livet med barn

2-åringens ovanliga sjukdom tar kål på mamman: ”Måste bevaka henne”

Dolly har autism och ätstörningen Pica. Nu har hon tuggat i sig delar av sovrumsväggen.

FOTO: SWNS

Dolly, 2, äter allt hon kommer över... bokstavligt talat.
En mystisk sjukdom gör att hon tuggar i sig allt från fjärrkontroller och mjölkkartonger till böcker och pennor.
– Nu har hon ätit stora hål i sovrumsväggen och läkarna är oroliga, säger mamman till Daily Mirror.

Christinas varning – bebisen höll på att kvävas
0:33

Efter reklamen: Christinas varning – bebisen höll på att kvävas

(0:33)

Slå på ljud

Jordanna Tait, 25, har tvingats sluta sitt jobb som säljchef för att vara hemma med sin dotter Dolly, 2, på heltid. Hon är frustrerad över att hon inte får någon hjälp av myndigheter eller andra organisationer.

– Jag är helt utmattad. Jag är inte Jordanna längre, jag är bara en mamma. Jag älskar henne, hon är fantastisk, men jag får ingen hjälp, säger hon till Daily Mirror.

Barnläkarna misstänker att Dolly har autism och även lider av den ovanliga ätstörningen Pica, vilket är en psykisk störning som innebär en onaturlig aptit för icke-livsmedel. Mamma Jordanna måste hålla ständig koll så att inte Dolly börjar smaska på fjärrkontrollen eller ställer sig och tuggar ner sovrumsväggen. Alla potentiellt farliga objekt måste bort.

– Det är jätteläskigt, jag måste bevaka henne hela tiden. Vi måste göra oss av med allting. Jag har ingen aning om vad som kan hända, säger hon.

Läkarna oroliga för blyförgiftning

Det var när Dolly var ett år gammal som mamman började ana ugglor i mossen. Hon märkte att stora bitar av kartong och papp saknades på leksakslådor och böcker i Dollys sovrum. Efter ett tag upptäckte hon fragment av boksidor och knappar från fjärrkontrollen i dotterns avföring i pottan.

När de först gick till Jordannas allmänläkare hade de inga svar på frågorna om dotterns hälsotillstånd. I stället ifrågasatte läkarna om Dolly fick tillräckligt mycket snacks hemma.

– Jag kämpar varje dag. Vi måste hålla ögonen öppna hela tiden. Jag försöker läsa böcker för henne, men måste samtidigt se upp så att hon inte mumsar i sig för många sidor. Min ångest sköt i höjden efter att vi fått reda på det här, säger hon.

– Hon kommer behöva all hjälp hon kan få, särskilt när hon börjar i skolan och de behöver hålla henne säker. Nu har hon ätit stora hål i sovrumsväggen och läkarna är oroliga för att hon ska få blyförgiftning från väggfärgen.

En kartong som Dolly har gått loss på.

Alla föremål är potentiella måltider för Dolly. Här har hon stoppat i sig ett helt hörn av en kartong.

FOTO: SWNS

En av Jordannas drömmar är att själv kunna hjälpa andra föräldrar som är i samma sits. Eftersom hon inte har fått någon hjälp själv hoppas hon kunna starta en organisation framöver som kan bistå med assistans.

– Jag har själv fått kämpa för allt, det är en av anledningarna till att jag tvingats sluta jobba, så att jag ska kunna vara med henne hela tiden. Om jag kunde hjälpa någon annan framöver skulle jag vara glad, säger hon.

FOTO: SWNS

FRÅN FÖRSTASIDAN