extraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextra

28-åriga mamman blev gravid två gånger – födde barnen samtidigt

05 jul, 2023 
https://image.hant.se/daniel-byline-2.jpg.jpg?imageId=8773938&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=1318Daniel Sörensen
28-åriga mamman blev gravid två gånger – födde barnen samtidigt.
De hade försökt att bli föräldrar i över ett år.
När Inger Celine, 28, blev gravid blev hon och maken Per Kristian, 33, överlyckliga – men de hade inte förväntat sig att få två barn.
Barnen blev dessutom till vid olika tillfällen, men föddes samtidigt.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Smarta bebisen lyckas fly från sin spjälsäng
Smarta bebisen lyckas fly från sin spjälsäng

2018 gifte sig det norska paret Inger Celine Torp Pöcher, 28, och Per Kristian Pöcher, 33. Kort därefter började de försöka att skaffa barn – dock utan några resultat.

Den norska tidningen Dagbladet skriver att Inger Celine fick besöka en gynekolog flera gånger innan hon kopplades vidare till en fertilitetsklinik där det senare konstaterades att hon led av PCOS (polycystiskt ovarialsyndrom). Hon hade alltså en obalans av hormoner från äggstockarna vilket försvårar en graviditet.

Ultraljudet visade två hjärtan

Paret testade till slut med provrörsbefruktning, kallas även IVF, och ett befruktat ägg sattes in i Inger Celines livmoder. Samtidigt fortsatte de att försöka få barn på naturlig väg. Kort efter att IVF-behandlingen genomförts fick de en glad nyhet... eller egentligen två.

Äkta makarna Per Kristian och Inger Celine som bor i Kristiansand.
Äkta makarna Per Kristian och Inger Celine som bor i Kristiansand.

– Fjorton dagar senare fick vi ett positivt test. Efter sju veckor gick jag på ultraljud som visade två hjärtan, säger hon till Dagbladet.

Annons

Ultraljudet visade att 28-åringen bar på en pojke och en flicka. Eftersom bara ett befruktat ägg satts in i hennes livmoder måste det ena barnet blivit till under ett samlag.

När Inger Celine fick beskedet ringde hon hem till sin make.

– Då sa du att: ”Ett hjärta slog där... men doktorn sa något mer: Ett till slog!” Jag visste inte vad jag skulle tro då, säger Per Kristian till Dagbladet.

”Några gånger är kanske driften för stor”

I gravidvecka 39 blev 28-åringen igångsatt och parets två barn Peter och Penny kom ut precis som de skulle. Trots att det hade varit en högriskförlossning hade allting gått väldigt bra.

De små barnen Peter och Penny.
De små barnen Peter och Penny.

Överläkaren Hans Ivar Hanevik vid fertilitetsavdelningen på sjukhuset Telemark säger att det är möjligt, men väldigt ovanligt, att bli dubbelt gravid när man gör en provrörsbefruktning. Oftast får personer som genomgår en IVF-behandling rådet att inte ha sex under tiden då ägget befruktas.

Hela familjen samlad för att fira jul.
Hela familjen samlad för att fira jul.

– Men några gånger är kanske driften för stor, säger han till Dagbladet, med glimten i ögat.

FOTO: Facebook

Annons