2-åringen stoppad från förskolan – på grund av ovanliga utseendet

17 jun, 2022 
https://image.hant.se/alexprofilbild.jpeg.jpg?imageId=7524194&x=0&y=19.277108433735&cropw=100&croph=56.224899598394&width=1318&height=1318Alex Hartelius
Sofya Zakharova
Sofya, 2, får inte börja förskolan.
Motiveringen är att hon skulle skrämma de andra barnen med sitt utseende.
– Det är en fullständig katastrof, säger hennes farfar Sergei.
Annons
Pojken har fött upp en larv till fjäril – hunden äter upp fjärilen direkt
Pojken har fött upp en larv till fjäril – hunden äter upp fjärilen direkt

Sofya Zakharova, 2, växte upp i en liten rysk by tillsammans med sin mamma, pappa och sina morföräldrar. Hon njöt av livet och såg fram emot att få börja sin kunskapsresa på förskolan.

Men när det väl blev dags fick familjen höra att Sofya inte var välkommen. Hon hade fötts med en missbildning på skallen. Dessutom satt hennes fingrar och tår ihop. Enligt skolan skulle hon ”skrämma de andra barnen”.

Sofya Zakharova
Sofya Zakharova, 2, får inte börja förskolan på grund av sitt utseende.

Familjens stora sorg efter fruktansvärda beskedet

För familjen var det oerhört smärtsamt att få höra något så fruktansvärt. Sofya kunde ju inte hjälpa hur hon såg ut och att då bli nekad skolplats på grund av sitt utseende var något de aldrig hade kunnat föreställa sig.

Annons

Dessutom innebar det att Sofya skulle halka efter rent kunskapsmässigt och även gå miste om sociala sammanhang med andra barn.

– Ju snabbare hon får får lära sig att interagera med andra barn, desto lättare kommer det bli för henne att klara av de förhållanden som hon lever och växer under, säger utbildningspsykologen Ekaterina Belan till Metro.

Sofyas farfar rasar: ”Fullständig katastrof”

Skolans krav för att Sofya ska få gå där är att hon gör en operation och blir av med sina ihopsatta fingrar och tår. Samtidigt har operationen dragit ut på tiden och familjen vet inte vad som kommer hända.

– Det är en fullständig katastrof. De sa att de skulle göra en operation, men sen har det varit knäpptyst, säger Sofyas farfar Sergei Mikhailov.

Borgmästaren i lilla staden Bashkortostan, där Sofya kommer ifrån, tycker inte att det gått rätt till och anser att den lilla tvååringen borde få börja i skolan.

Annons

Det är tydligt att barnets och föräldrarnas rättigheter kränkts, och det kommer nu att göras en lämplig juridisk bedömning, säger Radiy Khabirov.

Sofyas mamma
Sofyas mamma bryter ihop när hon berättar om dotterns öde.

Foto: Youtube

Annons