19-åriga siamesiska tvillingsystrarna blir kallade för ”missfoster”

19-åriga siamesiska tvillingsystrarna blir kallade för ”missfoster”

Folk kallar systrarna för ”missfoster” och ”aliens”.
Men nu kämpar de 19-åriga systrarna Carmen och Lupita Andrade mot fördomar – och vill visa världen att de är helt normala.
– Vi försöker dela med oss av vårt liv så mycket som möjligt, säger systrarna i en ny intervju.
Fem fakta om tvillingar
Slå på ljud

Carmen och Lupita Andrade, 19, sitter ihop från bröstkorg och neråt. De är ett av världens mest kända – nu levande – siamesiska tvillingar. Tvillingparet är från Mexiko och föddes 2002. När de föddes fick föräldrar höra att de endast hade tre dagar kvar att leva.

I en ny intervju på Youtube-kanalen Special Books by Special Kids berättar tvillingparet om hur deras liv är – ihop.

– Det gäller att utbilda folk att alla människor inte ser likadana ut. Människor kommer ibland vara olika varandra, ibland mentalt och ibland fysiskt, säger Lupita i intervjun.

Läkarnas besked: Kommer inte att överleva

När tvillingparet föddes fick föräldrarna höra av sina läkare att deras nyfödda döttrar endast hade tre dagar att leva. Men nu 19 år senare har de överkommit många hinder – och inte enbart fysiska.

– Folk har kallat oss för utomjordingar och ”aliens”. Folk har kallt oss för missfoster och att vi är naturens styggelser. Det är en del av vårt liv numera, säger ena systern Luptia i intervjun.

Tvillingarna har tidigare berättat i en dokumentär, med brittiska Channel 4, att livet i USA under president Donald Trump har tärt på dem mycket. För de har inte enbart en ovanlig åkomma, utan kommer också ursprungligen från ett annat land än de lever i nu.

Delar bröstkorg – men inte hjärta

Systrarna sitter ihop från bröstkorg och neråt. Båda har en egen arm, men tvillingparet har endast ett ben, Carmen kontrollerar den högra armen och Lupita den vänstra. Tvillingparet har även varsitt hjärta, lunga och magsäck. Men de delar lever, könsdelar och tarmar.

Systrarna har väldigt olika personligheter, trots den nära uppväxten. Carmen är den utåtriktade av tvillingparet, medan Lupita är mer blygsam.

– När våra vänner lär känna oss så säger de alltid: ”Ni två är ju helt olika”. Då brukar jag svara ”Ja, vi är ju två helt olika personer”, säger Carmen under Channel 4-dokumentären.

Tvillingparet har fått genomgå många operationer och har tillbringat mycket tid på sjukhus för att kunna vara såpass fria som de är i dag.

Föräldrarna flyttade till Connecticut när barnen var två år gamla för att ge rätt vård till flickorna. Familjen har stannat i den amerikanska delstaten sedan dess.

En på 200 000 – men alla överlever inte

Tvillingparets situation är väldigt sällsynt. Ungefär en på 200 000 födslar blir siamesiska tvillingar.

De allra flesta dör strax efter förlossningen. Att överleva som siamesiska tvillingar är ovanligt – så Carmen and Lupita Andrade är väldigt speciella.

Läkare har bedömt att en operation för att sära på de ihopsatta systrarna skulle vara för farligt. Systrarna skulle helt enkelt inte överleva utan varandra.

LÄS OCKSÅ: Siamesiska tvillingar separerade efter tung operation – tog 27 timmar

LÄS OCKSÅ: Här ser tvillingarna varandra för första gången

Foto: INSTAGRAM

FRÅN FÖRSTASIDAN