krimfall

15-åring döms för mordförsök och våldtäkt av nioåring i Skellefteå

15-årig pojke döms för mordförsök och grov våldtäkt mot en 9-årig tjej i Skellefteå

FOTO: Robin Lorentz-Allard/Aftonbladet/TT, Sven Lindwall/Expressen/TT
Han våldtog och ströp den nioåriga flickan så att hon fick bestående hjärnskador.
Nu döms 15-åringen från Skellefteå till rättspsykiatrisk vård.
21-årige kvinnan från Vetlanda hittad död: ”Det är kluvet”
0:30

Efter reklamen: 21-årige kvinnan från Vetlanda hittad död: ”Det är kluvet”

(0:30)

Slå på ljud

Den 7 juli i år hittades den nioåriga flickan i ett skogsparti på Morö Backe i Skellefteå, Västerbotten. Hon lämnade sitt fritids under eftermiddagen men kom aldrig hem. Hon hittades av en ung förbipasserande kvinna.

En 15-årig pojke pekades tidigt ut som misstänkt gärningsman. Han åtalades för försök till mord och grov våldtäkt av barn. Han har själv erkänt i förhör att han försökte strypa flickan med ett par skosnören. Det var just på dessa skosnören som polisen fann 15-åringens dna.

Livshotande skador som lett till bestående men

På grund av det grova våldet fick flickan syrebrist som resulterade i hjärnskador. Hon har inte kunnat höras i utredningen på grund av sina livshotande skador – det har bekräftats att det rör sig om bestående men.

En gångbana och tunnel i närheten av Morö Backes skola, där nioåringen attackerades.

En gångbana och tunnel i närheten av Morö Backes skola, där nioåringen attackerades i somras.

FOTO: Robin Lorentz-Allard/Aftonbladet/TT

Under tiden 15-åringen suttit häktad har han genomgått en rättspsykiatrisk undersökning som visat att pojken lider av en allvarlig psykisk störning, både under tiden för brottet men även under utredningstillfället. Både Rättsmedicinalverket och kammaråklagaren Andreas Nyberg yrkade på rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Skellefteå tingsrätt gick på deras spår och dömde under onsdagen 15-åringen till just detta. De motiverar valet genom att säga att det finns en risk att han återfaller i brottslighet av allvarligt slag. Han döms för försök till mord och grov våldtäkt av barn. Pojken har erkänt våldtäkten men inte mordförsöket, han hävdade att det var synnerligen grov misshandel.

FOTO: Robin Lorentz-Allard/Aftonbladet/TT, Sven Lindwall/Expressen/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN