livet med barn

23-åringen födde barn efter sju månader i koma: ”Aldrig varit med om”

23-åriga Shafiya ligger bredvid sin nyfödda dotter på sjukhuset och till höger syns läkaren Deepak Gupta.

FOTO: SWNS/LinkedIn

Efter att ha legat i koma under nästan hela sin graviditet födde 23-åriga Shafiya nyligen en helt frisk bebis.
Läkarna kallar fallet ”väldigt ovanligt”.
– Jag har aldrig varit med om detta under hela min 22-åriga karriär inom neurokirurgi, säger 23-åringens läkare Deepak Gupta.

Tvillingarna gosar i badet "Som om de vore i livmodern"
0:28

Efter reklamen: Tvillingarna gosar i badet "Som om de vore i livmodern"

(0:28)

Slå på ljud

23-åriga Shafiya från Uttar Pradesh i norra Indien hann bara uppleva drygt en månad av sin första graviditet innan en hemsk olycka inträffade, skriver Daily Mail.

Det var i mars som 23-åringen, bara 40 dagar in i graviditeten, var med i en motorcykelolycka. Hon åkte bakom sin partner när hennes burka fastnade i bakhjulet på motorcykeln. Shafiya ramlade då av motorcykeln och eftersom hon inte hade någon hjälm på sig fick hon allvarliga huvudskador och hamnade i koma.

Ingen hjärnaktivitet – men en helt frisk bebis

Sedan olyckan har Shafiya genomgått fem neurologiska operationer och har bland annat opererat bort en bit av skallbenet för att lätta på trycket mot hjärnan. Hon har även fått ligga i respirator en tid. Men trots Shafiyas allvarliga tillstånd har hon kunnat genomgå en helt normal graviditet. Även om en kompatient knappt har någon hjärnaktivietet fungerar organen som vanligt vilket gör att bebisen kan växa normalt.

Har bara hänt en handfull gånger innan

Och sju månader in i koman födde Shafiya en helt frisk liten dotter. 23-åringens läkare Deepak Gupta kallar fallet ”väldigt ovanligt”.

– Jag har aldrig varit med om detta under hela min 22-åriga karriär inom neurokirurgi, säger 23-åringens läkare Deepak Gupta.

Det har bara hänt en handfull gånger tidigare att en komapatient som har legat i koma under nästan hela graviditeten har fött en helt frisk bebis, skriver Daily Mail.

Shafiya klarar sig i dag utan respirator och Gupta beskriver hennes tillstånd som stabilt. Hon rör till och med på huvudet och benen ibland, vilket inger hopp om att Shafiya en dag ska få träffa sin dotter som hon inte vet om att hon har.

FOTO: SWNS/LinkedIn

FRÅN FÖRSTASIDAN