154 katter smugglades in över gränsen – nu ska alla avlivas

I Taiwan har 154 katter dödats efter att de smugglats in i landet. Ett beslut som får befolkningen att rasa.

FOTO: Twitter, Chiang Ying-ying
De 154 katterna var på väg på att smugglas in i landet då den kinesiska fiskebåten upptäcktes av tullen.
Men mardrömmen för de instängda katterna var inte över.
Nu ska alla avlivas.

I lördags upptäckte kustbevakningen den kinesiska fiskebåten utanför staden Kaohsiung, som ligger vid kusten av Taiwans sydspets. På grund av pandemin ville kustbevakningen kontrollera att ingen ombord var smittad av covid-19.

Men istället för fiskeutrustning upptäckte kustbevakningen 62 burar fyllda med katter. Totalt rör det sig om 154 djur.

Katterna är värda miljoner

Det är inga billiga katter smugglarna försökt få in i landet. Katterna tillhör några av de mest populära raserna och i burarna fanns bland annat russian blue, ragdoll, perser, amerikanskt korthår och brittiskt korthår.

Om båten inte hade upptäckts hade djuren kunnat säljas i Taiwan och smugglarna hade troligen tjänat omkring 10 miljoner taiwanesiska dollar på försäljningen. Det motsvarar nära 3,5 miljoner svenska kronor.

Katterna blev dödade

Som av ödets nyck råkade kustbevakningen stoppa båten just den 21 augusti då internationella dagen för hemlösa djur infaller.

Men mardrömmen för katterna var inte över. De var inte bara hemlösa utan dessutom dödsdömda.

Myndigheterna i Taiwan tog nämligen beslutet att avliva samtliga katter som befann sig på båten. Eftersom djurens ursprung är okänt är oron stor för att de ska föra in sjukdomar som kan spridas vidare till andra djur.

Avlivningsbeslutet har fått den kattälskande nationen att fräsa. I Taiwan har husdjuren en självklar plats i familjen och marknaden för djurmat, leksaker och tillbehör är enorm. Här tar man verkligen sina djur på allvar.

Nyheten har de senaste dagarna toppat listorna över mest lästa artiklar och ämnet har diskuterats flitigt på sociala medier.

I Taiwan är katter och hundar högt prioriterade. Här sköter en volontär om en hemlös katt på ett katthem i huvudstaden Tapei.

I Taiwan är katter och hundar högt älskade och deras välmående prioriteras. Här sköter en volontär om en katt på ett katthem i huvudstaden Tapei.

Chiang Ying-ying

”Dödar oskyldiga djur”

Bilderna som sprids på katterna i de upprdade burarna har gjort många taiwaneser ledsna och arga. Nu hoppas den upprörda befolkningen att lagarna ska ändras och straffen för smuggling ska bli hårdare.

”Har inte Taiwan någon möjlighet till karantän? Dödar Taiwan oskyldiga djur som de här katterna?”

Men vissa förstår beslutet:

”Det är så sorgligt att katterna måste dö, men det är rätt att gör detta för att skydda landet”.

Presidenten har själv två katter

Historien har till och med fått landets president, Tsai Ing-wen, 64, att uttala sig.

Hon är själv en hängiven kattälskare med två egna små missar där hemma och förstår de upprörda känslorna, men manar befolkningen till lugn.

Presidenten säger att hon är väldigt ledsen över katternas öde, men skyller helt deras död på smugglarna. Hon vädjar till allmänheten att lugna sig och visa förståelse för Taiwans behov att förhindra att okända sjukdomar sprids och får fäste i landet.

Samtidigt säger presidenten att tillägg kan komma att göras till nuvarande lagstiftning för att tillåta en mer human hantering av insmugglade djur i framtiden.

Taiwans president, Tsai Ing-wen, 64.

Taiwans president, Tsai Ing-wen, 64, har själv två katter och förstår ilskan, men tycker det är smugglarna som ska bära skulden.

Annabelle Chih/SOPA Images/Shutt

LÄS OCKSÅ: Emma Deljeruds ruggiga upptäckt hemma i köket: ”Chockad”

LÄS OCKSÅ: Ångrar sig – nu överger svenskarna sina pandeminhundar

FOTO: Annabelle Chih/SOPA Images/Shutterstock, Twitter, Chiang Ying-ying / TT

Senaste nytt