sjukdomar

19-åringen minns knappt sin barndom – mammans chock: ”Trodde aldrig”

19-åriga Gianna minns knappt sin barndom – mammans chock: ”Trodde aldrig”

FOTO: SWNS
Rebecca trodde att hennes 19-åriga dotter hade fått långtidscovid.
Men Giannas avskärmning från samhället var något helt annat.
– Jag trodde aldrig att det skulle vara demens – inte i min vildaste fantasi, säger hon till New York Post.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

27-åringens livsförändring – tog en bild på sig varje dag
0:32

Efter reklamen: 27-åringens livsförändring – tog en bild på sig varje dag

(0:32)

Slå på ljud

När Gianna Cabo, 19, först började uppleva minnesstörningar och isolerade sig från vänner och familjemedlemmar trodde hennes mamma Rebecca Robertson, 50, att dottern hade fått långtidscovid.

I september 2020 upptäckte mamman, från McKinney i Texas, att dottern Gianna inte längre hängde med i skolkamraternas tempo, detta trots att hon tidigare varit väldigt framstående i skolan. Visst hade Gianna haft ett tufft år med en bilkrock, vilket resulterade i en hjärnskakning och ihoptryckta diskar i nacken, och coronasmitta.

Men plötsligt hade alltså hennes 19-åriga dotter börjat undvika sina vänner, slutat göra läxorna och gått och lagt sig så fort hon kom hem från skolan. Rebecca förstod att någonting var ordentligt fel.

– Plötsligt började hennes lärare ringa mig och säga: ”Hon är en av våra bästa studenter, men när hon är i klassrummet är hon helt borta och hon stirrar bara rätt ut genom fönstret”. Hon blev mer och mer avskild och apatisk, säger mamman till New York Post.

Gianna Cabo, 20.

Gianna Cabo, 19.

”Trodde inte i min vildaste fantasi”

I november 2022 träffade de en neurolog som gjorde massa tester på Gianna. Familjen fick då reda på att hon hade demens.

– Det kändes som att nån slog mig i hjärtat. Jag satt helt chockad och tänkte att det inte kunde vara sant. Hon är bara 19. Jag trodde aldrig att det skulle vara demens – inte i min vildaste fantasi, säger Rebecca.

Nu kan Gianna inte längre minnas sin barndom. I ren förtvivlan ryckte hon ner alla bilder och minnessaker från väggarna i sitt rum eftersom hon inte mindes när de hade tagits.

Rebecca med sin dotter Gianna.

Rebecca med sin dotter Gianna.

FOTO: SWNS

– Jag frågade henne vilket som är hennes lyckligaste minne. Hon tittade förvånat på mig och sade: ”Jag minns inte”, säger Rebecca.

Finns inget botemedel

Det finns inget sätt att bota Giannas demens, men mamman hoppas att hon med rätt behandling – läkemedel och terapi – i alla fall kan underlätta livet. För stunden lever 19-åringen i ett ständigt grått moln. Hon stiger knappt upp ur sängen, skrattar inte längre och visar knappt några känslor alls.

– Det sorgligaste är att det här inte bekymrar henne. Det finns inga känslor alls där. Ingenting. Hon är 100 procent apatisk, säger Rebecca.

FOTO: SWNS

FRÅN FÖRSTASIDAN