Operation delade tvillingarna – satt ihop i hjärnan: ”Enastående”

Treåriga siamesiska tvillingparet föddes med ihopsatta hjärnor.
Nu har barnen delats.

Foto: Gemini Untwineds
De treåriga siamesiska tvillingparet föddes med ihopsatta hjärnor.
Nu har barnen delats – efter en mirakulös 33 timmar lång operation.
– Vi har gett pojkarna en framtid, säger läkaren Noor ul Owase Jeelani, enligt People.
0:40

Efter reklamen: 9-åriga Molly svimmar flera gånger i åkattraktionen

(0:40)

Slå på ljud

En mirakulös operation på ett brasilianskt sjukhus i Rio de Janeiro har genomförts. Operationen tog 33 timmar och genomfördes med ledning av den brittiska hjärnkirurgen Noor ul Owase Jeelani och ett lokalt team av läkare.

Den ovanliga operationen innefattade två treåriga siamesiska tvillingbröder som satt ihop i hjärnan. Den långa operationen presenterades som avslutad den 1 augusti, 2022. De två brasilianska bröderna heter Bernardo och Arthur Lima och har suttit ihop sedan födseln.

Brasilianska tvillingbröderna heter Bernardo och Arthur Lima.

Foto: Gemini Untwineds

Tog 33 timmar – över hundra personer inblandade

En operation av det här slaget är otroligt kostsam och finansierades helt av välgörenhetsorganisationen Gemini Untwined. Operationen genomfördes på Instituto Estadual do Cerebro Paulo Niemeyer, rapporterar People.

Operationen tog 33 timmar, utöver ledningen av den brittiska läkaren Jeelani, så involverade den närmare 100 vårdpersonal för att kunna genomföras. Kirurgerna hade tränat i månader i ”virtuella operationsrum” innan de genomförde operationen. Operationen hyllas som en enastående prestation”.

– Den lyckade separationen av Bernardo och Arthur är en enastående prestation av teamet i Rio och ett fantastiskt exempel på varför Gemini Untwineds arbete är så värdefullt, säger Jeelani.

Operationen tog 33 timmar.

Foto: Gemini Untwineds

”Vi har gett pojkarna en ny framtid”

– Vi har gett pojkarna en ny framtid. Men inte nog med det. Vi har utrustat det lokala läkarteamet med förmågan och självförtroendet att utföra ett såpass komplext arbete framgångsrikt i framtiden igen, fortsatte Jeelanis.

– Det är genom lagarbete och kunskapsdelning globalt, som vi kan hoppas på att förbättra situationen för alla barn och familjer som lider av likande sjukdomar, säger kirurgen.

”Vi har gett pojkarna en ny framtid”, säger kirurgen.

Tvillingarna gosar i badet "Som om de vore i livmodern"

Se klippet här!

Foto: Gemini Untwineds

SENASTE NYTT!