William hade bara 12 månader kvar att leva – mamman räddade hans liv

William Verden och mamma Amy McLennen.

FOTO: SWNS
William, 17, lider av en allvarlig njursjukdom, men staten vägrade ge honom en ny njure.
Mamman tog ärendet till domstol för att rädda sonens liv.
Galna stuntet öppnar en öl med cykelhjulet
0:20

Efter reklamen: Galna stuntet öppnar en öl med cykelhjulet

(0:20)

Slå på ljud

William Verden, 17, fick den ovanliga diagnosen och dödliga njursjukdomen fokal segmental glomeruloskleros för snart tre år sedan. Genom dialys kunde han hållas vid liv, men för att kunna leva ett vanligt liv skulle William behöva en njurtransplantation – och det inom 12 månader innan njurarna gav upp helt.

På sjukhuset i Manchester var läkarna inte övertygade om att en njurtransplantation var rätt väg att gå och William nekades en plats på väntelistan för organdonation. Hans mamma Amy McLennan, 45, var förkrossad, men gav inte upp hoppet om ett långt liv för sin son.

– Det svåraste man någonsin måste göra som förälder är att se sitt barn må dåligt, speciellt när det inte direkt finns något man kan göra åt saken. Men jag skulle aldrig ge upp på William, säger mamma Amy till brittiska Daily Mail.

Upptäckten efter tragiska händelsen – räddade livet på hela familjen

Ärendet går till rättegång

Williams mamma Amy tror att anledningen till att han nekades rätt vård är för att han är autistisk och har ADHD, vilket försvårar läkarnas arbete. Det var självklart för henne att kämpa för sonen och ta ärendet vidare till rättegång.

Efter utdragna förhandlingar i rätten gick William och hans familj som vinnare ifrån domstolen. William skulle få sin transplantation och i mars i år fick han en ny njure.

William Verden.

Williams mamma tror att han nekades vård på grund av sin autism.

FOTO: Amy McLennan / Irwin Mitchell / SWNS

– När vi fick nyheten att de hade hittat en donator gick allt så fort att vi inte riktigt fick möjlighet att berätta för William. När vi väckte honom sa vi att vi hade varit på ett äventyr och plockat upp en njure åt honom. Han frågar hela tiden var njuren kommer ifrån och när vi berättar så säger han "det är så snällt", förklarar Amy för Daily Mail.

Williams återhämtningsperiod har varit tuff. De första 18 dagarna efter operationen behövde 17-åringen ligga nedsövd på intensivvårdsavdelning med blod- och urinvägsinfektion. Nu är han mer stabil och behöver inte längre respirator. Han kan i nuläget ta sig ur sängen själv, spela datorspel och kan nästan stå på egen hand. Just nu finns inga tecken på att njursjukdomen kommer att komma tillbaka, men föräldrarna vågar inte vara allt för hoppfulla än.

"Ni gav mig liv"

I augusti fick William och hans familj veta att han skulle få en ny njure, något som William beskriver som "den bästa presenten någonsin". Njuren kommer från en person som avlidit och för att visa sin stora tacksamhet lämnade han ett meddelande till dennes anhöriga.

"Till min donators familj som tragiskt nog förlorade sin älskade, tack för att ni räddat mitt liv. Ni gav mig liv när mitt liv nästan var över. Jag kommer att vara för evigt tacksam."

Hunden Belle är världens mest förvånade hund

Se klippet här!

FOTO: SWNS

SENASTE NYTT!