelser.

Jag har haft sån tur att jag har min lilla familj och Cillian, de är lysande och de har varit fantastiska, jag har sån tur.

Foto: Instagram

Annons