tragiska livsöden

32-åriga mamma Emma tragiskt död – efter läkarstudentens stora misstag

Emma Currell och sonen.

FOTO: Facebook
Emma, 32, trodde att hon skulle bli frisk från sin njursjukdom.
Istället fick hennes liv ett abrupt slut efter läkarstudentens misstag.
Nu tvingas sonen växa upp utan sin mamma.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Ambulans råkar backa över kvinna
0:33

Efter reklamen: Ambulans råkar backa över kvinna

(0:33)

Slå på ljud

Emma Currell, 32, från Hatfield i England levde med nefrotiskt syndrom, ett allvarligt tillstånd som drabbar njurarna. För att lindra besvären krävdes behandling med dialys. I början av september, 2020, hade hon varit på behandling – ett besök som hon gjort många gånger tidigare – men detta besök skulle komma att få ett tragiskt slut.

Emma var på väg hem när hon plötsligt drabbades av ett anfall och tvingades akut till sjukhuset igen. Väl på sjukhuset fick hon ytterligare ett anfall och för att rädda hennes liv behövde vårdpersonalen söva ner henne.

Men nedsövningen gick inte som den skulle och Emma vaknade aldrig igen. Nu tvingas sonen växa upp utan sin mamma, skriver The Sun.

Studenten placerade röret i fel strupe

Sjukdomen nefrotiskt syndrom är ett tillstånd som kan orsakas av en rad olika njursjukdomar. Sjukdomen gör att det läcker stora mängder protein från blodet ut i urinen, vilket leder till låga halter av äggvita i blodet.

Emma hade fått behandling med dialys förut, men det hade aldrig gått på detta vis. Efter att ha fått flera anfall sövdes hon ner när hennes tunga började svullna upp. Hon blödde också från munnen och personalen tvingades sätta in ett rör i hennes luftstrupe för att hon skulle kunna andas ordentligt.

Emma och sonen.

Emma Currnells son var sex år när hon dog.

FOTO: Facebook

Men röret, som hade för avsikt att placeras i hennes luftstrupe placerades felaktigt i hennes matstrupe, vilket resulterade i ett dödligt hjärtstopp den 5 september 2020.

Ingreppet utfördes av en läkarstudent och nu har det startats en utredning med anledningen av misstaget som ledde till mammans död.

Systerns ord: Svåraste dagen sedan Emmas död

Emma Currells syster Lauren berättar om känslorna kring utredningen.

– Den här dagen har varit den svåraste att uthärda för min familj sedan Emma dog. Vi är åtminstone glada över att ha några tydligare svar på vad som hände, säger Lauren till The Sun.

– Vi kommer aldrig att komma över Emmas död. Sjukhuset har sagt att de nu har infört förbättrade rutiner och utbildning för att säkerställa att den här typen av förödelse aldrig händer någon annan. Vi litar på att de kommer att hålla sitt löfte, fortsätter hon.

Emma Currell.

Emma Currnells syster Lauren beskriver förundersökningen som det värsta familjen tvingats gå igenom efter Emmas död.

FOTO: Facebook

Sjukhuset vidtar åtgärder – men för sent

I förhör berättar studenten Sabu Syed, som var den som satte in den felaktiga tuben, vad som hände.

– Tungan var till en början otroligt svullen och det kom mycket blod från munnen. Jag använde sug för att ta bort blod och jag kunde trycka tungan åt sidan och fick delvis syn, säger hon.

Hon berättar att hon bad kollegan och läkaren Prasun Mukherjee att kontrollera tuben, men det gjorde han inte.

– Läkare Mukherjee var upptagen med andra uppgifter, så jag tittade själv. Tyvärr var hennes tunga mer svullen då, säger läkarstudenten Sabu Syed.

Sonen.
FOTO: Facebook

Prasun Mukherjee berättar att han var bekväm med att Syed utförde ingreppet på egen hand. Flera personer har uttalat sig under förundersökningens gång. En av dem är teknikern Nicholas Healey. Han förstod snabbt att något var fel.

I förundersökningen har det framgått att sjukhuset utarbetat en checklista med riktlinjer för det specifika ingreppet efter Emmas död.

Man har även slagit fast att åtgärder borde ha vidtagits tidigare.

FOTO: Facebook

FRÅN FÖRSTASIDAN