krimfall

27-åriga taxichauffören dömd: ”En av Sveriges värsta sexualförbrytare”

27-åriga taxichauffören är en av landets värsta serie- och sexualförbrytare.

FOTO: Christine Olsson/TT, Johan Nilsson/TT
Taxichauffören låste bildörrarna och körde iväg med sina kvinnliga offer till olika delar av Stockholm – sen överföll han dem i baksätet.
Han är sett till antal offer en av Sveriges värsta serie- och sexualförbrytare någonsin.
Nu döms 27-åringen till fyra år och nio månaders fängelse.
Liz Truss avgår som Storbritanniens premiärminister
0:47

Efter reklamen: Liz Truss avgår som Storbritanniens premiärminister

(0:47)

Slå på ljud

Det dröjde ett halvår från taxichaufförens första våldtäktsförsök till dess att han greps i februari i år. Det var först efter att han häktats som polisen, tack vare dna och en kartläggning av tillvägagångssättet, kopplade samman mannen till fler våldtäkter.

Den 27-årige åtalades för tio sexualbrott mot tio olika kvinnor men döms enbart för sju av fallen.

Solna Tingsrätt friade honom i dag för tre av fallen och ändrade samtidigt brottsrubricering på ett par av brotten. Han dömdes till slut för två fall av våldtäkt, tre fall av försök till våldtäkt, två fall av sexuellt övergrepp, sju fall av olaga frihetsberövande, grov stöld och olovlig identitetsanvändning.

– Jag själv har inte stött på sådan omfattande sexualbrottslighet, och jämför man med andra kända fall sticker det också ut i antalet, säger åklagaren Rasmus Öman enligt TV4.

”En av Sveriges värsta...”

TV4:s krimreporter Jamshid Jamshidi säger i kanalens nyhetsinslag att 27-åringen är en av landets värsta serieförbrytare någonsin när det kommer till sexualbrott.

– Han har kört taxi i Stockholmsområdet och mitt under färden låst dörrarna. Han har kört offren till avskilda platser eller till fel adress och där utsatt dem för våldtäkt eller försökt utsätta dem för våldtäkt i baksätet. I nio av tio fall som han åtalades för har det handlat om kvinnor som varit på väg hem från krogen eller någon fest sent på kvällen eller natten, säger han.

– Antalet kvinnor som överfallits, och att det handlar om en seriebrottslighet, gör ju honom till en av Sveriges värsta sexualförbrytare, fortsätter Jamshidi.

Yrkade på upp till nio år

Straffet blev fängelse i fyra år och nio månader – sedan väntar utvisning till hemlandet Somalia i tio års tid.

Åklagaren Rasmus Öman hade yrkat på åtta-nio års fängelse plus utvisning skriver Aftonbladet.

Vidare skriver tidningen att den nu dömde mannen alltid har nekat till brott. I förhör har han tidigare knappt förstått varför han är anklagad och han har inte velat svara på frågor.

– Det är inte jag som är gärningsmannen. Jag gjorde ingenting alls, jag är en oskyldig person, uppges han ha sagt.

FOTO: Christine Olsson/TT, Johan Nilsson/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN